Promo

Het Deltagebied, genieten van vrijheid

15:25

Ontdek, beleef & geniet

Op vakantie in eigen land, het kan heel goed in Nederland. Heb je bijvoorbeeld veelzijdig Zeeland al ontdekt? Voor elke zeiler wat wils. Van uitdagend en actief, tot rustig en relax. De Delta is het gebied waar rivieren, kanalen en de zee elkaar ontmoeten en waar eb- en vloed elkaar afwisselen. Op het water komt alles samen. Van Gent tot Hellevoetsluis en van Cadzand tot de Biesbosch vind je een eindeloze variatie aan vaargebieden en watersportmogelijkheden. Geschikt voor ervaren en beginnende watersporters.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Deltagids

Maar wat heeft de Delta nou precies te bieden? Ik neem mezelf als voorbeeld:

  • Ervaren zeiler
  • Samen met man (iets minder ervaren) & zoontje (1,5 jaar)
  • Met zeilboot
  • Zeilen, zwemmen, lezen & wandelen
  • Relaxed weekje Zeeland ontdekken

Ik bezoek online de Deltagids en vul mijn zoektermen in. Direct krijg ik drie routes in mijn beeldscherm en zie het direct voor me. Ik roep naar mijn man dat we dit jaar naar het Grevelingenmeer gaan, en droom al langzaam weg. Ik download de routes in een gepersonaliseerde folder, altijd makkelijk om bij de hand te hebben. Ik struin nog een beetje verder op de website, en zie al een aantal culturele, historische en culinaire tips die ik graag eens zou willen ontdekken. Leuk, ik kan niet wachten om het water op te gaan.

Met welke opties komt de Deltagids?

Maar er is meer:
De Delta is stoer water waar eb- en vloed elkaar afwisselen. Beschutte veilige meren, kanalen en rivieren die het polderlandschap doorkruisen. Dynamische stroomgebieden vol zandbanken die elke vaartocht tot een uitdaging maken. Het water en de vaargebieden zijn omringd door historische steden en dorpen vol goede restaurants. In no time zit je op of aan het water in alle rust en ruimte van de natuur.

De Zeeuwse Delta: zeearmen en zoutwatermeren
Vanaf het water is Zeeland mooi. Elke zeearm is anders. Ieder eiland heeft zijn eigen charmes. En steeds weer nieuwe overkanten om te ontdekken. Zeeland biedt volop afwisseling. Genoeg om enkele dagen rond te varen. Of weken. En alle ruimte voor het maken van prachtige zeiltochten. Kijk waar de wind je brengt in Zeeland.

Het Zeeuwse water is stoer en ruig als je wilt. Maar ook vriendelijk en zacht. De natuur is prachtig. Wie geluk heeft, ziet zeehonden op droogvallende zandplaten. Bruinvissen zwemmen langs je boot. De Zeeuwse Deltawateren zijn een belevenis, een ervaring.

Westerschelde
De Westerschelde is druk bevaren zeearm. Nergens varen de zeereuzen zo pal onder je neus voorbij. Het is een dynamisch vaargebied met zandbanken (inclusief zonnende zeehonden) en soms stevige stroming. Aan de Noordzeekant wordt de Westerschelde geflankeerd door zalig brede zandstranden. Verder oostwaarts vind je prachtige vergezichten en uitzicht op unieke natuurgebieden met schorren en slikken, zoals het ‘Land van Saeftinghe’.

Veerse Meer
In het hart van Zeeland ligt het Veerse Meer. Ooit een woelige zeearm, nu is het 22 kilometer lange meer van de zee afgesloten en een waar watersportparadijs. Gezellige plaatsjes als Kortgene, Kamperland en Veere staan op de kaart. Afmeren bij de talloze onbewoonde eilandjes is een aanrader. Het gebied is omgeven door natuurgebieden, campings en aanlegsteigers. Door de ondiepe oevers is het Veerse Meer uitstekend geschikt voor gezinnen.

