Nederlandse wedstrijden

Geliefde Ronde om Noord-Holland komt er weer aan

Tot 15 mei goedkoper inschrijven

10:54

Op 21 juni gaat de Ronde om Noord-Holland weer van start. Deze toertocht met wedstrijdelement is zowel bij de ontspannen toerzeiler als de hardcore wedstrijdzeiler geliefd. De uitdagende tocht voert van Lelystad naar IJmuiden, over het Marker- en IJsselmeer, de Waddenzee én de Noordzee. Als je je voor 15 mei inschrijft, profiteer je nog van het goedkopere early birds-tarief. Inchrijven kan online via de website van de organisatie.

Ronde om Noord-Holland

Dit jaar wordt de YSY Ronde om Noord-Holland al voor de 28e keer georganiseerd. Zoet water, zout water, sluispassages, stroming, golven; de Ronde heeft het allemaal. En vergeet ook het wedstrijdelement, nachtzeilen met tientallen andere jachten en het afsluitende feest in IJmuiden niet: naast een uitdagende prestatietocht, is het evenement ook een sociaal zeilfeest. Inschrijven voor de Ronde voor €140 in plaats van €195 kan nog tot 15 mei.

Succesverhalen

Vorige jaar zeilden ruim tachtig jachten de populaire tocht. De wedstrijd was, ondanks het gebrek aan wind tegen het einde van de Ronde en mede dankzij het verder fantastische weer, weer een groot succes. Een aantal teams schreef een enthousiast verslag over hun ervaringen. Leer van hun tactische tips en fouten, of kom alvast goed in de stemming met de leuke verslagen.

Ronde om Noord-Holland
Foto: Sanne van Rijn

Alles voor de snelheid

De jonge zeilers van Team Quinto zeilden in de ORC-klasse en gingen op hun Sun Fast 36 vol voor de winst:

“Goed gevoed stormden we het IJsselmeer over. Tijdens het strijken van de zeilen kregen we door de organisatie nog een heerlijk broodje knakworst aangereikt voor we het Wad opgingen. Helaas misten we net de schutting bij de sluis van Kornwerderzand; we zagen de deuren nog sluiten. Het was wel een geweldig gezicht: in het donker met duizenden sterren op het Wad zeilen. Tijdens de eerste wacht kreeg de slapende bemanning het vriendelijke verzoek om te wisselen van kant, zodat al het gewicht aan de hoge kant zat; alles voor de snelheid!”

Lees het hele verslag hier terug: Vaarverslag Ronde om Noord-Holland: alles voor de snelheid!

Ronde om Noord-Holland
Foto: Team Mout/Van Ommen

Wad by night

Team Mout/Van Ommen beleefde in de SW-klasse op hun Dehler/Optima 106 ook een waanzinnige nacht op het Wad:

“Wat volgde was een magische zeilnacht. We waren omgeven door snellere boten, maar konden prima meekomen. Strakke kruisrakjes in de vaargeul met de stroom mee. Alles klopte: de taakverdeling, de navigatie, de calls, de bootsnelheid, de wind, de handling en het Wad by night: betoverend! Bij Den Helder was het uit met de pret. Iemand van ons (ik) had bedacht dat we de buitenbocht moesten nemen omdat daar volgens WinGPS minder stroom tegen zou lopen: iedereen liep ons in de binnenbocht voorbij.”

Later begaf de motor het helaas in een poging de finishbiertjes te redden, scheurde de spinnaker bij “windkracht 0,7” doormidden en werden ze uiteindelijk de haven in gesleept. Dat mocht de pret echter niet drukken en dit jaar zijn ze gewoon weer van de partij. Lees het hele verslag hier: Vaarverslag Ronde om Noord-Holland: waanzinnige nacht op het Wad.

Team Zeilen deed eerder ook mee aan de Ronde, een leerzaam verslag daarvan kun je hier lezen. Meer informatie over het evenement en de inschrijflink vind je op de website van de Ronde om Noord-Holland.

Last modified: 2 mei 2024
Sluiten