Wereldzeilen

Gas, water en licht

Zelfvoorzienend op wereldreis

11:11

Zelfvoorzienend op wereldreis, dat geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Maar niets is vanzelfsprekend op het water. Hoe houd je tijdens een langere reis je accu’s, watertank en gasflessen goed gevuld? De bemanningsleden van Black Moon vertellen in Zeilen editie 04/2023 hoe zij zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven.


Gas

“Sorry mevrouw, op het hele eiland is het gas uitverkocht.” Licht paniekerig kijken we om ons heen. Op? Hoe kan dat? Vrijwel iedereen kookt hier toch op Campingaz? De pompbediende legt uit dat het bevoorradingsschip nu elk moment kan komen, maar dat de inwoners uiteraard voorrang hebben. Bij de bootwerf aangekomen zien we een enorme fles ondersteboven hangen. Eronder staat een internationale wachtrij van gasflessen met bootnamen erop. We zetten onze flessen keurig achteraan.
Als we na een week aan de beurt zijn, blijkt er geen juiste aansluiting te zijn. Ook onze Nederlandse bootburen missen het ontbrekende puzzelstukje. “Nou, dan maar op het volgende eiland proberen?”

Capaciteit
De maximale capaciteit op Black Moon is 21 kilo. We hebben twee hoofdtanks, zogeheten propaangasflessen van 5 kilo (zonder overdrukbeveiliging), drie Campingaz-flessen van elk 3,75 kilo en enkele kleine flesjes voor in het campingstelletje en de
Magma-barbecue. Gemiddeld verbruiken we zo’n 3 kilo gas per maand.

Hoe te vullen
Het vullen van de twee hoofdtanks verloopt iedere keer anders. Soms is het helemaal niet mogelijk, of is het niet mogelijk, net als wij er zijn. In Suriname konden we ze voor slechts een paar euro bij een groot gasbedrijf laten vullen, op Curaçao bij een zogeheten gasstraat en op Tahiti simpelweg bij een tankstation. Soms gaat het vullen door middel van druk, een andere keer met zwaartekracht (waarbij de volle fles ondersteboven hangt en het gas via een slang zonder drukregelaar naar de andere fles eronder loopt). Dit laatste hebben we zelf een paar keer geprobeerd, maar nog nooit met succes. Omdat onze flessen een Europese aansluiting hebben, is het vullen ervan buiten de EU soms een uitdaging. Andere typen gasdrukregelaars, met verschillende schroefdraad en werkdruk, maken dat niet ieder lokaal systeem aan boord te gebruiken is. Europese systemen maken veelal gebruik van gasdrukregelaars met 29/30 mBar druk, terwijl elders 37 mBar of hoger wordt gebruikt. Steeds een losse fles kopen is geen optie, onder meer omdat de eilanden een inruilmethode hanteren voor hun unieke tanks. We hebben inmiddels een collectie aan internationale adapters en lenen er soms een bij bootburen, maar het blijft gissen en missen. Toch zijn we nog nooit zonder te komen zitten.

Zeilen 04/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat moet je weten over de brandstof? Hoe haalden ze water aan boord? Waar bewaarden ze het water? Waardoor gebruikt het stel minder stroom? Hoe zorgden zij voor stroom als de zon een dag niet had geschenen? En welke tips & tricks hebben de vertrekkers? Je leest het allemaal in Zeilen 04/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 maart verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Greetje Tops en Niels Eikelboom
Tekst: Greetje Tops en Niels Eikelboom

Last modified: 27 maart 2023
Sluiten