Internationale wedstrijden

Jan van de Laar: knokken voor een podiumplaats

07:47

Het is inmiddels alweer Januari en over een paar dagen zullen we aankomen in Airlie Beach, aan de noordoostkust van Australië, beter bekend om de prachtige witte stranden van de Whitsunday Islands. Maar eerst wil ik graag even terugblikken op de Sydney Hobart Race waaraan we met de volledige Clipper vloot deelnamen. De 71ste editie van één van de meest prestigieuze zeilwedstrijden ter wereld ging traditiegetrouw van start op tweede kerstdag.
Jan van de LaarZoals vooraf aangegeven was de weersverwachting voor de eerste vierentwintig tot achtenveertig uur zeer pittig. De intense start zal ik nooit meer vergeten, zoveel boten aan de startlijn in de haven van Sydney, van groot tot klein, kris kras door elkaar. Het ging een aantal keren maar net goed. Eenmaal in de wijde oceaan aangekomen was het nog een aantal uren redelijk kalm zuidwaarts op de spinnaker in afwachting van de storm. We hielden de boten vóór ons goed in de gaten op het AIS systeem, zodra zij afwijkend gedrag zouden vertonen moest de spinnaker naar binnen gehaald worden. Toen het moment daar was hadden we welgeteld vier minuten, en gelukkig waren we goed voorbereid. De storm die we die nacht te verduren kregen heeft tal van boten om doen keren. De Clipper vloot heeft er echter weinig door geleden, wij zijn inmiddels wel wat gewend en de boten zijn gebouwd om de grootste zeeën te bedwingen.

De windstilte na de storm blijft altijd een beetje een teleurstelling, dan heb je zo hard gewerkt en wat volgt is niet bepaald een beloning. Die kwam echter wel op de vierde en laatste dag. De verschillende tactieken liepen uiteindelijk toch weer samen en de gehele Clipper vloot stormde onder spinnaker op de finish af. Een adembenemende paar laatste gijpen en een briljant gezicht om zoveel boten op een rij voorbij de iconische klifs van Tasmanië te zien stuiven. Met Visit Seattle zijn we uiteindelijk tevreden met een zesde plaats binnen de Clipper klasse, met maar een paar minuten verschil met de boten achter ons weten we dat we er alles uit hebben gehaald dat erin zat. Tijdens de laatste paar manoeuvres was goed te zien wat we hebben geleerd, als iets niet helemaal als gepland gaat lossen we het op en gaan we weer door, dat was een paar maanden terug nog heel anders.

Bekijk hier ook Jan’s voorbeschouwing op de Sydney Hobart.

Airlie Beach

Jan van de LaarDe race van Hobart naar Airlie Beach is wat minder uitdagend, een vrijwel rechte lijn naar het noorden. Hierdoor komen de kleinste foutjes echter duur te staan. We lagen in de eerste dagen nog op de eerste plaats maar inmiddels kijken we tegen een achterstand van zo’n vijf mijl aan op de gehele vloot. Een bijna man overboord tijdens een zeilwissel, een gebroken running backstay tijdens zwaar weer diep in de nacht en één of twee beslissingen qua navigatie die niet helemaal uitpakten zoals gehoopt, het hoort er nou eenmaal allemaal bij.

Dat we niet met de top van de algehele eindstrijd mee zullen doen is wel duidelijk, maar het doel om tenminste één race op het podium te eindigen staat nog steeds en daar blijven we voor knokken. We zijn dus alweer druk de route naar Da Nang in Vietnam aan het bestuderen, die zal weer voor genoeg uitdagingen gaan zorgen. Ondertussen moet ik niet vergeten om soms heel even stil te staan bij het feit dat we inmiddels vanuit Engeland om Australië heen gezeild hebben, het lijkt soms zo onwerkelijk.

Lees hier alle blogs van Jan van de Laar.

Tags: , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten