Nederlandse wedstrijden

Zes evenementen om dit najaar nog aan mee te doen

Voor elk type zeiler wat wils

11:18

(c) Antwerp Race

Na een zomer bomvol mooie zeildagen en leuke wedstrijden breekt langzaam het najaar alweer aan. Of je nou de hele winter door zeilt of je boot over een paar weken winterklaar gaat maken, ook in september en oktober zijn er nog genoeg leuke evenementen om aan mee te doen! Doe bijvoorbeeld gratis mee aan een kortebaanwedstrijd in Lelystad, zeil in valken voor het goede doel of meld je aan voor een populaire wedstrijd over de Westerschelde.

Lelystad Regatta

De Lelystad Regatta zoals hij gepland stond kan vanwege onvoldoende deelnemers helaas niet doorgaan. Wel is het nu mogelijk om op zaterdag 16 september mee te zeilen voor een kortebaan wedstrijd op het Markermeer. De gehele wedstrijd, steigerborrel en fotograaf worden gesponsord door WSV Lelystadhaven; meedoen aan dit evenement is nu gratis.

Najaar zeilwedstrijden
(c) SailWise

SailWise bedrijvenregatta

Heb je geen eigen boot, dan kun je met collega’s of vrienden nog aanmelden voor de SailWise bedrijvenregatta op 21 september. Stichting SailWise organiseert dit jaar haar allereerste bedrijvenregatta in valken. Het inschrijfgeld komt volledig ten goede aan het toegankelijk maken van zeiltochten voor mensen met een beperking. Aanmelden voor het evenement in Elahuizen kan via deze link.

Medemblik Regatta

Sinds 2017 organiseert het wedstrijdcomité van de voorjaarsklassieker in Stellendam ook de oktoberwedstrijden in Medemblik. Dit jaar vindt de Medemblik Regatta in het laatste weekend van september plaats. Verspreid over twee dagen varen de verschillende ORC-, IRC- en eenheidsklassen meerdere korte- en middellange baanwedstrijden. Inschrijven voor de regatta kan nog via de website van de organisatie.

Najaar zeilwedstrijden
(c) Idris van der Meer

Singlehanded

Op 14 oktober gaan de 46e editie van de singlehanded en de 5e editie van de duohanded van start. De duohanded klasse zit inmiddels vol, in de singlehanded klasse zijn nog twee startplaatsen beschikbaar. Tijdens de solowedstrijd heb je vier etmalen de tijd om verschillende opdrachten uit te voeren en een route van zo’n 200 mijl te zeilen. Het is het “oudste, zwaarste maar ook leukste singlehanded evenement van Nederland,” aldus de organisatie. Ook als je niet zelf mee zeilt, is het een erg leuk evenement om te volgen.

Antwerp Race

Een andere wedstrijd die op 14 oktober van start gaat, is de Huysman Antwerp Race. Grotere schepen starten deze wedstrijd in Breskens, kleinere jachten vanuit Terneuzen. De finish is voor beiden klassen in Antwerpen. De race is ontstaan doordat jaarlijks vele boten de tocht maakten over de Westerschelde, terug naar de winterligplaatsen in Antwerpen. Inmiddels is de wedstrijd al sinds 1988 een groot evenement met honderden deelnemende jachten. Ook als je boot niet naar Antwerpen hoeft voor de winter, is het een uniek evenement om mee te maken. Aanmelden kan nog via de website van de organisatie.

Strontrace

Tenslotte gaat op 22 oktober de Strontrace weer van start. Traditioneel zeilende vrachtschepen kunnen zich nog aanmelden, of mail de organisatie over de mogelijkheid om als opstapper een etappe mee te varen. De wedstrijd voert de deelnemers in vijf dagen zeilend, bomend, jagend en roeiend van Workum naar Warmond en weer terug. Ook als toeschouwer is dit een prachtig evenement om te bezoeken; je kunt de schepen namelijk volop langs de route bewonderen. Zoek bijvoorbeeld een plekje langs de start in Workum, de over van het IJssel- of Markermeer of de kade in Amsterdam of Haarlem.

Last modified: 10 september 2023
Sluiten