Wedstrijden

Deze twee iQFoil-surfers zijn te zien op de Olympische Spelen

Spannend WK op Lanzarote

17:02

Op het WK iQFoil op Lanzarote barstte de strijd om de wereldtitel los, maar voor de Team Allianz-sporters stond er nog meer op het spel: het exclusieve olympische ticket. Het was loeispannend en na meerdere racedagen werd duidelijk dat Sara Wennekes en Luuc van Opzeeland Nederland in de iQFoil-klasse gaan vertegenwoordigen in Parijs.

Werd het Sara Wennekes of Lilian de Geus? En Luuc van Opzeeland of Kiran Badloe? Na een dag zonder wind, stapten de sporters op dinsdag 30 januari op hun surfplanken. Na twee racedagen was duidelijk dat alle vier de Team Allianz-sporters zich plaatsten zich voor de goldfleet, de beste 50% van het veld.

De Geus ziet olympische droom eindigen

Op de voorlaatste dag van het WK, vrijdag 2 februari, verzekerde Wennekes zich van deelname aan de Olympische Spelen van 2024. Na 20 races op dit kampioenschap stond Wennekes op een vijfde plaats, met alleen nog de medal series te gaan. Ze schopte het niet tot de finale maar eindigde wel op een vier plaats in het klassement. De Geus kwalificeert zich niet voor die medal series en eindigde op de 21ste plaats en dit betekende automatisch het einde van haar olympische droom. Zij ging twee keer eerder naar de Spelen: in 2016 in Rio de Janeiro en in 2021 in Tokio.

Van Opzeeland blijft races winnen

Badloe kwam tijdens het WK steeds meer op stoom op Lanzarote. Op de een na laatste dag van het WK klom hij naar de derde plaats. Ondertussen bleef Van Opzeeland doorgaan met races winnen en het klassement aanvoeren. Zoals in race 18, waarbij hij met een fotofinish de overwinning pakte, terwijl Badloe lange tijd op kop lag. In de halve finale van het WK IQFoil eindigde Badloe als vierde. De Poolse Pawel Tarnowski en Italiaanse Nicolo Renna plaatsen zich via die halve finale voor de finale met Van Opzeeland. Badloe viel af en zag zijn campagne richting Parijs 2024 stranden, maar hij geeft aan wel door te gaan tot de Olympische Spelen van Los Angeles 2028. Uiteindelijk keert Van Opzeeland huiswaarts met een bronzen medaille én dus het felbegeerde olympische ticket.

Racebaan hangt af van windsnelheid

Op het iQFoil Wereldkampioenschap heeft racecomité de keuze uit verschillende soorten racebanen, afhankelijk van de hoeveelheid wind die er staat. Bij weinig wind kiest men voor de slalom sprint races en als er meer wind staat dan 10-12 knopen, kiest het comité voor course racing. Als derde alternatief kan tijdens een toernooi één marathonrace worden georganiseerd, een lange afstandsrace over een grotere afstand. Dit WK is er op verschillende racebanen gesurfd en zijn Sharon Kantor en Nicolo Renna als de nieuwe wereldkampioenen uit de bus gekomen.

Zie ook: Deze jonge sporter heeft de Conny van Rietschoten Trofee gewonnen

Omslagfoto: © Sailing Energy

Tags: Last modified: 4 februari 2024