Olympische Spelen

Keijzer en Blom uit kernploeg

15:37

De 49erFX zeilsters Nina Keijzer en Claire Blom maken geen deel meer uit van de kernploeg en zullen zelfstandig proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2016.

klein bbbNu de Nationale selecties beginnen kiest het Watersportverbond in de FX-klasse voor focus op een enkel team namelijk voor Annemiek Bekkering en Annette Duetz. De optie om twee parallelle trajecten met twee afzonderlijke programma’s en coaches te financieren is, binnen het reeds omvangrijke programma van het Watersportverbond, geen mogelijkheid.

Goed overleg

“Uiteraard hadden wij dingen graag anders gezien, maar na goed overleg met de Bond en onze persoonlijke sponsor zijn we toch heel blij en dankbaar met de uitkomsten,” aldus Claire Blom. “Binnen korte tijd hebben we een mooi programma in elkaar gezet en gaan we onder begeleiding van onze Portugese coach Francisco de Andrade mooie dingen doen. We krijgen nu de optimale kans om onszelf te bewijzen en aan de nationale trials mee te doen. We gaan er dan ook alles aan doen om de wereld te verbazen.”

Keijzer en Blom zeilen vanaf juni 2014 samen en hebben in hun eerste grote wedstrijd op het ISAF WK in Santander een goed resultaat neergezet met een 13e plek, dit ondanks een grote trainingsachterstand door de ziekte van Pfeiffer van stuurvrouw Keijzer. Om het team toch zoveel mogelijk bij te staan mogen Keijzer en Blom gebruik maken van het materiaal van het Watersportverbond waar ze nu al over beschikken. Ook kunnen ze deels gebruik maken van de specialistische en logistieke ondersteuning.

Selectie

In de zeilsport mag slechts één team per klasse en per land meedoen aan de Olympische Spelen. Om een team aan te kunnen wijzen heeft het Watersportverbond een nationale selectie vastgesteld. De winnaar is het team met het beste opgetelde resultaat van twee grote internationale wedstrijden in het voorjaar van 2015: de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Miami van 24 tot en met 31 januari en de Sofia Cup in Palma de Mallorca van 28 maart tot en met 5 april 2015.
Het team dat de Nationale selectie wint moet vervolgens ook nog voldoen aan de Olympische limiet van NOC*NSF. Zijnde eenmaal een top 3 resultaat of tweemaal een top 8 score tijdens het WK 2015, Rio Test event 2015, ISAF Sailing World Cup Hyeres 2015 of EK 2015.

Hoofdcoach Ian Ainslie: “We zijn onder de indruk van de prestaties van Claire en Nina op het afgelopen WK, ze hebben er alles aan gedaan. We zijn heel verheugd dat ze zelf de middelen hebben gevonden om optimaal aan de nationale selectie in Miami en Palma mee te kunnen doen. De onderlinge FX-concurrentie is goed voor het Nederlandse Olympische zeilen. Meerdere boten op dit niveau is van groot belang voor de Nederlandse kansen straks op de Olympische Spelen.”

Last modified: 27 juli 2021
Sluiten