Internationale wedstrijden

Vendée Globe populairder dan ooit

Met 44 aanmeldingen vallen er zeilers buiten de boot

10:29

De Vendée Globe was nog nooit zo populair: voor de 10e editie van de non-stop single-handed race rond de wereld meldden zich 44 IMOCA-schippers aan. Aangezien er maar 40 zeilers aan de start mogen verschijnen in november 2024, moet er een selectie gemaakt worden. De laatste kwalificatiewedstrijd die in mei 2024 van start gaat, is hiervoor beslissend.

De wedstrijd

De beschrijving van de wedstrijdbaan van de befaamde race is beknopt: start in de baai van Les Sables d’Olonne, zeil op de Atlantische Oceaan van noord naar zuid en houd daarna achtereenvolgens Kaap de Goede Hoop aan bakboord, Kaap Leeuwin aan bakboord, Kaap Hoorn aan bakboord en het Antarctische continent en de Antarctische Uitsluitingszone aan stuurboord. Finish tenslotte weer in de baai van Les Sables d’Olonne. En dat alles solo op een IMOCA van 60 voet, zonder assistentie of tussenstops. Het huidige record voor het afleggen van deze ‘baan’ staat op 74 dagen en drie uur en werd gevestigd in 2016, door Armel Le Cléac’h. Meer zeilers dan ooit willen deze uitdaging nu aangaan.

Vendée Globe 2024
(c) A. Beauge / Défi Azimut

Selectie

Voor de vorige editie in 2020 hadden zich 37 schippers aangemeld, uiteindelijk namen er slechts 33 deel aan de race. De komende tiende editie van de Vendée Globe is de eerste keer dat er een selectie gemaakt moet worden vanwege teveel aanmeldingen. Deze selectie maakt de organisatie aan de hand van het totaal aantal gevaren mijlen in de kwalificatiewedstrijden. De laatste kwalificatiewedstrijd gaat op 29 mei 2024 van start en voert van New York naar Les Sables d’Olonne. Die wedstrijd is beslissend voor welke zeilers op 10 november 2024 aan de start van de Vendée Globe zullen verschijnen.

Er zijn echter twee uitzonderingen op de selectieregel op basis van gevaren mijlen. Zo worden de eerste dertien nieuwe IMOCA’s die aan een kwalificatiewedstrijd beginnen automatisch geselecteerd. De andere uitzondering is de Wild Card, die aan één schipper toegekend kan worden door de organisatie, ongeacht het aantal gevaren mijlen.

Divers

De 44 kandidaten hebben allerlei verschillende achtergronden en ervaringen. Zo meldden zich 16 niet-Franse schippers aan, vergeleken met 12 in 2020. In totaal vertegenwoordigen de kandidaten elf verschillende nationaliteiten van over de hele wereld. Aan de wedstrijd doen geen Nederlanders mee, wel een Belg: Dennis van Weynbergh maakt kans om voor het eerst aan de start verschijnen. In totaal meldden zes vrouwen zich aan voor deze editie, net zoveel als de vorige keer. Ook doen er twee schippers met een beperking mee; Damien Seguin werd geboren zonder linkerhand en Jingkun Xu onderging een armamputatie.

Niet zeker

Ook in leeftijd en Vendée Globe-ervaring verschillen de zeilers erg. Zo zijn er 18 zeilers die voor de eerste keer mee doen aan de zware wedstrijd. De jongste schipper, Violette Dorange, is 22 en zou de jongste deelnemer ooit kunnen worden. Zoals het er nu voor staat heeft ze echter niet genoeg mijlen gevaren om een startplaats te bemachtigen. Jean le Cam, met 64 jaar de oudste schipper op de kandidatenlijst, zou al voor de zesde keer aan de start verschijnen. Hij is ook nog niet zeker van zijn startplaats deze editie, aangezien Le Cam nog geen kwalificatiewedstrijd gevaren heeft.

Een andere zeiler die op basis van het aantal gevaren mijlen niet zeker is van haar deelname, is Clarisse Cremer. Door haar zwangerschap en de geboorte van haar dochter kon ze een groot deel van de kwalificatiewedstrijden niet varen. De complete kandidatenlijst vind je hier.

Last modified: 18 oktober 2023
Sluiten