The Ocean Race

Zesde team in Volvo Ocean Race

12:03

Schipper Dee Caffari

Het zesde team voor de aankomende Volvo Ocean Race is bekend gemaakt. Team ‘Turn the Tide on Plastic‘ wordt geleid door oceaanveteraan Dee Caffari die eerder enkele etappes meevoer met team SCA. Zoals de naam al aangeeft heeft het team een duidelijke boodschap: bewustzijn verhogen over de vervuiling van de oceanen. Nog twee van de acht VO65-boten zitten nu nog zonder sponsor.

We moeten onmiddelijk stappen zetten als we willen dat de volgende generatie de zeeën en oceanen kent, zoals wij die als kind hebben gekend
– Paolo Mirpuri

Het team zal bestaan uit vijf vrouwen en vijf mannen, waarbij het merendeel onder de 30 jaar oud is. Van de 10 bemanningsleden zullen er twee uit Portugal komen. Het team wordt namelijk gesteund door de Mirpuri-foundation. Een organisatie van de Portugese filantroop Paolo Mirpuri, die de toekomst van onze planeet hoog in het vaandel heeft staan. “We moeten onmiddelijk stappen zetten als we willen dat de volgende generatie de zeeën en oceanen kent, zoals wij die als kind hebben gekend.” Portugal heeft, net als Nederland, een rijke maritieme historie en de Mirpuri Foundation wil met dit team een opmars beginnen naar een volledig Portugees team in de volgende edities van de oceaanrace.

Dee Caffari
Dee Caffari’s zeilcarrière ging in de lift met de Global Challenge Race. Daarna zeilde ze solo non stop de wereld rond, tegen de heersende winden in en ze werd daarmee de eerste vrouw die deze uitzonderlijke tocht volbracht. Ze finishte na 178 dagen op zee. Daarna koos ze toch voor een iets snellere wereldomzeiling die ze in volbracht als deelnemer aan de Vendée Globe 2008-09. Ze werd toen 6e, na 99 dagen te hebben gezeild.

Acht boten aan de start?
De volgende teams zijn inmiddels bekend:

  • Team AkzoNobel, het Nederlandse team, met de Nederlandse Simeon Tienpont als schipper en een deels Nederlandse crew
  • Dongfeng Race Team, het Chinese team met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord
  • MAPFRE, het Spaanse team
  • Vestas 11th Hour Racing, het Deense Team, dat ook met een duurzame boodschap vaart
  • Team Sun Hung Kai/Scallywag, uit HongKong
  • Turn the Tide on Plastic, het net bekend gemaakte team

Bij de boatyard in Lissabon liggen nog twee boten te wachten op een team. Eerder liet de organisatie van de race aan Zeilen weten dat alle acht VO65’s moeten gaan varen. De tijd begint inmiddels wel te dringen; in augustus beginnen de verplichte races als de Fastnet race in Engeland. Of het ook echt gaat lukken om alle acht boten op 22 oktober aan de startlijn te krijgen in Alicante zal hopelijk op korte termijn duidelijk worden.

Meer Volvo Ocean Race nieuws

(c) Greg Beadle

Ook werd vandaag bekend gemaakt dat de Volvo Ocean Race er in de toekomst anders uit gaat zien. In plaats van eens per vier jaar zal de race eens elke twee jaar worden gevaren. De volgende editie van de Volvo Ocean Race begint al in 2019! Kort geleden werd al bekend gemaakt dat de teams met twee boten gaan varen, een nieuwe VO60 en een foilende catamaran voor de inshore races. Ook behoort een etappe non-stop rondom Antarctica tot de mogelijkheden. De organisatie hoopt hiermee meer continuïteit de kunnen waarborgen. Ze verwachten dat sponsoren niet voor één, maar voor twee races tekenen.

Last modified: 20 mei 2021
Sluiten