Oosterschelde
De Oosterschelde is een afgesloten zeearm waar het getij nog vrij spel heeft. Het is een nationaal park met een rijke flora en fauna: de kraamkamer van de Noordzee. Grote kans dat je hier zeehonden of bruinvissen ziet. Het is er goed watersporten met volop aanlegplaatsen, haventjes, trailerhellingen en strandjes. De Oosterschelde vraagt wel om kennis van en ervaring met stromend water; vlakbij de Oosterscheldekering kan de stroom uitdagend zijn.

Grevelingenmeer
Via Bruinisse vaar je het grootste en helderste zoutwatermeer van West-Europa op. Elke watersporter, beginner of gevorderde, kan zijn of haar hart ophalen in dit vakantieparadijs. Strandjes, eilanden, duik-, surf- en zeilscholen, natuurgebieden, bungalowparken en campings maken van het Grevelingenmeer een bruisend gebied waar ook nog plaats is voor rust. Heerlijk suppen, een rondvaart, blokarten en kitesurfen aan het Noordzeestrand, zeilen , dynamisch surfen met de wind in je haar en varen tot de zon onder gaat. Ook onderwater valt hier van alles te beleven. Je kunt er o.a. zeenaalden, zeekatten, anemonen en kreeften spotten.

Bourgondische Delta
Varen door West-Brabant is je laten verwennen door de gastvrijheid van dit Bourgondische land. Er zijn voldoende aanlegplaatsen waar je lekker kunt eten, winkelen of op zoek kunt gaan naar interessante bezienswaardigheden. Ten zuiden van de Krammer, het Volkerak, het Hollandsch Diep en de Biesbosch liggen de beschutte vaarwateren van de Dintel, de Mark, het Wilhelminakanaal, de Roosendaalse en Steenbergse Vliet.

En wie polder en platteland toch even wil afwisselen kan voor bourgondisch natuurlijk ook naar Gent. Bij mooi weer zit iedereen buiten en zitten de terrassen vol. Ontdek winkelstraatjes, bezoek een museum, drink een pint. En besef hoe ‘schoon’ ook hier de Delta kan zijn.

Hollands Diep en de Biesbosch
In dit gevarieerde vaargebied kun je bijzonder sfeervolle havenplaatsen als Strijenas, Drimmelen en vestingstadje Willemstad bezoeken. Er zijn talloze manieren om te genieten van het water. Het Hollands Diep met al z’n ruimte en de Biesbosch biedt je een ontdekkingstocht zonder weerga. Je kunt er tijdens een vaartocht zomaar aanleggen bij een privéstrandje om de natuur te bewonderen. Of bevers spotten in hun natuurlijke omgeving.

Krammer – Volkerak en Zoommeer
Aan de levendige vaarroute van het Krammer Volkerak liggen tal van idyllische haventjes en uitgestrekte natuurgebieden. Plekken om even te onthaasten. Via het Schelde-Rijnkanaal kom je op het Zoommeer. Meer eens aan in de gezellige haven van Tholen en bezoek dit pittoreske stadje. Of ervaar het centrum van de oude markiezenstad Bergen op Zoom. De vele monumenten in de stad vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden.

Gent en de Leiestreek
Van Lisbourg in Frankrijk tot in Gent baant de Leie zich een weg door een afwisselend landschap. Samen met de Schelde en de kanalen Bossuit-Kortrijk en Roeselare-Leie vormt de rivier de ruggengraat van de Leiestreek. Een dynamische en levendige regio met leuke stadjes met prachtige kunstmusea in de Oost-Vlaamse Leiestreek of het museum Texture in Kortrijk.

In ‘De Delta’ kan je het rivierenlandschap verkennen, relaxt eilandhoppen op een van de binnenwateren of de dynamiek van een vaargebied met veel stroming opzoeken. Op zoek naar inspiratie? Op Deltagids.nl staan speciale vaarroutes die aansluiten bij elke vaarstijl en vaartuig. Voor ieder wat wils. Je kunt er zelfs je voorkeursroute in een persoonlijk boekje downloaden.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Deltagids

En het mooiste? Door de centrale ligging ben je er zo! Hoe lang blijf jij?

(C) Foto’s: Deltagids & Zeilen

Last modified: 8 december 2022
Sluiten