Promo

Dit vindt zeiler Bert van de digitale vaargids

15:49

Een goede doorstroming op zowel het water als op de weg is belangrijk. In Noord-Holland werken meerdere (vaar)wegbeheerders samen om de Blauwe Golf te realiseren. Zij hebben de handen ineen geslagen. Samen zorgen zij ervoor dat de sluizen en bruggen efficiënter worden bediend en schippers en weggebruikers hun reis beter kunnen plannen.

De realtime informatie over de sluizen en bruggen kun je online bekijken. Door de scheepvaart in konvooi te laten varen, met name tijdens spitsuren, worden brug- en sluisopeningen efficiënter qua openingstijd. Door deze konvooivaart hebben zowel weg als water minder oponthoud. En ontstaat er een Blauwe Golf. Net als de Groene Golf op de weg.

Via een app kunnen de schippers aangeven hoe laat zij bij een bepaalde brug of sluis arriveren. Vervolgens kan de brug- of sluismeester bepalen wat de meest efficiënte tijd is om de brug of sluis te openen. Dat betekent bij een gevormd konvooi één keer langer openen van de brug of sluis in plaats van elke keer openen voor een enkele boot. Minder hinder dus voor schipper en automobilist.

(c) Provincie Noord-Holland

Digitale vaargids

De provincie Noord-Holland startte op vrijdag 26 april een campagne om het gebruik van de digitale vaargids (ontsloten via de app RiverGuide Recreant) op de Blauwe Golf te stimuleren. Varen in de provincie Noord-Holland draait om genieten, maar ook om vlot doorvaren. Dat kan met deze digitale vaargids. De gids is (vooralsnog) alleen in Noord-Holland beschikbaar voor persoonlijk routeadvies, actuele vaarinformatie en automatische openingsverzoeken voor aangesloten bruggen.

José Dautzenberg, communicatieadviseur bij de Provincie Noord-Holland: “De digitale vaargids wordt steeds bekender onder de recreatieschippers. Vorig jaar zomer, op 28 juni, hebben we officieel de digitale vaargids gelanceerd. Op dat moment hadden we een testgroep met circa 1200 gebruikers. De app was toen dus zo’n 1200 keer gedownload. Vorig jaar hebben we na de lancering van de digitale vaargids alleen een persbericht verstuurd, een heel kleine campagne opgestart en wat tweets op Twitter geplaatst. Aan het einde van het seizoen bleek de app al 4000 keer te zijn gedownload. Dat resultaat met de minimale inzet smaakte naar meer. Dit seizoen gaan we de campagne dus veel groter aanpakken. We doen dit door onder andere recreatieschippers in testimonials hun ervaringen met de digitale vaargids te laten vertellen en deze vervolgens online te verspreiden.”

Dit vindt Bert van de digitale vaargids:

Zeilster Dorien aan het woord

Vrijdag 3 mei staat een nieuwe opname voor een testimonial gepland in Huizen van recreatiezeilster Dorien die regelmatig met haar man en kinderen in onder andere Noord-Holland vaart. Op deze testimonial zal de recreatieschipper vertellen over het varen op de Blauwe Golf en hoe zij de digitale vaargids (RiverGuide Recreant) ervaart.

In juni zal de testimonial waarin Dorien aan het woord komt online te zien zijn. Op 17 mei staat de volgende opname gepland waarin een andere recreatieschipper zijn of haar ervaringen rondom de digitale vaargids en de Blauwe Golf deelt. “Het doel van deze uitingen is om meer bekendheid over de digitale vaargids onder de recreatieschippers te creëren,” vertelt José. “Door de recreatieschippers aan het woord te laten, is het makkelijker duidelijk te maken wat de digitale vaargids inhoudt. We hebben ook digitale vaarwegborden langs het water geplaatst. Op enkele DRIPs (dynamische route informatie panelen) langs het water hebben wij de oproep gezet om de Blauwe Golf te varen met de app. Ook op deze manier willen wij de digitale vaargids onder de aandacht brengen bij de recreatieschippers.”

Lees ook: Blauwe Golf voor op het water

Omslagfoto: Provincie Noord-Holland

Tags: , , , Last modified: 15 februari 2023
Sluiten