Olympische Spelen

Nu in Zeilen: Jacht op gouden medaille

16:31

Het afgelopen jaar zette Finn-zeiler Nicholas Heiner alles opzij om maar die laatste twee tot drie procent beter te worden. Dat betekende: sleutelen aan het materiaal én sterk en slim worden. Nu is het een kwestie van ontspannen. “Ik wil in Tokio gretig aan de startlijn verschijnen.”

In de haven van Medemblik gonst het van de activiteit tijdens de Allianz Regatta. De Laser-zeilers komen binnengevaren en tuigen hun boot af. Finn-zeiler Nicholas Heiner (32) zit ontspannen erbij, op het terras in de haven. Pretogen, bruinverbrand gezicht, spierbundels in armen en benen. Joviaal begroet hij windsurfer Kiran Badloe die net van het water afkomt.
Veel zeilen zal Heiner komende weken voorafgaand aan de Spelen niet meer. De wedstrijden van de Finn-klasse tijdens het evenement in Medemblik kwamen te vervallen bij gebrek aan internationale concurrenten. Het is nu een kwestie van aftellen. “We hebben keihard gewerkt. De fundering is gelegd. Nu moet ik zorgen dat het er straks in Japan uitkomt,” zegt Heiner. Door de coronacrisis kregen hij en zijn concurrenten een jaar extra om zich klaar te stomen voor de felbegeerde olympische medaille.
“We zijn gaan kijken waar we nog die laatste twee tot drie procent verbetering konden halen.” Nicholas Heiner en de drie mannen die nauw betrokken zijn geweest bij zijn campagne – trainer Roy Heiner, coach Jaap Zielhuis en wetenschappelijk analist Douwe Broekens – vertellen over de nuances die ze aanbrachten en hoe die (hopelijk) het verschil gaan maken.

Schuren aan de mast

Speed is king. Op de eerste plaats moet je materiaal optimaal zijn. We hebben onder andere veel aandacht besteed aan de buiskwaliteiten van de mast,” zegt Heiner. Dat wil zeggen: bepalen op welke plekken de mast stijver moet zijn en waar juist slapper. Detailwerk. En ook: wat is de juiste hoeveelheid koolstofvezel op de juiste plek? Mijn pa schuurde de mast hier en daar een beetje bij. Ik dacht: daar gaat mijn mast, maar hij weet wat hij doet.”

Zeilen 08/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Welke vergelijking trekt Heiner met de Formule 1? Waarom zette Roy de zeilen van Nicholas zelf in elkaar? Welk element zorgt ervoor dat de zeilers tot wel vijftien procent minder goed kunnen presteren? Wat heeft Nicholas te vertellen over tactiek versus strategie? Wat wordt bedoeld met ‘voorspellen met data?’ En wat kan net die ene procent verschil maken om het goud te pakken? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2021. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 25 augustus verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Wil je trouwens weten hoe de olympische zeilers het er momenteel vanaf brengen? Je leest het hier in ons liveblog!

Omslagfoto en foto: Richard Langdon/Ocean Images
Tekst: Floortje Gunst

Last modified: 29 juli 2021
Sluiten