Wereldzeilen

Vertrekkers Bik (43) en Jip (19) over baco’s, bikini’s en keihard bikkelen

Een pleidooi om niet pas op je pensioenleeftijd te vertrekken

09:00

Bik
Zijn marketingtruc? "Mooie vrouwen op je boot. Krijg je veel meer likes." Beeld: (c) Andries Bik

Negen jaar geleden vertrok Andries Bik (43), zoon van befaamde seksbaas Jan Bik, met een zeilboot van drieduizend euro, ‘s winters naar Ibiza. Na jaren varen op de Middellandse Zee bevindt hij zich nu met zijn Beneteau Oceanis 461 The Seahorse in de Carieb. En vanaf binnenkort vaart hij niet meer alleen: Jesse ‘Jip’ Lomerse (19) komt hem vergezellen naar Hawaii en verder.

Waar zijn jullie nu?

“Op Bonaire. We zijn hier laatst vanaf Curaçao naartoe gevaren, om de boot te testen. We hebben deze Beneteau van 46 voet drie weken geleden aangeschaft. Nu is ze op de kant, want we gaan het onderwaterschip schuren, antifoulen en polijsten. En dan naar Hawaii!”

Bik
De mannen hadden het onderwaterschip al schoongekrabd.

Jullie zijn een bijzondere combinatie. Een 43-jarige die bijna een decennium op zee rondzeilt en een 19-jarige die werkt als civiel duiker op Bonaire. Hoe verschillen jullie van andere vertrekkers die jullie tegenkomen?

Bik: “Qua leeftijd, planning en voorbereiding.

Jip: “We horen vaak dat we niet de gemiddelde zeilers zijn.”

Waarom niet?

Bik: “Omdat vertrekkers toch vaak gepensioneerde stellen zijn. Terwijl wachten tot je pensioen zo onzeker is; in negen van de tien gevallen vertrekken mensen met die zeildroom niet meer. En ook qua organisatie; veel vertrekkers zijn erg van de planning en alles uitrekenen. Wij komen niet veel verder dan: ‘hebben we water en hebben we eten? Okee, we gaan.’ We hebben geen AIS, geen radar en geen navigatie naast gps en Navionics op onze telefoons. We zien het allemaal wel.”

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Bik: “Dat kwam door de vader van Jip. Ik had op sociale media gezet dat ik naar Bonaire zou varen vanaf de Canarische Eilanden. Hij stuurde me een berichtje: ‘Hé wat leuk, we hebben veel gemeen. Als je aankomt trakteer ik je op een baco.’ Ik kwam aan, wandelde meteen de lokale kroeg in en op dag één waren zijn pa en ik al dikke matties.”

Jip: “Mijn vader en ik wonen nu vijf jaar op Bonaire. Ik deed een sportopleiding, niet afgemaakt, en was aan het werk gegaan als civiel duiker op Bonaire. Onder water lassen, schoonmaken, reparaties uitvoeren…”

Na vijf maanden al ‘beste matties’.

En nu gaat Jip mee aan boord, waarschijnlijk voor jaren. Is dat niet spannend?

Bik: “We kennen elkaar pas vijf maanden, dus dat is superspannend. Maar in deze korte periode hebben we ontdekt dat we dezelfde passies en dromen hebben, en op sportief gebied veel overeenkomsten hebben. Allebei hebben we geen angst, zijn we heel avontuurlijk en vertrouwen we de ander in noodsituaties. Ik weet dat Jip niet gestrest of bang is. Hij duikt gewoon even tot twintig meter diep en zwemt ‘s nachts van de ankerplaats naar de kant. Toen er tijdens de overtocht water in de boot kwam ging hij direct scheppen.”

Jip: “We kunnen het goed met elkaar vinden. En Andries heeft al veel ervaring op zee dus ik heb het volledige vertrouwen in hem. Als hij zegt ‘je moet dit doen’ dan zal ik daar wel altijd eerst zelf over nadenken, behalve in geval van nood. Ik ben niet zo moeilijk, Andries is dat ook niet. In de tijd dat we elkaar kennen hebben we nog geen conflicten gehad.”

