Internationale wedstrijden

Van Engelse zuidkust om de Shetlands en terug

De uitdagende Sevenstar Round Britain and Ireland Race is van start

13:37

(c) Paul Wyeth/pwpictures.com

De Sevenstar Round Britain and Ireland Race is van start. De wedstrijd van Cowes, rond Groot-Brittannië en Ierland, terug naar Cowes, vormt een van de meest uitdagende zeilwedstrijden ter wereld. De marathon van dik 1800 mijl langs de rotsachtige kusten van Groot-Brittannië en Ierland duurt naar verwachting zo’n twee weken.

Eenzaam aan kop

De Britse zeilster Pip Hare en haar bemanning (IMOCA 60 Medallia) gaan op dit moment aan kop. Enige concurrent in de IMOCA, Oliver Heer, is op de Keltische Zee omgekeerd om medische redenen. De bemanning is in orde. Op zo’n 30 mijl achter Medallia liggen de diverse Class40’s en enkele grotere boten. Opvallend ‘kleintje’ is de Elliott 35ss Palby Marine van de Deen Michael Möllmann. De Spartaanse koolstof racebak zeilt al vanaf het begin in de kopgroep en houdt het tempo hoog. Een Class40 is niet heel comfortabel, maar een 35-voeter als de Elliott 35ss levert nog minder beschutting tegen de elementen. Afzien.

Windshift bij de start. (c) Rick Tomlinson/rick-tomlinson.com
Photo Rick Tomlinson

Enige Nederlandse deelnemer is Windshift, een Varianta 44 van de Zeezeilers van Marken, met aan boord een bemanning van 7 personen onder leiding van schipper Remco Schilderinck. Een deel van het team nam eerder deel aan de Fastnet van 2019.

Muckle Flugga, het noordelijkste punt van de route. (c) Erik Christensen

Wind en mist

De vierjaarlijkse wedstrijd rond de eilanden van Groot-Brittannië en Ierland start in Cowes, het zeilersmekka op het eiland Wight, aan de zuidkust van Engeland. Van daar zeilen de deelnemers met de klok mee, langs de kust, over de Keltische Zee, om Ierland. Op die westkust van Ierland komen regelmatig lagedrukgebieden aan land die veel wind met zich meebrengen. Tussen Ierland en de Hebriden laveren de deelnemers dichtbij het grensvlak van het continentaal plat, een plaats waar de toch al vrij aanstormende golven van de Atlantische Oceaan extra worden opstuwt. Vanaf de Hebriden zetten ze koers naar de Shetland Eilanden, om daar Muckle Flugga te ronden, het noordelijkste punt van de route. Nabij de rotsachtige Shetlands komen regelmatig dichte mist en harde wind voor. Hebben ze dat gehaald, dan zijn ze over de helft en voert de reis over de drukke Noordzee naar de finish. Maar dan moet je nog wel een week hard doorzeilen.

Bij de vorige editie volgden we de bemanning van J/122 Junique tijdens de wedstrijd.

Volg de Sevenstar Round Britain and Ireland Race 2022

Je kunt de wedstrijd volgen met de tracker.

Tags: Last modified: 10 augustus 2022
Sluiten