The Ocean Race

Volvo Ocean Race: Nederlandse zeiler jarig in Kaapstad

16:45

Peter Niekerk
Leg 02, Lisbon to Cape Town, day 8, on board AkzoNobel. Peter van Niekerk working hard on the pumps. Photo by James Blake/Volvo Ocean Race. 12 November, 2017.

Peter van Niekerk, stuurman en trimmer aan boord van Team AkzoNobel, is vandaag jarig. Hij mag 46 kaarsjes uitblazen. Momenteel ligt de boot waar hij op meevaart in de haven van Kaapstad. Wie weet krijgt hij vandaag nog wat familie ‘op visite’. Gefeliciteerd!

Van Niekerk heeft in al die jaren een indrukkend zeil-cv opgebouwd. Zo maakte hij in 1999 deel uit van het Nederlandse zeilteam dat in de Admiral’s Cup, het officiële wereldkampioenschap voor zeezeilen, won. Voor deze overwinning ontving het team de Conny van Rietschoten Trofee dat jaar. De meest prestigieuze zeilprijs van Nederland.

Eind jaren 90 vormde Van Niekerk een team met Dirk de Ridder en Roy Heiner in de Soling-klasse. Het drietal won goud op het Europees kampioenschap in 1999 en brons tijdens de wereldkampioenschappen in datzelfde jaar. In 2000 behaalden het trio weer succes toen ze de overwinning in de Kieler Zeilweek behaalden in de Soling-klasse. Hiermee verdienden de drie mannen een ticket voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Helaas grepen ze hier nét naast een podiumplek.

Van Niekerk (rechts) voer mee tijdens de tweede etappe van de Volvo Ocean Race. Van Lissabon naar Kaapstad. (c) James Blake/Volvo Ocean Race.

Prijs na prijs

Na de Olympische Spelen van 2000 trad van Niekerk toe tot het Zwitserse zeilsyndicaat Alinghi, speciaal in het leven geroepen om te strijden om de America’s Cup. Alinghi won deze felbegeerde trofee in 2003 door de uitdager, Emirates Team New Zealand, met 5-0 te verslaan in de finale. In 2007 verdedigde Van Niekerk met het Zwitserse team met succes de trofee en gingen zij opnieuw met de Auld Mug naar huis.

In 2005 voer hij de Sydney to Hobart Yacht Race. Een jaarlijkse zeilwedstrijd in Australië. De af te leggen afstand bedraagt ongeveer 630 zeemijl. Tijdens deze race eindigde hij met de boot Alfa Romeo als tweede.

Driemaal is scheepsrecht

Van Niekerk debuteerde in 1997-98 in de Whitbread Round the World Race (nu de Volvo Ocean Race). Hij was aan boord bij Team BrunelSunergy. Zij waren achtste in het eindklassement. Drie edities later, die van 2008-09, participeerde Van Niekerk met Team Delta Lloyd in de race en eindigde als zevende.

In de huidige editie van de Volvo Ocean Race staat Team AkzoNobel op nummer 4 in het klassement. Máár de strijd is nog niet gestreden… De zeven teams hebben nog negen etappes voor de boeg, dus niks is nog zeker. Wat wel zeker is, is dat van Niekerk één van de weinige zeilers in de race is die zijn verjaardag ‘aan wal’ viert. De maanden die de Volvo Oceaan Race duurt, zijn de zeilers namelijk meer op het water dan op het land…

Van Niekerk komt aan in Kaapstad na twintig dagen op zee te hebben gezeten. (c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race.

Omslagfoto: James Blake/Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten