Olympische Spelen

Veel toppers bij Open Dutch Championships

10:02

NK open Medemblik

Op het Ijsselmeer bij Medemblik gaat vrijdag het Delta Lloyd Open Dutch Championships van start. Aan de titelstrijd, die duurt tot en met zondag, doen diverse nationale toppers mee. Er wordt in zestien klassen gezeild.

Opmerkelijk in de 2.4mRklasse is de terugkeer van Thierry Schmitter. De meervoudig wereldkampioen stopte vorig jaar na de Paralympische Spelen, waar hij een zilveren medaille wist te winnen, met topzeilen.
Schmitter, die een dwarslaesie opliep bij een bergpsport ongeval, stortte zich na Londen 2012 op het kitesurfen. Maar het bloed kruipt blijkbaar toch waar het niet kan gaan. Tijdens het open Nederlands kampioenschap zal hij het moeten opnemen tegen onder meer zijn ex-coach Ronald van Vianen, die voor deze gelegenheid zelf in een 2.4 mR stapt, maar ook de Sonarzeilers Mischa Rossen en Marcel van Veen.

NK open medemblik 2

Ex-coach

In de Finnklasse zal ook Pieter-Jan Postma het opnemen tegen zijn oud-coach Stefan de Vries, die hem tijdens de laatste Olympische Spelen bijstond, maar inmiddels weer zelf actief zeilt.
In de Laserklasse is Rutger van Schaardenburg favoriet. Hij zal de titel niet cadeau krijgen, want ook Nicolas Heiner heeft zijn zinnen gezet op de blauwe kampioenswimpel.

Afwezig

Een groot veld in de F18 klasse, waar oud-olympisch Tornado zeiler Mitch Booth het zal opnemen tegen onder meer Elke Delnooz en Thijs Visser en Gunnar Larsen en Mischa de Munk.
In de RS:X zeilen de mannen en vrouwen in een groep tegen elkaar. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe is helaas niet van de partij. Wel de talentvolle Lilian de Geus.
Ook Marit van Bouwmeester is er niet bij. De zeilster is zich in China aan het voorbereiden op het wereldkampioenschap Laser Radial.

Fotografie Thom Touw

Last modified: 27 juli 2021
Sluiten