Internationale wedstrijden

Jan van de Laar: Diep onder de indruk

10:30

Jan van de Laar zeilt mee in de Clipper Round the World Race. In zijn blog voor www.zeilen.nl, schrijft Van de Laar over zijn belevingen aan boord en de persoonlijke ontwikkelingen die hij doormaakt tijdens de race.

Twaalf dagen in de race en elke dag was ik weer diep onder de indruk.

Jan van de laar

Jan van de laar

Inmiddels is het zo’n drie jaar geleden dat ik me inschreef voor de Clipper Round the World Race, een zeilwedstrijd rond de wereld voor amateur zeilers, of zelfs leken, met ambitie. Op 30 Augustus ging de tiende editie van start vanuit hartje Londen. Ik maak deel uit van de crew op Visit Seattle, met Huw Fernie als schipper.

De race is opgedeeld in acht etappes. Je kan aan een of meerdere etappes deelnemen. Voor mij was het alles of niets, dus het werd de hele race van ruim 40.000 mijl. Gedurende de eerste dagen na de start kreeg ik toch zo nu en dan een soort waas voor mijn ogen bij die gedachte, de werkelijkheid kickte langzaam in. Hoe ik ooit dacht dat ik dat wel even zou gaan doen?

Vertrek

Het vertrek vanuit St. Katherine’s Docks was indrukwekkend en emotioneel. Het aantal mensen in en rond de haven, aan de kade en zelfs tot ver voorbij de Thames Barriers was ongekend. Gehuld in onze supportersoutfit en met een enorme banner, wist ik mijn familie toch gemakkelijk te vinden. Ontzettend gaaf dat ze er bij konden zijn! Bij de uitmonding van de Thames zijn we voor de laatste nacht aangemeerd in afwachting van de echte race start vanaf South-End Pier de volgende ochtend. Sinds dat moment zijn we in ‘racing mode’. Dat ziet er net wat anders uit dan bij de Volvo Ocean Race, maar we hebben vanaf de eerste seconde een gezonde competitieve drive binnen ons team.

Visit SeattleIn de komende maanden vertel ik meer over mijn team, maar om u alvast een indruk te geven: we zijn met 21 personen aan boord, de leeftijden variëren van 22 tot 68, de man vrouw verhouding is ongeveer 2:1 en naast de professionele schipper, hebben acht crewleden noemenswaardige zeilervaring. Variërend van yachtmaster en instructeur tot dag zeilers. De anderen hadden vooraf vrijwel nog nooit op een zeilboot gestaan. Dit is de kracht van de Clipper Race en tevens ook de grootste uitdaging aan boord.

Onderweg

We varen inmiddels in de richting van de Kaapverdische Eilanden en hebben gisteren de mijlpaal van 2000 mijl afgevinkt onderweg naar de finish in Rio de Janeiro. De afgelopen twaalf dagen voelen als twee maanden en de dag van gisteren tegelijkertijd. Door het wachtsysteem dat we hanteren, drie maal vier en twee maal zes uur, beginnen alle dagen in elkaar over te lopen. Ik moet zeggen dat ik weinig problemen ondervind van dit chaotische slaapritme. Het zijn de omstandigheden die de grootste indruk op me achter laten. Van een nacht met een onverwachte 40 knopen wind en een meters hoge zee tot het dobberen in totale windstilte nog geen acht uur later, elke dag brengt weer een nieuwe extremiteit met zich mee. Ook het leven aan boord met twintig anderen vergt geduld en flexibiliteit.

Het nieuws bereikt Visit Seattle

Het is verbazingwekkend hoe snel je elkaar leert kennen als je een paar dagen samen op een boot doorbrengt. Als je weet dat het zeer waarschijnlijk nog vele maanden langer zo zal zijn, dan voelt het al snel als een soort van familie. Omdat er tijdens de voorafgaande trainingsweken nog geen teamverdeling bestaat, ken je ook nog eens veel van de crew van de andere teams. Het kwam dan ook als een enorme schok toen onze schipper met tranen in zijn ogen ons het nieuws bracht van het ongeluk van Andy op Ichorcoal. Tijdens de eerder genoemde stevige weersomstandigheden is hij door een losgeslagen schoot aan zijn hoofd geraakt en door de gevolgen daarvan aan boord overleden. Ik kende Andy van de medische training die we samen volgden als onderdeel van de voorbereiding aan de race.

Visit Seattle, startHij was een paramedic trainer van beroep en wist mij zodoende van alles bij te brengen, wat een geweldige kerel. Het moet een bizarre situatie zijn geweest aan boord van hun boot na het ongeluk. Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe dit voor hun schipper moet zijn geweest, want uiteindelijk draagt hij de volledige verantwoordelijkheid over boot en crew. Ze zijn direct uitgeweken naar Portugal waar een team van Clipper klaar stond om alles te regelen en hen bij te staan. Uiteindelijk heeft het Ichorcoal team unaniem besloten om de race voort te zetten. Ze varen momenteel met extra hulp aan boord als zijnde delivery naar Rio voor de start van leg twee.

Een offshore zeilrace als deze is wellicht een jongensdroom, maar het is geen kinderspel. Dit is het eerste fatale ongeluk in zo’n twintig jaar Clipper Race en laten we hopen dat het daar de komende twintig jaar ook bij zal blijven. Veiligheid komt altijd op de eerste plaats, dat komt zowel in de training als tijdens de race steeds weer naar voren. We hebben hier als team veel over gesproken en zullen elkaar en de organisatie constant blijven wijzen op punten van verbetering. De stemming aan boord was een aantal dagen een stuk minder uitbundig, maar het leven gaat door en de wind en de zee staan nergens bij stil.

We liggen op dit moment op een zesde plek, het is kwart voor twee ‘s nachts en ik sta nog ruim een uur op stand-by watch. De volgende keer vertel ik meer over mijzelf en de beweegredenen om mee te doen aan deze race.

Groeten vanaf N24 04.015′ – W 017 07.952’

Jan

 

 

 

Tags: , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten