The Ocean Race

Brouwer stuurt Team SCA naar de overwinning

17:54

De Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer stuurde vandaag Team SCA naar winst in de In-Port Race van Abu Dhabi. Landgenoot Bouwe Bekking volgde met Team Brunel op de tweede plaats. Daarmee ging het nieuwe Volvo Ocean Race-jaar voortvarend van start voor de Nederlandse oceaanzeilers.

Volvo Ocean Race 2014-2015 - Abu Dhabi In-Port Race. Carolijn Brouwer aan het roerDe wind liet enige tijd op zich wachten, maar uiteindelijk kon de havenrace voor de kust van Abu Dhabi om 12.50 uur Nederlandse tijd starten. Met een briesje van ongeveer zes knopen begon de wedstrijdvloot aan de wedstrijd.

Brouwer aan het roer

Sam Davies, de schipper van Team SCA, gaf vandaag het roer aan de Nederlandse ex-olympiër Carolijn Brouwer. Team SCA drukte in de laatste seconden de boeg nog naar beneden om een te vroege start te voorkomen. De start leek voor de dames in eerste instantie ongunstig met vuile wind van de andere boten. Door overstag te gaan en de rechterkant van het veld te kiezen vond Team SCA als eerste meer wind en wisten met een voorsprong van 50 meter als eerste de boei te ronden.

Bouwe Bekking en zijn team rondden als tweede de eerste benedenton. Beide teams wisten de hun toppositie gedurende beide rondes vast te houden. Brouwer en haar bemanning bouwden de voorsprong verder uit en pakten daarmee hun eerste overwinning in de In-Port Race serie van de Volvo Ocean Race 2014-15. Het verschil was 1 minuut en 28 seconden. De leider van het algemeen klassement van de havenwedstrijden, Abu Dhabi Ocean Racing, ging als derde over de finish.

Morele boost voor het vrouwenteam

Brouwer stuurde weliswaar de Zweedse Volvo Ocean 65 naar de zege, maar ze benadrukt dat het om een teamprestatie gaat: “Petje af voor iedereen aan boord vandaag.” Direct na het startsignaal ging Team SCA overstag, wat de winnende zet in hun race bleek te zijn. Bemanningslid Sally Barkow: “Die manoeuvre was niet helemaal gepland, maar er gebeurde van alles op de startlijn en we werden aangeroepen. De timing was echter perfect en we kruisten In-Port Race Abu Dhabi.mooi voor Dongfeng langs. Ik denk dat de stroming ons daar ook hielp.” Vervolgens vond Team SCA prima druk aan de rechterkant van de baan.

“Deze overwinning is een geweldige boost voor het team en het zelfvertrouwen”, gaat Barkow verder. “Iedereen raakt vertrouwd met zijn aandachtsgebieden. We kijken uit naar de etappestart van morgen.”

In Kaapstad eindigde Team SCA eveneens op het podium met de derde plek in de In-Port Race. Daarmee lieten ze zien dat ze competitief kunnen zijn in dit mannenveld, maar de twee zesde plaatsen in de eerste etappes wierpen toch vragen op over hoezeer ze opgewassen zijn tegen de heren. Vanmiddag gaven de vrouwen antwoord door met Carolijn Brouwer aan het roer als eerste over de finishlijn te zeilen. “Er bestaat geen ‘vrouw van de wedstrijd’. We zijn een team en we deden het samen”, glimlachte schipper Sam Davies naderhand op de steiger.

Resultaat Abu Dhabi In-Port Race

1 Team SCA

2 Team Brunel

3 Abu Dhabi Ocean Racing

4 Dongfeng Race Team

5 Team Alvimedica

6 MAPFRE

7 Team Vestas Wind

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten