Video

Visfileren

Zó doe je dat aan boord

11:27

Visfileren

Ben jij op open zee en heb je een mooie tonijn, dorade of mahi mahi (goudmakreel) aan de haak geslagen? Dan is de volgende stap om mooie filets te maken! In deze video en het stappenplan hieronder legt Zeilen-redacteur Joris uit hoe visfileren in zijn werk gaat.

Het makkelijkste is om eerst de organen uit de vis te halen, maar dat is niet persé nodig. Om de vis schoon te maken snijd je zijn buik open en trek je alle organen eruit. Houd een puts bij de hand, want het wordt een bloederige bende. Daarna kun je de filets van de vis halen.

1: Snijd de vis achter de kop en borstvin aan beide zijden in tot de graat.

2: Maak nu een snee aan de rugzijde, net naast de rugvin. Zoek met je mes de graat en zorg dat je daarboven blijft.

3: Druk je mes tegen de graat aan terwijl je naar achteren werkt. Probeer daarbij zoveel mogelijk vlees van de graat te krijgen.

4: Als je bijna bij de staartvin bent kun je het mes door de vis prikken. Werk nog verder naar achteren, de eerste filet is nu aan de staartzijde los.

5: Verbind de snee bij de staartvin met de snee achter de kop. Werk verder naar beneden totdat je bij de horizontale graat komt. Met een beetje kracht snijd je die door.

6. Ga door naar beneden. Je komt bij de ribbenkast en volgt die ook met je mes. Als bij het buikvel bent aangekomen snijd je dat door. Je hebt nu een filet.

7. Snijd de graat die in het midden van deze filet zit uit het vlees. Je kunt dat doen door de filet door tweeën te delen.

8. Haal tot slot het vel van de filet: zet je mes onder een hoek van 45 graden tegen de huid op je snijplank en trek het vel van het mes af terwijl je het mes stilhoudt. Als het goed is heb je nu een schone filet.

9. Herhaal deze stappen voor de andere zijde van de vis.


Kijk voor nog meer tips en fileermessen op Visfileren.nl.

Tags: Last modified: 4 april 2024
Sluiten