In januari zag Valentijn Zoomers (24) een Instagram-post van Swan, over de mogelijkheid om de ClubSwan 36 “te ervaren”. Het bericht was onduidelijk, maar Valentijn besloot te reageren. “Ik dacht, dit zal vast wel alleen voor eigenaren zijn, of misschien kan ik een keertje komen klussen.” Het bleek een kans te zijn die Valentijn niet voor mogelijk had gehouden: hij mocht een eigen team opzetten en daarmee varen tegen de pro’s.
Team DutchSwan
We spreken Valentijn Zoomers (24) en Lies de Rouw (23) in Amsterdam, voor een terugblik op hun eerste, onverwachtse seizoen in de ClubSwan 36. “We hadden eigenlijk best wel snel een heel team bij elkaar. Met allemaal mensen die net zoals ik zelf dachten: ‘dit gaat nooit lukken, maar heel gaaf dat we het gaan proberen.’” vertelt Valentijn. In februari stelde hij met Christiane Walta en Lies het team samen, in april was al het eerste evenement. Een aantal zeilers van het gloednieuwe team kenden ze via via van de selectierondes van de Youth en Women’s America’s Cup eerder dit jaar, anderen van het Nederlandse zeilcircuit.
Zodra het team eenmaal compleet was, werd DutchSail benaderd om de inschrijving te ondersteunen. Mede hierdoor had ClubSwan Racing er vertrouwen in dat het team dit serieus zou oppakken. Ook moesten ze nog genoeg sponsorgeld bij elkaar krijgen, want het inschrijfgeld voor de wedstrijden moest het team zelf bij elkaar halen. Lies: “Dat gaat om duizenden euro’s, dat is niet iets wat we zelf kunnen betalen.” Na honderden telefoontjes naar potentiële sponsors, vonden ze uiteindelijk Kraker Trailers als hoofdsponsor, die samen met kleinere sponsoren en donoren het eerste seizoen van team DutchSwan mogelijk maakte.
Eerste evenement
Zo kwam het dat ze een kleine twee maanden later ineens tussen de professionals op hun eerste ClubSwan36-evenement op de Middellandse zee stonden. “Het eerste evenement in Scarlino, Italië, was wel taai,” aldus Valentijn. “Het was supergaaf om daar te zijn, maar we hadden nog geen ervaring in de boot. Ook hadden we nog weinig samen gevaren. Dat was tegelijkertijd ook wel een kracht van dit project: mensen van Team Heiner, het J70-circuit, grote boten, kleine boten. Dat is heel leuk, dan merk je op de boot dat iedereen iets anders toevoegt.”
Op dat eerste evenement leerden ze vooral hoe ze de boot moesten varen. Valentijn: “Van tevoren hadden we wel wat video’s gevonden, zodat we analyses konden doen en een beetje uit konden pluizen wie wat ging doen en waar we moesten staan.” Maar ze voeren de eerste wedstrijden uit. “Het is een boot die zijn eigen manier van varen heeft, dat maakt het een goede uitdaging.”
ClubSwan36
De ClubSwan 36 is ontworpen door Juan Kouyoumdjian en gebouwd door Nautor Swan. Dankzij de 145 m² gennaker kan de ClubSwan 36 downwind snelheden tot wel 25 knopen behalen. Vooral de flexibele mast en de doorlopende ‘C-foil’ maken de boot bijzonder en zorgen voor ingewikkelde trimmogelijkheden. Valentijn: “Het is een hele natte boot. Ik denk dat de 36 wat minder shiny en glamorous is dan de ClubSwan 50 en wat meer hardcore zeilen.”
Stap omhoog
De jonge zeilers zien het als een enorme kans dat ze ineens in het Swan-circuit meevaren. Valentijn: “Van het hobbyzeilen in Nederland naar een professionele wereld waar je in terecht komt. Een mooie stap omhoog. Ook qua boottechnische dingen. Het is denk ik een beetje een kleine big boat in plaats van een grote sportboot ofzo.”
Lies vult aan: “Vooral de competitie is aantrekkelijk. Dat je ook tegen professionals vaart en dat je van hen kan leren, dat is wel heel gaaf. En de contacten die je maakt, je gaat hier met eigenaren om en je komt ook veel Nederlanders tegen, wat ik best verrassend vond. Het is heel leuk dat je weer in een hele andere wereld van het zeilen terechtkomt, die je in Nederland eigenlijk niet ziet. De beste Nederlandse zeilers zitten in het buitenland.”
Nog geen tien maanden nadat ze deze campagne begonnen, zeilden ze mee in de wereldkampioenschappen in Palma, Mallorca, de Swan One Design Worlds. “In het begin van het seizoen werden we echt wel naar huis gevaren door iedereen,” lacht Valentijn. “Dat we aan het einde van het seizoen in Palma goed mee konden varen, was supergaaf. Er kwam ook pro’s naar ons toe die zeiden dat ze dingen van ons hebben geleerd, omdat we in ons experimenteren dingen op een unieke manier aanpakten.”
Geleende zeilen
Ondanks dat ze achteraan in het veld eindigden, kijken Valentijn en Lies trots terug op een geslaagd eerste seizoen. “We hadden geleende zeilen die niet de nieuwste waren. Mensen zeiden ook: ‘jeetje, dat jullie met die spullen überhaupt zo goed varen is echt top.’” Lies vult aan dat ze de enige boot hadden met antifouling eronder: “de rest duikt elke dag.” De ambitie om volgend jaar weer mee te varen, hebben ze zeker. “Swan heeft die ambitie ook, net als het team. Nu wordt het de vraag of we er sponsoring voor kunnen vinden.”
Eigenlijk kan Valentijn nog steeds niet helemaal geloven dat een groep jonge zeilers zomaar in het toch wel exclusieve Swan-wereldje terecht gekomen is. “Het is toch een soort bubbel. Het eerste evenement was heel bijzonder om terecht in te komen. Je hebt het over budgetten waar de meeste Nederlandse ORC-teams niet in de buurt komen. Ze kopen zes keer per jaar – zodra het mag – nieuwe zeilen.”
Lies: “We kregen ook wel berichtjes over de dresscode: ‘wil je alsjeblieft vriendelijk in pak verschijnen.’ Ja, dat is wel wat anders dan de gemiddelde zeilborrel in Nederland.” “De eerste borrel die we na het zeilen hadden durfde ik eigenlijk geen drankje te bestellen,” herinnert Valentijn zich, “Maar het was een open bar – natuurlijk. Uiteindelijk voelden we ons er heel snel thuis, hoe gek dat ook is.”
Team DutchSwan: Valentijn Zoomers (24), Guus van der Vis (23), Nienke Mullink (23), Lies de Rouw (23), Mees de Graaf (23), Cas van Dongen (26), Christiane Walta (22), Esther Hillebrand (26), Ted Huuskes (24), Ivo Polderman (23), Danique Bancken (23), Florine Bramervaer (23).
Last modified: 27 november 2024