Olympische Spelen

Jaap Zielhuis over zijn plannen als hoofdcoach

15:26

Jaap Zielhuis treedt per 1 januari 2017 aan als hoofdcoach bij het Watersportverbond. Hiermee volgt hij Ian Ainslie op die sinds 2011 deze functie heeft bekleed. Team Delta Lloyd, het team van Olympische zeilers en coaches van het Watersportverbond, gaat zich onder leiding van Zielhuis voorbereiden op het winnen van medailles op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Zielhuis is onlangs al afgereisd naar de hoofdstad van Japan voor veldonderzoek.

Zielhuis gaf direct aan geïnteresseerd te zijn in de functie. “Na de Spelen in Rio werd de functie vacant en ik heb toen direct gesolliciteerd. Ik heb er veel zin in en hoop richting Tokyo niet alleen de stijgende lijn van Ian Ainslie door te zetten maar ook een nieuwe generatie zeilers klaar te hebben staan voor een volgende campagne.”

Jaap Zielhuis verlaat Marit Bouwmeester als coach

Zielhuis is al sinds 1997 als coach verbonden aan het Watersportverbond, waar hij diverse functies heeft vervuld. Van 2004 t/m 2008 (Olympische Spelen in Beijing) was hij reeds eerder hoofdcoach van de zeilploeg. Toen behaalde hij met de ploeg twee keer olympisch zilver, tot dan toe de beste collectieve prestatie in de Nederlandse zeilgeschiedenis. De afgelopen twee jaar heeft hij zich fulltime ingezet als coach van Marit Bouwmeester, met wie hij afgelopen zomer het felbegeerde goud haalde op de Olympische Spelen. De nieuwe functie betekent dan ook het einde van deze samenwerking, Bouwmeester gaat op zoek naar een nieuwe coach voor haar campagne richting Tokyo 2020.

jaap-zielhuisMarit Bouwmeester zegt hierover: “Ik denk dat hij echt perfect is voor deze functie. Het is voor mij geen verrassing dat hij de nieuwe hoofdcoach wordt, ik wist dat hij dit wilde en we hebben het er natuurlijk ook al wel over gehad. Toen heb ik ook gezegd dat ik hem het beste gun, zijn hart en motivatie liggen ook echt bij deze functie. Het is jammer dat hij hierdoor geen onderdeel meer is van mijn team, maar we blijven wel samenwerken. Alleen op een iets andere manier. De komende periode ga ik gebruiken om samen met het Watersportverbond een nieuwe coach te zoeken.”

Ian Ainslie wil een nieuwe uitdaging

Onder leiding van Ainslie heeft de zeilploeg vele successen behaald, waaronder zestien WK-podiumplaatsen en in totaal vier gouden, een zilveren en twee bronzen medailles op de Olympische en Paralympische Spelen van London 2012 en Rio 2016 samen. Na de Spelen van Rio staat Nederland tweede op de ranglijst van best presterende zeillanden. Al geruime tijd voor de Olympische Spelen van Rio kondigde Ainslie zijn vertrek aan. Vanaf het begin was duidelijk dat hij voor een periode van zes jaar tekende, nu is het voor Ainslie tijd voor een andere uitdaging, dichter bij huis en gezin in Hongarije.

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten