Internationale wedstrijden

Dit zijn de winnaars van The Ocean Race Europe

16:30

The Ocean Race Europe: vier steden, drie etappes, twee klasses en twaalf teams. De laatste mijlen die op zaterdag 19 juni voor het Italiaanse Genua werden gevaren, tijdens een kustrace, dienden als slotspel van de wedstrijd. Mirpuri Foundation Racing is de winnaar in de VO65-klasse en Offshore Team Germany pakte de eindzege binnen de IMOCA-klasse. Bouwe Bekking, schipper van team Sailing Poland, eindigde als nummer twee bij de VO65-deelnemers.

Onder leiding van schipper Yoann Richomme ging het Portugese team de strijd aan tijdens de afsluitende kustrace. Zij startten met één punt voorsprong op rivalen AkzoNobel en drie punten voorsprong op Sailing Poland. Al sinds het begin van The Ocean Race Europe was het heel spannend. Drie deelnemers maakten gedurende de kustrace nog kans op de eindoverwinning. Uiteindelijk presteerde de boot die onder Portugese vlag vaart het beste. Richomme, schipper van het Mirpuri Foundation Racing Team, vertelde na afloop: “Klus gedaan, missie geslaagd! Het was een spannende race en een prachtig project. Ik heb er absoluut van genoten. Ik hou van de bemanning en ben erg trots op alles wat we samen hebben gedaan. En ik ben natuurlijk blij voor de Mirpuri Foundation.”

© Sailing Energy/The Ocean Race

Fotofinish

Ondertussen werd bij de kustrace de strijd om de overall toppositie in de IMOCA-klasse beslist in een soort fotofinish. Deze vond plaats tussen Robert Stanjek’s Offshore Team Germany en Thomas Ruyant’s LinkedOut. Ruyant zei na de overwinning: “Ik ben supergelukkig. Ik heb dit team vier of vijf jaar voorbereid en ik ben zo blij dat we het zo goed hebben gedaan. Mijn idee om een ​​succesvol team voor The Ocean Race samen te stellen, is om Olympische zeilers te combineren met offshore ervaren zeilers. Dat is wat we hebben gedaan en het blijkt succesvol te zijn. We werden elke dag sterker, iedereen luisterde en er heerste een goede leersfeer. Ik ben erg trots op het team. We hebben enorm veel geleerd over de boot, over het profiel van de race, hoe we het wachtsysteem aan boord moeten beheren, de communicatie; het is veel meer dan alleen de overwinning behalen, we nemen veel lessen mee naar huis.”

Eindklassement

VO65
1. Mirpuri Foundation Racing Team — 21 punten
2. Sailing Poland — 17 punten (met schipper Bouwe Bekking)
3. AkzoNobel Ocean Racing — 17 punten  (met trimmer en OBR Rosalin Kuiper)
4. Team Childhood I — 12 punten  (met schipper Simeon Tienpont, wachtleider Gerd Jan Poortman, navigator Wouter Verbraak, Peter van Niekerk, Pieter-Jan Postma, Jelmer van Beek, Arianne van de Loosdrecht, Rutger Vos, Laura van Veen, Robin Jacobs, Lars van Stekelenborg, Max Deckers en OBR Brend Schuil)
5. The Austrian Ocean Race Project — 10 punten (met schipper Gerwin Jansen, navigator Jolbert van Dijk en wachtleider Michiel Goegebeur)
6. Viva México — 9 punten
7. AmberSail-2 — 9 punten

IMOCA
1. Offshore Team Germany — 16 punten
2. 11th Hour Racing Team — 15 punten
3. LinkedOut — 14 punten
4. CORUM L’ Epargne — 7 punten
5. Bureau Vallée — 5 punten

Klik hier om alle resultaten per etappe te bekijken.

The Ocean Race

The Ocean Race Europe was een soort warming-up voor The Ocean Race, de voormalig Volvo Ocean Race. In de herfst van 2022 gaat deze race van start. Ook dan zullen er zowel VO65’s als IMOCA’s deelnemen. The Ocean Race Europe-deelnemers Mirpuri Foundation Racing Team, Sailing Poland, Offshore Team Germany en 11th Hour Racing Team hebben zich al ingeschreven voor deze prestigieuze wedstrijd rond de wereld.

De route van The Ocean Race. Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken. © The Ocean Race

Last modified: 22 juni 2021
Sluiten