Promo

Je eigen boot vanuit de lucht

09:15

Een drone geeft je camera vleugels. Of beter gezegd: propellers. Hoog vanuit de lucht werpt de drone een nieuw perspectief op je oude vertrouwde werkelijkheid dichtbij het water. Stiekem willen we dat allemaal wel, dit soort prachtige beelden van onszelf op onze eigen boot. Maar hoe doe je dat?

Een drone is eigenlijk geavanceerd kinderspeelgoed. Sinds twee jaar is de redactie zelf de bezitter van een dergelijk toestel en bij iedere reportage die we maken gaat de grijze dronekoffer mee op de achterbank. Maar, hoe eenvoudig het ook in eerste instantie lijkt, het besturen van een drone én tegelijkertijd foto’s en video’s maken vergt flink wat oefening. (Zo kwam hoofdredacteur en -piloot Ben ooit enthousiast terug na een middag vliegen om op de redactie te ontdekken dat al die prachtige beelden niet goed waren opgeslagen.)

Dramatische en grappige beelden

Bijkomende moeilijkheid is dat de meeste drones een vaste locatie nodig hebben om op te stijgen en te landen. Een drone vliegen vanaf een varende boot kan dan een risicovolle aangelegenheid zijn, al was het maar omdat het apparaat bij een lege batterij weer terugvliegt naar zijn allereerste locatie, ook als jouw boot zich daar niet meer bevindt. Ook een stuurfout of signaalverlies kan een drone in het water doen belanden; de fabrieksinstellingen zijn zo ingesteld dat het toestel bij verlies van signaal, terugkeert naar de positie waar hij is opgestegen. En dat levert (voor de dronebezitter) dramatische en (voor de kijker) grappige beelden op. Zoek maar eens op YouTube; hier vind je allerlei video’s van vliegers die met gevaar voor eigen leven hun drone uit het water proberen te vissen voordat hun kostbare bezit naar de bodem zakt.

Onboard reporter

Dan pakken ze het bij de Volvo Ocean Race – mede dankzij dat enorme marketingbudget – toch iets anders aan. Per boot is er minimaal één onboard reporter (OBR) die het vliegen met een drone tot in de puntjes beheerst. Zonder een druppel zweet laat deze reporter het toestel vanaf het achterschip opstijgen en later weer feilloos terug naar de boot vliegen – zonder ook maar iets aan bootsnelheid te minderen. De meeste OBR’s gebruikten DJI-drones: apparaten van zeer hoogwaardige kwaliteit, maar wel met een nadeel: ze waren niet waterdicht. Dat moet toch anders kunnen, dachten ze bij SwellPro. Daar ontwierpen ze een knaloranje drone die waterdicht is én blijft drijven. Sterker nog, sommige versies zijn zelfs in staat ook onder water te filmen, wat zeker nut kan hebben bij redding- operaties, het uitzetten van aas of het opspeuren van scholen vis. Maar ook voor het filmen en fotograferen van zeilboten zijn ze ideaal.

Zeilen 07/2020

Hoe vergaat het dronevliegen Peter? Wat is verstandig om gehoor aan te geven? Waarop moet je letten als je een drone wilt kopen? He verloopt de generale repetitie? En wat zijn onmisbare tips? Je leest het allemaal in Zeilen 07/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 juli verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Peter Schermer en Ben Rutte
Tekst: Peter Schermer
Met dank aan: Ed Moné en Wijbren Bergsma

Tags: , , , Last modified: 8 december 2022
Sluiten