Internationale wedstrijden

Jan van de Laar: beuken op de golven

07:41

We zijn nu zo’n zes dagen onderweg in de race van Da Nang – Vietnam naar Qingdao – China en dit is het allereerste moment dat ik toe kom aan het schrijven van een blog. De boot knalt net van een golf waardoor ik wakker werd en een half uurtje over heb voordat ik weer aan dek verwacht wordt.

Visit SeattleDeze race is misschien wel de heftigste tot nu toe. Op een kleine tien minuten na, tijdens het inshore race gedeelte na de startlijn, hebben we alleen maar aan de wind gevaren. Of nou ja, varen, ik zou het beter beuken kunnen noemen. Met windsnelheden tot 45 knopen en een zee waar geen touw aan vast te knopen valt, was het zowel aan dek als benedendeks een ware uitputtingsslag. De boot heeft het zwaar te verduren, de mast en rigging staan continu te trillen door de dollemansrit over deze woeste South China Sea.

200 procent

Jan van de LaarNa de zeer teleurstellende voorgaande race, hebben we wat goed te maken. In die etappe zeilden we door een gebroken boegspriet als laatste over de finish. We moeten een betere plaats in het klassement zowel voor onszelf als voor onze fans thuis honoreren. We hebben ons dus zo goed mogelijk voorbereid, het weer en de route extra bestudeerd en tijdens onze pre-race briefing nogmaals uitgesproken dat een slecht resultaat echt geen optie is. We zullen dus persoonlijke offers moeten maken. Comfort is er deze keer niet bij.

We zijn er vol tegenaan gegaan, en tot dusver met prima resultaat. We hebben zowel op de negende als eerste plaats gevaren en liggen op dit moment ergens in het midden van de vloot. We hebben zowel op tactiek als pure bootsnelheid plaatsen gewonnen. Stiekem duim ik dat ook het geluk aan onze zijde blijft en er geen gekke dingen gebeuren. Zodra we ten oosten van Taiwan varen zullen we een duidelijker beeld hebben van onze directe competitie voor de eindstrijd. De teams zeilen met verschillende tactieken en stevenen uit allerlei richtingen op hetzelfde punt af, dus er kan nog flink gehusseld worden. Wie de minste tacks maakt en de meest directe route kan varen doet waarschijnlijk goede zaken tijdens het tweede gedeelte van deze race. Het is dus nog spannend!

De kou in

Clipper RaceHet volgende gedeelte noordwaarts voert ons langs Taiwan richting de Yellow Sea naar de finish voor de kust van Qingdao. De temperatuur die nu nog redelijk aangenaam is, daalt daar snel richting het vriespunt. Dat zal dus weer even wennen worden, want sinds we de Southern Ocean hebben verlaten was het zomers warm of bloedheet. We hopen dat we de wind een tijdje in de zij krijgen zodat alles even net iets minder energie kost. Er wordt soms al gesproken over spinnakers, maar of de windrichting dat toe zal laten blijft even afwachten. Het zou tof zijn om onze, voor de tweede maal gerepareerde, boegspriet te kunnen testen. Al met al is de stemming aan boord top en de strijdlust groter dan ooit tevoren. China, here we come!

Jan van de Laar zeilt mee in de Clipper Round the World Race. In zijn blog voor www.zeilen.nl, schrijft Van de Laar over zijn belevingen aan boord en de persoonlijke ontwikkelingen die hij doormaakt tijdens de race.

Tags: , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten