Je vakantie-inventaris ruim vóór vertrek van boord halen, de koersen alvast in een Excel-document zetten en vooral hard genieten: het zijn enkele tips van een mede-zeiler voor de aanstaande Ronde om Noord-Holland die op de langste dag van het jaar 21 juni van start gaat. Vorig jaar zeilde Sanne van Rijn met een fanatiek studententeam voor het eerst de geliefde wedstrijd. Ze werden eerste in hun klasse (ORC-3). We interviewden de enthousiaste schipper over dit succesverhaal.
Vorig jaar zeilde je de Ronde voor het eerst, en dan meteen schipperen: hoe was dat?
“Het was onwijs gaaf en natuurlijk vond ik het erg spannend. Het was in het begin van het zeilseizoen en met ons team hadden we toen alleen nog maar een paar clubwedstrijden gevaren. Wel had ik een team om me heen verzameld met zeven mensen met veel zeilervaring waar ik volledig op vertrouwde. We zijn allemaal bevriend, iedereen had wedstrijdervaring en veel schipperden zelf wel eens een jacht. Alleen niemand had de Ronde eerder gezeild. Verder had ik zelf al heel veel met deze boot gezeild, met mijn ouders en later ook veel als schipper zonder hen, dus ik had wel vertrouwen dat ik wist wat ik moest doen. Maar toch, voor het eerst de Noordzee op was spannend en ontzettend gaaf!”
Hoe hebben jullie je voorbereid op de Ronde? Hebben jullie specifiek getraind?
“Het belangrijkste en denk ik ook het moeilijkste, was het bij elkaar krijgen van een fanatiek en betrouwbaar team. Qua training hebben we de clubwedstrijden bij mijn zeilvereniging gevaren en we zijn met Pasen met elkaar gaan varen om de boot te leren kennen. We hebben ook een dag mijn vader meegenomen zodat hij ons nog de laatste tips en tricks kon geven. Ook een soort training, dus.”
“Verder ben ik op de achtergrond heel veel bezig geweest met administratie en organisatie. Natuurlijk inschrijven voor de wedstrijd, maar ook zorgen dat de licenties kloppen. Daarnaast de boot helemaal binnenstebuiten halen en zoveel mogelijk zooi van boord halen- de laatste jeu de boules-ballen zijn in Lelystad nog in de auto gelegd om gewicht te besparen. Een aantal taken hadden we onder de teamleden verdeeld; twee mensen deden de boodschappen en iemand deed de tactiek. Ik had zelf een Excel gemaakt met alle boeirondingen, marifoonkanalen en sluizen en de punten waarop we onze tijd moesten doorgeven. Daar stonden dan ook de koersen bij, zodat we tijdens de wedstrijd al wisten hoe het volgende rak eruit zou zien.”
Hoe liepen jullie ‘s nachts wacht?
“In duo’s deden we vanaf 22.00 uur zes uur op en drie uur af, wat er eigenlijk op neerkomt dat iedereen in de nacht drie uur slaapt. Onze tacticus lieten we uit het wachtschema en die ging slapen zodra dat kon, dat was uiteindelijk na Den Helder. Er zijn dan dus steeds vier man aan dek. De volgende dag liep het schema wel door, maar je kon zelf ook kiezen wanneer je je rust pakte; het was heel rustig weer en op de Noordzee was het toch een lang rak naar beneden.”
Wat was jullie tactiek?
“Zo veel mogelijk proberen te varen met de stroom mee. We hadden weinig wedstrijden op zee gezeild, dus dit was een mooi moment om daar mee te oefenen. Met stroom tegen voeren we zo dicht mogelijk langs de kust (zenuwslopend!) en met stroom mee zochten we de sterkste stroom op. Verder hadden we de targets van de meetbrief geprint en die hingen in de boot dus het doel was vooral hard varen. Door veel met elkaar te proberen, te overleggen en ook wat boeken erbij te pakken, hebben we heel veel geleerd en ook heel hard gevaren.”
Wat is voor jou een leuke herinnering aan de Ronde?
“Wij vonden de organisatie echt geweldig, die hebben ons door het hele evenement heel veel plezier gebracht. De sfeer was heel ontspannen en je kreeg veel steun. Het begon al in Lelystad waar we super hartelijk en heel enthousiast werden ontvangen en waar al onze vragen geduldig werden beantwoord. Daarna stonden ze bij de sluis in Enkhuizen voor een gezellig praatje. En het toppunt was toch wel de broodjes knakworst bij de sluis van Den Oever, die we totaal niet hadden verwacht maar die zeer welkom waren!”
Wat heb je geleerd voor de volgende keer?
“Bakskisten al in de thuishaven checken en leegmaken! De auto in Lelystad zakte bijna door z’n vering, want de halve vakantie-inventaris moest er toch nog uit.”
Dit jaar doe je weer mee, wat ga je dit jaar zeker hetzelfde doen?
“Ik zou eigenlijk heel veel hetzelfde doen. Dit jaar gaan we met een andere boot en ben ik ook niet de schipper, dus in dat opzicht zijn er nu anderen die die taken op zich nemen. Maar zeker de voorbereiding als het gaat over de rakkenkaart, targets en plattegrond met spullen in de boot zou ik weer zo doen. Dat zorgde voor veel duidelijkheid tijdens de wedstrijd.”
Heb je tips voor andere zeilers die de Ronde voor de eerste keer varen? Of voor zeilers die het overwegen maar niet weten of ze er klaar voor zijn?
“Het is een fantastische race om te varen en een waarbij je veel leert. Je moet niet bang zijn om buiten je comfortzone te stappen, want je bent met veel zeilers op het water en je wordt fantastisch ondersteund door de organisatie. Mijn tip is: zorg ervoor dat je mensen aan boord hebt waarop je blind vertrouwt en waarmee je een leuk weekend kan hebben, samen kom je dan wel naar de finish en dan heb je een prachtige prestatie geleverd. Dus twijfel niet, ga vooral en heb veel plezier!”
Ook meezeilen op 21 en 22 juni dit jaar? Aanmelden voor de Ronde om Noord-Holland kan nog tot zondag 16 juni via deze link.
Last modified: 4 juni 2024