The Ocean Race

Zeiltaal: afkortingen in de Volvo Ocean Race

13:12

Alicante Stopover. Race Village. Photo by Pedro Martinez/Volvo Ocean Race. 21 October, 2017.

De taal die wordt gesproken rondom de Volvo Ocean Race (VOR) zit vol met afkortingen. Deze verkortingen worden meestal binnen de wereld van het wedstrijdzeilen gebruikt. Om te begrijpen wat er bedoeld wordt met de afkortingen heeft Zeilen deze voor je op een rijtje gezet met de juiste betekenissen erachter. Zo weet je exáct wat er geschreven wordt!

ARV – Arrived

Team Vestas was als eerste aangekomen in Lissabon. Terwijl de andere boten nog racen om de overige podiumplaatsen staat er ARV achter Team Vestas. Ze zijn gearriveerd!

COG – (Course Over Ground)

De werkelijke vaarrichting van de boot, tussen twee punten, ten opzichte van de grond. Dit is dus hoe je je verplaatst op de kaart.

DTL – Distance To Leader

De afstand tussen een boot en de koploper van de vloot.

Afkortingen in de Volvo Ocean Race.

Foto: Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race

ETA – Estimated Time of Arrival

Geschatte tijd hoe laat de boot aankomt (ETA).

KTS – Knots

Snelheid van de boot in knopen. Eén knoop is één zeemijl per uur.

NM – Nautical Mile

Zeemijl. Dit is 1,852 kilometer.

OBR – Onboard Reporter

Personen die verslag doen van het reilen en zeilen aan boord.

SOG – Speed Over Ground

Snelheid van het schip ten opzichte van de grond.

STM – Stealth Mode

Onzichtbare modus. Normaliter krijgen de deelnemers vier keer per etmaal de positie van de andere boten. Eenmaal per etappe kan iedere deelnemer ervoor kiezen om 24 uur lang ‘onzichtbaar’ te zijn op de positierapporten aan de vloot. Zo kunnen de andere deelnemers niet ‘afkijken’ en zien hoe jouw routekeus uitpakt om vervolgens het voorbeeld te volgen.

TWA – True Wind Angle

De ware windhoek. Waar komt de wind vandaan ten opzichte van de boot, waarbij er geen rekening wordt gehouden met de snelheid van de boot. Die windhoek verandert als de boot snelheid heeft. Dan is er sprake van de schijnbare wind (AWA – Apparent Wind Angle).

TWD – True Wind Direction

Richting waar de wind vandaan komt.

TWS – True Wind Speed

De ware windsnelheid op dat moment niet rekeninghoudende met de voortgang van je boot. De wind die je voelt op de boot, is de schijnbare windsnelheid: de Apparent Wind Speed (AWS).

UTC

Op zichzelf is UTC geen afkorting, maar een middenweg tussen de Franse en Engelse aanduiding van de universele wereldtijd: CUT (Coordinated Universal Time) en TUC (Temps Universel Coordonné). Nederlandse tijd is UTC+1.

VMG – Velocity Made Good

Snelheidscomponent van de boot in een windopwaartse richting. Als je opkruist of afkruist de snelheid die je goed maakt ten opzichte van de rechte lijn naar je doel.

 

Omslagfoto: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Lees ook: Zó volg je de Volvo Ocean Race!

Last modified: 20 mei 2021
Sluiten