Nederlandse wedstrijden

Van uitstel komt… de 20ste Colin Archer Memorial Race

Na twee jaren wachten kon de jubileumeditie eindelijk van start

14:35

De start van de Colin Archer Memorial Race

Is een uitgestelde jubileumeditie nog steeds een jubileumeditie? Voor een 20ste editie, zoals bij de Colin Archer Memorial Race, zou je bijna automatisch denken van wel. Maar wat als dat jubileum twee jaar geleden samen had moeten vallen met het 40-jarig bestaan van dezelfde race? Dan verschuif je toch niet alleen het evenement, maar ook ‘gewoon’ het 40-jarig bestaan! Afgelopen weekend, zaterdag 16 juli, ging daarom niet alleen de 20ste editie van de CAM Race van start, maar werd ook meteen het 40-jarig (+2 bonus) jubileum van het bestaan van de race gevierd.

Laat de Colin Archer Memorial Race beginnen! Op naar Larvik!

Zo’n 65 zeiljachten verdeeld over 4 klassen vertrokken zaterdagmorgen onder uitstekende omstandigheden naar Noorwegen. Onder de deelnemers bevindt zich dit jaar ook Mitchell Greven die in 2023 van plan is de Mini Transit te zeilen. (Lees daar alles over in Zeilen editie 7) Greven maakt samen met zijn vader deel uit van de crew van Vito 2, een Archambault 40RC, en komt uit in de ORC klasse.

Om ervoor te zorgen dat de verschillende klassen zoveel mogelijk tegelijk aankomen in Larvik zijn er twee wedstrijdbanen uitgezet. De kortere, meer directe route (Baan A), is bedoeld voor kleinere, minder snelle jachten. Deze route beslaat ongeveer 390 mijl en leidt de deelnemers meer langs de kust van Denemarken. De langere en snellere boten volgen een meer noordelijke route van 450 mijl (Baan B). Zij schampen Kristiansand voor ze in Larvik aankomen. De precieze ligging van de wedstrijdbanen is afhankelijk van het weer. Alle deelnemers moeten namelijk uiterlijk woensdag 20 juli in Larvik gefinisht zijn. Maar gezien de voorspelde westelijke en zuidelijke windrichtingen van vandaag en morgen zou dat moeten lukken.

De start van de Colin Archer Memorial Race 2022. Foto: Marcel Renou.

Finishers druppelen binnen

Inmiddels is de eerste boot, Batfish, gefinisht. Met een tijd van 52 uur en 7 minuten was de Line Honours voor dit twohanded team, bestaande uit Bart Desaunois en Gerard de Boer. De eerste finisher van Baan B is Van Uden onder leiding van schipper Jaap van Rijckevorsel. Vito 2, met onder andere Mitchel Greven aan boord, finishte vanmorgen om 11:16 uur.

Colin Archer?

Maar wie is dat nou eigenlijk, die Colin Archer? Nou, Colin Archer was een van ‘s werelds bekendste scheepsbouwers. Archer, van origine Schots, maakte in Noorwegen naam als scheepsontwerper en botenbouwer. Gedurende zijn leven bouwde Archer een slordige 350 vaartuigen, variërend van vissersboten tot loodsboten en zeiljachten. Archer ligt begraven in Larvik, het plaatsje waar de Colin Archer Memorial Race finisht.

Tags: Last modified: 19 juli 2022
Sluiten