Bik: “Mijn enige angst is dat Jip snel verliefd wordt op een vrouw onderweg. En dat zij dan meegaat. Dan kan het nog wel krap worden aan boord.”

Bik
De nieuwe boot van Bik en Jip.

Het valt me op dat er op jullie sociale media opvallend veel vrouwen in bikini staan. Hoe komt dat?

Ze lachen. Bik: “Dat komt vooral omdat ik in de afgelopen jaren heb gemerkt dat er een groot verschil in het aantal likes is. Als we een foto van Jip en mij uploaden krijgen we honderd tot tweehonderd likes, terwijl als we bikinifoto’s van leuke dames op onze boot uploaden krijgen we zeven- tot achthonderd likes. Dus blijkbaar bestaat onze doelgroep uit mannen die liever leuke dames in bikini zien dan dat ze ons zien. Dat voeden we dan een beetje.”

Zijn er daadwerkelijk altijd zo veel vrouwen bij jullie aan boord?

Bik: “Ik mag wel eerlijk zeggen dat ik een zwak voor vrouwen heb. Ik vind vrouwen hele magische, leuke wezens waar ik het heel goed mee kan vinden. Dus als we gaan zeilen nodig ik graag een paar leuke meiden uit.”

Jip: “En zij vinden het ook altijd leuk.”

Bik: “Ja, vrouwen vinden het ook altijd een groot avontuur om op de oceaan te zeilen en te zwemmen…

Jip: “En vissen te vangen…”

Bik: “Ik denk dat ik het leuker vind om het enthousiasme in een vrouw te zien dan in een man. Als ze voor het eerst in hun leven een vis vangen bijvoorbeeld, gaan ze helemaal door het dolle heen. We hebben heel vaak evenveel vrouwen als mannen mee, hoor, maar die reageren dan altijd wat stoerder. Wat denk jij?”

Jip: “Het is ook leuk om te laten zien dat het zeilleven ook voor vrouwen mogelijk is.”

Bik
“Ik begon deze stalen Van de Stadt van negen meter, met houten mast. Inmiddels verkies ik comfort boven zeilprestaties.” – Bik.

Hoe kunnen jullie dit leven leiden?

Bik: “Die vraag krijg ik vaker te horen. Mensen denken al snel dat wij de hele dag op de boot zitten met mooie vrouwen om ons heen en niet werken. Maar iedereen kan dit leven morgen beginnen, alleen moet je beseffen dat je van ’s ochtends zeven uur tot middernacht aan het werk bent om alle centjes bij elkaar te sprokkelen. Ik werk vaak tot acht uur in de avond als kapitein en moet daarna nog content creëren en bewerken.”

“We letten altijd op ons geld. Soms krijgen we wat van sponsoren, maar onze ijskast ligt echt niet vol met lekkere biefstukjes. We moeten gewoon ons visje vangen en lopen twee uur naar de Lidl in plaats van naar de duurdere supermarkt om de hoek. Jip werkt soms op charters en verder zoeken we klussen op locatie: van putjes scheppen tot elektricien. We hebben allebei twee rechterhanden. Maar vanaf nu willen we eigenlijk rondkomen van vloggen en bloggen.”

Keren jullie ooit terug naar Nederland?

Bik: “Ik heb Nederland niet op mijn verlanglijstje staan met regen, hagel en koud weer. Het liefst sta ik op in mijn zwembroek en ga ik naar bed in mijn zwembroek. Heb jij nog dromen om naar Antarctica te gaan?”

Jip: “Nee.”

Bik: “Ook omdat we vrouwen liever zien in bikini dan in skipak.”

De avonturen van Bik en Jip zijn te volgen via hun YouTube-kanaal en Instagram.

Tags: Last modified: 15 april 2022
Sluiten