The Ocean Race

Live streaming Kaap Hoorn-ronding

06:20

De Volvo Ocean Race-vloot zal naar verwachting maandag 30 maart tussen 17 en 21 uur UTC de beruchte Kaap Hoorn ronden. Deze mijlpaal is live te volgen via www.zeilen.nl. Na Kaap Hoorn hebben de zes teams nog eens 1900 mijl voor de boeg tot aan de finish in het Braziliaanse Itajaí. De ruige condities blijven de teams op de proef stellen.

De top vijf ligt nog altijd binnen een afstand van 12,8 mijl, met Team Alvimedica momenteel aan kop. Het Nederlandse Team Brunel vaart in vierde positie. De jongste schipper in deze editie, Charlie Enright, beschrijft de intense sfeer aan boord van Team Alvimedica: “Het is absurd: heel weinig slaap en elk uur zeilen wisselen. Alle boten weten waar je moet zijn om vooraan te liggen, maar het probleem is dat niet iedereen daar tegelijkertijd kan zijn. Het was dus een echt gevecht.”

 

https://youtu.be/pchvhhZpS1s

Dames verliezen mijlen

Volvo Ocean Race 2014-15 - Leg 5 naar Itajai, onboard Team SCADe dames van Team SCA, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, verliezen steeds meer ruimte door het missen van hun fractional code zero, dat in het eerdere geweld van de Zuidelijke Oceaan sneuvelde. Het is aan navigator Libby Greenhalgh om met de nieuwe realiteit de snelste koersen uit te zetten. In haar laatste blog schetst ze het leven aan boord op dit moment: “Het is alsof je in een vochtige auto zit zonder ramen, terwijl iemand met horten en stoten leert rijden of noodstops oefent. Als we een golf pakken en het water over dek spoelt, gaat dat met zoveel kracht dat de zee een weg naar binnen vindt. Op een gegeven moment leek het beneden gewoon te regenen.”

Team SCA vaart een veel zuidelijkere koers dan de overige vijf boten. Het verschil tussen Team Alvimedica en Team SCA bedraagt bijna 475 mijl.

Wetenswaardigheden over Kaap Hoorn

  • Kaap Hoorn is bijna het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika en wordt door zeilers als meest iconische en gevreesde mijlpaal in de zeilwereld gezien. Het is koud, guur en gevaarlijk. Het is het gebied van Bijbelse stormen en zeer krachtige wind, wat het zicht bemoeilijkt. Met Antarctica op slechts 500 mijl lonkt ook het gevaar van ijsbergen.
  • Leg 5 onboard Dongfeng Race Team. De eerste mens die Kaap Hoorn rondde was de Nederlander Willem Schouten, die de kaap naar zijn woonplaats Hoorn vernoemde. Zelfs vandaag de dag hebben meer mensen op de Mount Everest gestaan, dan dat er rond Kaap Hoorn zijn gevaren. Sinds de opening van het Panamakanaal in 1914 is de noodzaak voor vrachtschepen om Kaap Hoorn te ronden vrijwel verdwenen. Dat maakt een bezoek tegenwoordig extra bijzonder. Er lopen geen commerciële routes rond Kaap Hoorn en moderne schepen laten zich er zelden zien.
  • Op het eiland Hoorn staat een groot beeld, gemaakt door de Chileense kunstenaar José Balcells. Het beeldt een albatros uit, ter herinnering aan de zeilers die het leven lieten in hun poging om Kaap Hoorn te ronden.
  • Zeilers vieren hun succesvolle ronding van Kaap Hoorn op meerdere manieren, waaronder het opsteken van een sigaar of het legen van een kleine fles alcohol in de zee als toost op degenen die het niet haalden. En om Neptunus, koning der zee, te bedanken voor een veilige tocht.
  • De sterke wind op de Zuidelijke Oceaan en het ontbreken van enige landmassa op die breedte, betekent ook dat golven ongehinderd hun gang kunnen gaan. De golven kunnen tot wel 30 meter hoog worden. Ten zuiden van de Hoorn worden de golven korter en steiler, wat een nachtmerrie kan zijn voor passerende boten.
  • In de negentiende eeuw werd Kaap Hoorn als dermate gevaarlijk gezien, dat de Spanjaarden hun geplunderde goud liever over land verplaatsten dan het langs de kaap te verschepen. De stroming heeft menig schip en zeiler op de rotsen gegooid.
  • Degenen die de Hoorn heelhuids ronden, mogen een gouden oorring dragen in het oor dat het dichtst langs Kaap Hoorn passeerde. Ziet u iemand met een tatoeage van een volledig opgetuigd schip? Dan heeft hij een schouderklopje verdiend. Volgens de maritieme traditie is een dergelijke tatoeage voorbehouden aan hen die Kaap Hoorn hebben gerond.

 

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten