Video

Erik Aanderaa’s “ergste beproeving ooit” in winterse storm

“Als ik dit op de Shetlands had geweten, was ik nooit vertrokken”

08:05

Erik Aanderaa storm

De Noorse solozeiler Erik Aanderaa zeilde midden in een winterse storm van de Shetlandeilanden naar Noorwegen. Een lokale Noorse televisiezender interviewde hem over deze bijzonder barre tocht van afgelopen maand. Stap met de reporter mee aan boord als de fanatieke solozeiler terugblikt op de heftigste tocht die hij ooit maakte.

Vikingfestival

Erik Aanderaa probeert jaarlijks een vikingfestival op de Shetlandeilanden bij te wonen – als het weer het toelaat. De tocht van Noorwegen naar de eilandgroep in de Noordzee legt hij namelijk met zijn zeilboot af. De heenreis ging dit jaar voorspoedig, maar de terugweg veranderde in de grootste beproeving van zijn leven, aldus de solozeiler. En dat zegt wat; eerder trotseerde Aanderaa namelijk al windkracht 10.

“Toen het festival voorbij was stond er een erg sterke westenwind. We vroegen ons af of het een goed idee was of niet. We moesten op een bepaald moment toch thuiskomen, de weervensters waren erg klein. We bedachten dat het de enige kans was om thuis te komen, dus we namen hem. We wisten dat het slecht zou zijn, maar toen we vrij kwamen van de kust was het nog erger dan verwacht…”

Point of no return

Toen Erik Aanderaa eenmaal echter het point of no return had bereikt, moest hij wel door de storm, aldus de zeiler. Omdraaien zou namelijk betekenen dat hij tegen de wind en deining in moest beuken. Het werden de slechtste condities waar hij ooit in verzeild is geraakt; “Ik voelde de angst om dood te gaan. Het was mijn grootste beproeving tot nu toe.” “Alles is goed afgelopen, maar ik zou het niet nog een keer doen. Als ik dit op de Shetlands had geweten, was ik nooit vertrokken.”

Bekijk het hele interview en beelden van de tocht hieronder:

Meer vlogs van de zeiler vind je op zijn YouTube-kanaal.

Omslagfoto: still uit video

Last modified: 25 februari 2024
Sluiten