Wedstrijden

‘Winnaarsboot’ Sec Hayai achtergelaten op Stille Oceaan na aanvaring

Tijdens het noodlot was MacBrien bezig met de Global Solo Challenge

16:39

De boot waarmee Ysbrand Endt en Frans Budel vorig jaar maart de Globe40 wonnen, is na een aanvaring achtergelaten op de Stille Oceaan. De Canadese schipper William MacBrien voer mee met de Global Solo Challenge, toen op 14 februari het noodlot toesloeg en hij in aanvaring kwam met een drijvend object.

Op 14 februari om 02:50 UTC activeerde MacBrien zijn EPIRB. Even had de organisatie nog de hoop dat deze wellicht in contact was gekomen met water en daarom werd geactiveerd, maar dat bleek niet het geval. De Canadees verkeerde wel degelijk in nood.

Afgelegen plek

MacBrien nam deel aan de Global Solo Challenge. Zijn laatste berichten dateerden van zondag 11 februari. Hierin was hij opgewekt. Hetgeen waarover hij ‘klaagde’ was dat hij wenste dat hij de kachel vaker kon laten draaien vanwege de kou, de watertemperatuur was gedaald tot 7° Celsius, maar zijn grootste zorg was zijn slinkende voorraad sigaretten. Op het moment dat hij met Phoenix (de naam die de boot droeg voor de Global Solo Challenge) een drijven object raakte, voer hij meer dan 1300 mijl ten westen van Kaap Hoorn – meer dan 3000 mijl van Nieuw-Zeeland en 1600 mijl ten zuiden van het kleine afgelegen eiland Mataroa. Slechts een paar dagen eerder had hij Point Nemo gepasseerd, het meest afgelegen plekje op aarde.

Phoenix in betere tijden. © Global Solo Challenge

Gered na 46 uur

MacBrien de wedstrijdleiding via zijn contacten aan de wal en liet weten dat hij sinds de dag ervoor te maken had met binnendringend water in de boot. De Chileense kustwacht werd op de hoogte gebracht van de situatie. Het binnenkomende water veroorzaakte een totale stroomstoring en MacBrien moest de communicatie beperken tot sms-berichten via satelliettelefoon naar zijn walteam. Het dichtstbijzijnde schip op dat moment was het Japanse vrachtschip Watatsumi, meer dan 400 mijl verderop. Deze zou er 24 uur overdoen om bij hem te komen. Na ruim 46 uur is MacBrien uiteindelijk gered van Phoenix.

Onderweg naar Brisbane

Inmiddels heeft MacBrien de organisatie kunnen bereiken vanaf het mailadres van het vrachtschip, hij is zijn telefoon en andere tassen verloren tijdens de overstap naar het vrachtschip dat hem redde. Momenteel is de solozeiler onderweg naar Brisbane waar hij op 6 maart aan land komt. De zeiler is nog steeds aan het herstellen van zijn ongelooflijke avontuur en heeft beloofd dat hij binnenkort een volledig verslag van de gebeurtenissen gaat maken. Hij bevestigde dat hij iets had geraakt dat twee gaten heeft veroorzaakt. Geen van beide heeft hij kunnen zien. Hij zette drie pompen in, maar het water bleef stijgen. Stroom was een probleem en de motor stopte wegens brandstoftekort. Hij zegt dat het surrealistisch was om te kijken naar de boot die zich langzaam met water vulde.

Hiermee komt een einde aan Sec Hayai, de boot waarmee Frans Budel en Ysbrand Endt geschiedenis schreven. Gelukkig kan MacBrien zijn avontuur na vertellen. Wij zijn benieuwd naar zijn verslag dat binnenkort komen gaat.

Zie ook: Sec Hayai wint Globe40!

Omslagfoto: © Global Solo Challenge

Tags: Last modified: 20 februari 2024
Sluiten