Op 15 juli start de Scheveningen500, een tweejaarlijkse offshore wedstrijd die dit jaar Falmouth als bestemming heeft. De Scheveningen500 is niet alleen een leuk evenement voor de toer- of wedstrijdzeiler, het is ook een uitgelezen kans voor studenten om kennis te maken met zeezeilen. Naast de langebaanwedstrijd en de toertocht, is er namelijk de Student League, waarvoor individuele studenten – ook zonder enige zeilervaring – zich kunnen aanmelden.
Zeezeilklassieker
Stichting Zeilrace & Rally (ZRR) organiseert sinds 1993 elke twee jaar de Scheveningen500. De wedstrijd start in Scheveningen en finisht 500 zeemijl verderop. De eindbestemmingen zijn wisselend, dit jaar finisht het evenement in Falmouth. Er zullen 22 boten aan de start verschijnen, waarvan er drie met studenten varen. Of de deelnemers volgens plan op 15 juni van start gaan, is met de verwachte harde wind van dit weekend alleen nog even de vraag, vertelt Rony Grooten, die in het bestuur van de Scheveningen500 zit en coördinator van de Student League is. Vanwege corona is dit sinds 2019 het eerste jaar dat de race weer van start kan gaan.
Wedstrijd en toertocht ineen
Zowel ORC en IRC gemeten schepen kunnen meedoen aan de uitdagende tocht, met ieder een aparte klasse voor de double handed. Wie geen wedstrijd wil varen maar wel de tocht wil zeilen, kan zich bovendien inschrijven voor de toertocht, of rally, van 390 mijl. De Student Leauge, waarbij studenten aan boord stappen bij een ervaren schipper, vaart in een eigen SW-klasse. Naast het wedstrijdelement is het contact met andere deelnemers en van elkaar kunnen leren ook een belangrijk onderdeel van de gemoedelijke tocht. Na de finish in Falmouth volgt dan ook een uitgebreid walprogramma voor alle deelnemers.
Unieke kans voor studenten
Het is de tweede editie van de Scheveningen500 dat studenten in de Student League mee kunnen varen. Voor dit speciale onderdeel van de Scheveningen500 werkt de organisatie samen met Stichting Studentensport en V.N.S.Z. Nestor, de overkoepelende organisatie van de studentenzeilverenigingen in Nederland. Individuele studenten kunnen zich aanmelden en worden met 3-6 andere jongeren ingedeeld op een zeiljacht met ervaren schipper. Dat biedt studenten zonder (kennissen met een) eigen boot een prachtige kans om deel te nemen aan een fantastisch zeezeilevenement.
Het idee voor de speciale studentenklasse ontstond in 2019, vertelt Grooten. “In 2017 voeren studenten van de TU Twente met een eigen boot en crew en zelfs met hun eigen geprogrammeerde navigatiesoftware. Ze voeren toen een eigen uitgestippelde route via de Franse kust, omdat ze daar meer voordeel van de stroming konden hebben. Deze crew inspireerde het bestuur om te zien of we studenten die (nog) geen zeezeilervaring hadden, konden enthousiasmeren door als crew en een ervaren schipper als on-board-supervisor een boot min of meer zelfstandig te laten varen. Er werden schippers gezocht die dat wilden, studenten via zeilverenigingen benaderd en getraind met tochten naar Pin Mill of Oostende.”
Dat lukte, en dit jaar varen er dus drie boten gevuld met studenten mee. Zelfs studenten zonder enige zeilervaring weten het evenement te vinden. Grooten: “Er zijn zeker voorbeelden van studenten die überhaupt geen zeilervaring hadden. Er is zelfs iemand die later een eigen bootje kocht en inmiddels de oceaan overgestoken is en als schipper met een crew vaart! Mensen met nog weinig of geen zeezeilervaring nemen we mee in de voorbereiding met een korte oversteek, zodat ze ook nachtzeilervaring opdoen. Soms is er wat chemie voor nodig om zeeziekte te bestrijden, maar de wil er samen te komen en het plezier om met elkaar op zee te varen, maakt dat ze het allemaal redden.”
Hoewel het totaal aantal deelnemende boten de laatste jaren terugliep, neemt de hoeveelheid enthousiaste studenten alleen maar toe. “Genoeg deelnemers blijven houden is wel een onderdeel dat voortdurend aandacht behoeft, maar alle deelnemers zijn naderhand super enthousiast. Zij kunnen als ambassadeur heel goed werk doen,” denkt Grooten. “Het is ook een prachtige doelstelling om jonge mensen die niet van huis uit over een boot of zeezeilervaring beschikken deze kansen te bieden. Daarnaast is het zo leerzaam om met een crew vier tot vijf dagen op zee door te brengen en een doel te halen – óók juist als het moeilijk wordt.”
Afbeeldingen: (c) Willem Plet/Zeilen
Tags: scheveningen500 Last modified: 13 juli 2023