Wereldzeilen

Vertrekkers Else en Edgar zijn na een kwart eeuw klussen eindelijk op reis

Een nieuwe mast, een nieuwe kuip, andere tuigage... Er is altijd wat te doen

17:13

Windbreker in Lissabon.

Else en Edgar Wagemakers (56 en 54) kochten vierentwintig jaar geleden op Gran Canaria hun Fortuna 46 Windbreker om er in Nederland permanent op te gaan wonen. Aan dit zeilende vrachtscheepje, gebouwd naar het ontwerp van De Vries Lentsch, hebben ze tussen vakantietochten door zo ongeveer alles veranderd. Na bijna een kwart eeuw zijn ze ‘klaar’ om de Atlantische oversteek te maken.

Waar zijn jullie nu?

“Wij zijn in jachthaven Waterland, Suriname. Het is hier een oase: groen, rustig en overal staan tropische planten. In de rivier drijven steeds gewassen langs die in Nederland als kamerplanten verkocht worden. En er is zoetwater, wat wel gek is na een half jaar zoutwater. Maar dat betekent helaas ook dat er muggen zijn.”

Else en Edgar Wagemakers bij aankomst in Suriname na negentien dagen varen.

Hoe zijn jullie naar Suriname gevaren?

“In september vertrokken we uit Nederland, wat later dan de meesten. Dat kwam omdat de boot na onze laatste ingrijpende verbouwing aan het achterschip nog niet af was. In een week tijd zijn we naar Spanje gevaren. Vanaf daar deden we rustiger aan, maar wel steeds in grote stappen. Na acht weken Portugal en drie weken Madeira zijn we een maand op Gran Canaria geweest, om verder te klussen terwijl we wachtten op een simkaart uit Nederland. Tijd kopen, noemt Else dat, als je weer naar het havenkantoor wandelt om een week bij te boeken. Van Gran Canaria voeren we naar het Canarische eiland El Hierro en zochten de oude eigenaren op; dat was een bijzondere ontmoeting. En toen natuurlijk de oversteek.”

Hoe ging dat?

“Het was eigenlijk een hele relaxte oversteek, al hadden we nog nooit zo ver gevaren. We hielden steeds het weer in de gaten voor dreigende windstiltes. Door iets zuidelijker te varen, op noorderbreedte van Kaapverdië, zochten we de wind op maar alsnog zaten we een keer in een windstilte. Edgar heeft nog een rondje om de boot gezwommen, ergens midden op de oceaan. Uiteindelijk zijn we nog een stuk verder afgezakt en vervolgens met de Guyanastroom weer omhooggevaren, naar Suriname.”

“Met onze Iridium Go konden we weerberichten in gribfiles downloaden. Een vriend op de wal keek mee naar het grotere weerplaatje. Je moet het allemaal zelf doen en weten, maar toch is het fijn als iemand je plannen bevestigt.”

Windbreker in Las Palmas met hun kooikerhondje Wickie op de huik.
Het ontbijt van Wickie vloog zomaar de boot in.

Vierentwintig jaar geleden kochten jullie de boot. Waarom gaan jullie nu pas op jullie gedroomde reis?

“Omdat wij de financiële ruimte nog niet hadden en Windbreker nog niet klaar was. Het is een stalen S-spant met gaffeltuig en ze was ooit gebouwd als vrachtscheepje. Er zit dus ook een laadluik op, waar nu de salon onder zit. Naast het normale onderhoud hebben we heel veel veranderd, waaronder: de binnenruimtes, een deel van de kiel en ballast, een nieuwe mast, een nieuwe kuip, een nieuw roer, de schroefas, en het stuurwerk. Ook hebben we de tuigage veranderd naar een gaffeltuig met een topzeil. Edgar heeft altijd goede ideeën om dingen te verbeteren. Hij is nautisch techneut en dol op klassieke schepen.”

“We wonen al die tijd op de boot; het is het enige wat we hebben. Tijdens de flinke verbouwingen was dat soms wel lastig. Else werkt als coördinator op de Rotterdamse Muziekschool en in de winter zijn we havenmeesters in de Veerhaven in Rotterdam. Iedere zomer zeilen we in Hellevoetsluis, daar hebben we nu onze vaste ligplaats opgezegd.”

Vast land is eindelijk binnen handbereik, na de oversteek.
Op het YouTube kanaal Sailing Windbreker is de reis van Else en Edgar te volgen.

Blijven jullie nog lang weg en bevalt het om zo lang op reis te zijn?

“In september moet Else weer werken, dus het is een reis van een jaar. We zeilen over een paar weken naar Antigua waar Else’s neef woont die daar een scheepsonderhoudsbedrijf heeft. En vanaf daar varen we via de Azoren weer terug naar Nederland.”

“We vinden het heerlijk om zo lang onderweg te zijn! Het is geen vakantie maar een andere manier van leven. Je bent alleen maar bezig met de boot en je reis, dat ervaren wij als een enorme luxe. Als je onderweg bent kom je veel vertrekkers tegen die een open plan hebben. Het liefst zouden we dat ook willen, dan dicteert de natuur wat je doet. Op reis duurt alles langer dan je denkt; je Nederlandse manier van plannen valt vanzelf van je af en dat is heel fijn. Het kost tijd, maar we hebben tijd. Nu in ieder geval nog een half jaar.”

Via deze link kun je de blogs van Else en Edgar lezen en via deze link zijn de YouTube video’s van Windbreker te zien.

Beeld: (c) Sailing Windbreker

Tags: Last modified: 7 maart 2022
Sluiten