Internationale wedstrijden

Federico Waksman als eerste aan de overkant in Mini Transat

De Uruguayaan lag al een week aan kop

09:06

Federico Waksman zeilt als eerste over de finish van de tweede en laatste etappe van de Mini Transat. Na een oversteek van om precies te zijn 13 dagen, 5 uur, 1 minuut en 44 seconden bereikte Waksman op 10 november Guadeloupe. De Uruguayaan, die in de afgelopen editie van 2021 als 21e eindigde, is (onder voorbehoud van eventuele protesten en uitspraken van de jury) de eerste Zuid-Amerikaan en de zevende buitenlander die de Mini Transat wint.

Winnaar aan het woord

Waksman liet de winnaar van de eerste etappe, Carlos Manera Pascual, meer dan tachtig mijl achter zich. Daarmee haalde de Uruguayaan zijn achterstand van vier uur en veertien minuten, die hij in de eerste etappe opbouwde, weer in. De solozeiler stak in zijn boot Repremar Shipping Agency Uruguay van slechts 6,5 meter met een gemiddelde snelheid van 8,1 knopen de Atlantische Oceaan over.

“Deze achterstand was veel en weinig tegelijk, op de schaal van een trans-Atlantische race,” vertelt de euforische zeiler bij aankomst aan de wedstrijdorganisatie. “Ik wist dat ik geen fouten mocht maken, vooral omdat Carlos absoluut hard zou gaan pushen. Ik wist dat hij niet zou opgeven en dat deed hij ook niet. Om te hopen op de winst moest ik niet alleen voor hem finishen, maar ook wat afstand tussen ons tweeën creëren. Uiteindelijk slaagde ik erin dat gat te maken en tot het einde tachtig mijl voorsprong te behouden.”

Federico Waksman Mini Transat

“Ik zeilde de hele laatste week van de wedstrijd aan de leiding, maar ik begon pas 250 mijl van de finish in Guadeloupe echt te beseffen dat het goed voelde en dat als ik het einde van de etappe goed wist te volbrengen, ik meteen naar de eerste plaats zou klimmen… Van deze etappe en de gehele race.”

Tranen en tegenslagen

“Twee jaar geleden huilde ik toen ik over de finish kwam. Dit keer was dat weer het geval, maar niet om dezelfde reden! Ik ben zo blij! Zo blij! Voor mij is dit een echte prestatie. De Mini Transat is niet alleen een race tegen anderen, het is vooral een beproeving tegen jezelf. We moeten onze reserves zelden zo erg, waarschijnlijk zelfs als nooit tevoren, aanspreken. Het geeft een enorm gevoel van trots om erin te slagen dit project tot een goed einde te brengen.”

De oversteek verliep ook voor de winnaar niet helemaal zonder slag of stoot; zo brak hij onder andere zijn boegspriet, waardoor zijn kleine spinnaker in het water viel. “Ik heb een oplossing gevonden om de boegspriet te repareren, maar toen had ik geen andere keuze dan onder maximale spinnaker te varen, wat me uiteindelijk misschien heeft geholpen om zo snel te zijn!” vertelt Waksman lachend.

Federico Waksman Mini Transat
(c) Vincent Olivaud / La Boulangerie Mini Transat

Pascual kwam uiteindelijk meer dan acht uur later over de finish van de slotetappe, alle andere zeilers zijn nog onderweg. De koploper in de serie-klasse, Luca Rosetti, is nog ruim 200 mijl verwijderd van de finish. Zo’n vijftig mijl achter de Italiaan vaart Felix Oberle.

Alexis Rochet trok zich op 8 november als eerste en tot nu toe enige serie-boot officieel terug uit de wedstrijd. Eerder week hij vanwege problemen met zijn automatische piloot uit naar de Kaapverden. Peter Gibbons Neff, die ook uitweek naar de Kaapverdische eilanden vanwege een beschadigd roer, wist de schade snel te repareren en was na de verplichte stop van twaalf uur alweer onderweg. Met nog duizend mijl voor de boeg is hij momenteel de hekkensluiter van de 86-koppige vloot. Je kunt de zeilers hier via de tracker volgen.

Omslagfoto: (c) Vincent Olivaud / La Boulangerie Mini Transat

Last modified: 11 november 2023
Sluiten