The Ocean Race

Volvo Ocean Race teams vullen laatste plekken

09:18

September is aangebroken en dat betekent dat de deelnemers aan de Volvo Ocean Race 2014-15 nog een paar dagen hebben om in Alicante af te meren. Op 8 september moeten de boten in de zogenaamde ‘assembly area’ liggen, oftewel in het gebied waar ze raceklaar worden gemaakt. Team Brunel kwam vorige week als eerste aan. Langzamerhand druppelen de concurrenten binnen of zijn ze in aantocht. Ook worden de laatste plekken aan boord van de teams ingevuld.

Team Brunel

Schipper Bouwe Bekking maakte vorige week zijn Onboard Reporter bekend. Stefan Coppens is zijn naam en zijn ambitie voor deze job begon acht jaar geleden. “In 2006 kwam de race naar Rotterdam”, herinnert Coppens zich. “Op de steiger ontmoette ik de PR Manager van Team ABN AMRO, Yvo Janssen. Ik zei hem dat hij me altijd mocht bellen als hij naar een Onboard Reporter zou zoeken. Destijds was het niet meer dan een droom.”Janssen, inmiddels werkzaam bij de Volvo Ocean Race als Head of the Story Telling Team, belde hem inderdaad en nu wordt de lang gekoesterde droom werkelijkheid. Coppens werkt bij de omroep AVRO/TROS, waarvoor hij als regisseur voor het kindersportprogramma Zappsport de hele wereld over reist.

Dongfeng Race Team

Dongfeng Race Team. Credit: Yvan Zedda/Dongfeng Race TeamZe begonnen met vier en nu zijn er zes. Dongfeng heeft nog eens twee Chinese zeilers aan de bemanning toegevoegd. Kong Chencheng (Kong) en Liu Xue (Black) vielen oorspronkelijk af, maar keren alsnog terug in de ploeg. Schipper Charles Caudrelier wil de zes landgenoten laten roteren gedurende de race. Aanvankelijk vonden Chencheng en Xue de trainingen te zwaar, waarna ze niet in aanmerking kwamen voor een plek aan boord. Maar de verleiding van de race trok ze terug en teambaas Bruno Debois was blij om de twee talenten opnieuw te verwelkomen. Xue geeft uitleg: “Een Volvo Ocean Race-zeiler moet een teamspeler zijn, geestelijk vastberaden en met een sterk lichaam. Zo wil ik worden.”

Team SCA

De vrouwen verruilden afgelopen week het tuigen voor royalty, toen ze de Zweedse kroonprinses Victoria op hun basis in Stockholm verwelkomden. Tijdens het bezoek van een uur kregen ze de kroonprinses zelfs aan de koffiemolen. “Het was mooi om haar een inkijkje in onze wereld te geven en om haar persoonlijk te ontmoeten”, zei Dee Caffari. “En het is geweldig om haar gedurende de race als peetmoeder te hebben.” Team SCA kondigde tevens aan dat Accenture de digitale partner wordt voor de negen maanden durende race. Accenture zal analyses en interactieve marketing expertise leveren om via meerdere digitale kanalen het teamprofiel bij het mondiale publiek te verbeteren.

Team Espaa28 in Vigo, Spanje. Credit: Maria Muiña/Team EspañaTeam España

Na de tweede plaats in de Round Britain & Ireland race waren de Spanjaarden terug op hun basis in Sanxenco. Om vervolgens koers te zetten naar Alicante, waar alle deelnemers uiterlijk op 8 september moeten zijn. Hoewel de volledige bemanning nog niet bekend is, gaf Xabi Fernández na de vaarwelceremonie door de burgemeester van Vigo te kennen dat het een sterk team wordt. “Het idee is om een uitgebreidere bemanning samen te stellen dan voor de vorige editie. En om te op een andere manier te roteren dan we eerder deden. Dat kan in ons voordeel werken.”

Team Alvimedica  

De door Amerikanen aangevoerde bemanning van Team Alvimedica is ook onderweg naar Alicante. Ze verlieten de Engelse kust laat op de dinsdagavond na de Round Britain and Ireland Race. Met de start op 4 oktober in het vooruitzicht, spreekt het nieuwste bemanningslid Matt Noble enthousiast over de eerste etappe: “Als ik naar de hele route kijk, zie ik het meest uit naar de etappes van Alicante naar Kaapstad en van Auckland naar Itajaí. Niet veel mensen krijgen de kans om de hele Zuidelijke Oceaan te doen.”

Abu Dhabi Ocean Racing 

Team Brunel. Credit: Rik Roukens/Volvo Ocean Race

Ian Walker en zijn bemanning genietne van een laatste adempauze voordat het serieuze werk begint. Ondertussen is hun boot Azzam veilig afgeleverd in Alicante. Dat gebeurde onder leiding van Performance directeur Neal McDonald, die afgelopen vrijdag op het heetst van de dag arriveerde. Net als Team Brunel-schipper Bouwe Bekking gaf ook McDonald aan dat alles goed gaat met hun Volvo Ocean 65, die vorige maand nog het monohull record in de Round Britain & Ireland Race verpulverde. Ondertussen gaan ook de voorbereidingen voor de stopover in Abu Dhabi gedurende Kerst en Nieuwjaar verder. Afgelopen zondag kondigde het team aan dat componist George Fenton, die vijfmaal werd genomineerd voor de Oscar, zal optreden met de veelgeprezen Blue Planet in Concert. Daarmee wordt de stopover op 12 december geopend.

 

Last modified: 22 april 2021
Sluiten