Promo

Digitale flottielje: avontuur met hulp op afstand

We hadden aangegeven dat we vooral veel wilden zeilen.

09:39

Bij een digitale flottielje huur je een boot op de Middellandse Zee, om er zelf op uit trekken. Je hoeft geen rekening te houden met andere vakantiegangers, maar krijgt wel ondersteuning van een professionele schipper op afstand. Die geeft bijvoorbeeld elke dag de route en weersvoorspellingen door en reserveert een restaurant. Ervaringsdeskundigen waarderen vooral de vrijheid. “Als we een keer langer wilden uitslapen, kon dat.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tubber.

Flottielje gaf ons enorm gevoel van vrijheid

Twee jaar geleden wilden we in de zomer een week gaan zeilen in Kroatië, samen met een bevriend gezin. We zaten er niet zo op te wachten om met een hele groep dezelfde route te varen,” vertelt Patrick Mulders. “We wilden ons eigen plan kunnen trekken. Maar we kenden het vaargebied niet en wilden wel graag advies over mooie ankerplekken en havens om te liggen.” Dus koos het gezelschap voor een digitale flottielje. Veel zeilers zijn bekend met het concept flottielje zeilen, waarbij je met een vloot zeiljachten onder begeleiding van ervaren schippers dezelfde route vaart. Bij een digitale flottielje ga je zélf op avontuur, maar met ondersteuning van een professionele schipper op afstand. Die stelt in overleg met jou een vaarplan voor.

Korcula, Kroatie
Korcula, Kroatie

Marianne van Breene (33) huurde vorige zomer met haar vriend en een bevriend stel een monohull Elan Impression 40.1 vanuit Trogir (Kroatië). “Twee ochtenden zijn we voor dag en dauw opgestaan, omdat we de zon wilden zien opkomen op het water. Althans, de anderen – ik ben niet echt een ochtendmens. Zoiets zou je niet kunnen doen als je met een groep zeilt en een vaste route hebt. Een digitale flottielje gaf ons een enorm gevoel van vrijheid. Je maakt van tevoren een plan, maar daar kun je van afwijken. Soms vonden we een baai zo mooi dat we er een nacht langer wilden blijven liggen.

“We hadden aangegeven dat we vooral veel wilden zeilen. De boot die we hadden gehuurd, was lekker snel.”

Als het een beetje waaide, wat het een aantal dagen deed, gingen we superhard. Heel tof. Wat we vaak deden, was ’s ochtends een eind zeilen; dan voeren we een paar keer heen en weer voor een eiland. Daarna gingen we ergens aan land om water te halen of boodschappen doen, en voeren we door naar een mooie baai. We hebben met elkaar een zeilboot liggen in Maas en Waal. Dus we hebben zeilervaring, alleen niet op zee.

We hadden, voordat we naar Kroatië gingen, ons vaarbewijs I en II, en ons marifoonexamen gehaald. We vonden het leuk om onderweg alles zelf uit te puzzelen: de weersvoorspellingen en de route. Dat checkten we dan bij onze begeleider, Simon. Hij reserveerde ook vaak de haven en soms een restaurant en gaf aan of we ergens op tijd binnen moesten zijn of dat we ook later konden binnenvaren. We vonden het toch best spannend om op zee te gaan varen met een onbekende boot. Het was een prettig idee dat we op iemand konden terugvallen. Uiteindelijk ging het zeilen beter dan we hadden gedacht.”

Lees hier meer ervaringsverhalen van zeilers!

De manier waarop zeilers graag contact willen tijdens zo’n digitale flottielje, verschilt per boot

Tijdens het zeilen vindt er regelmatig, meestal elke ochtend, overleg plaats over de te varen route. “We hebben gemerkt dat de manier waarop zeilers graag contact willen hebben, sterk verschilt,” zegt Simon Anema, producteigenaar van de digitale flottielje van Tubber. “De een geeft de voorkeur aan communicatie via WhatsApp voor alleen de route en tips onderweg, de ander wil liever elke ochtend telefonisch contact en na het afmeren ook weer even bellen om de dag door te nemen.” De begeleider denkt mee over welke haven of ankerplek geschikt is om aan te leggen en kan daar alvast reserveren.

Als zeilers dat willen, geeft hij tips voor bijvoorbeeld restaurants, wandelroutes, culturele bezienswaardigheden of mooie plekken om te snorkelen. Patrick: “Op dag drie wilden we ergens boodschappen doen en zorgde onze begeleider ervoor dat we konden aanleggen in een stadje met een supermarkt. Soms vroegen we of hij tips had voor een lunchtentje onderweg.” Zeilers krijgen dagelijks weerupdates en kunnen vierentwintig uur per dag contact opnemen met hun begeleider in Nederland met vragen.

Verken de bestemmingen in Kroatië en Griekenland

Je kunt een digitale flottielje boeken in Kroatië en Griekenland. Bijna overal langs de kust en op veel eilanden in deze landen zijn verhuurbedrijven die zeiljachten en catamarans van tussen de 30 en 60 voet aanbieden. In Kroatië zijn de Zuid-Dalmatische Eilanden, met grotere en levendigere plaatsen zoals Stari Grad op Hvar, aantrekkelijke zeilbestemmingen. De Kornaten en het noorden van Kroatië worden daarentegen gekenmerkt door kleinere eilanden met talloze ankermogelijkheden. De zeilomstandigheden variëren, waardoor het gebied geschikt is voor zowel ervaren zeilers als beginners.

Bestemmingen in Kroatië

In Griekenland is de Ionische Zee rond Corfu en Lefkas populair, vanwege de goede zeilomstandigheden en prachtige omgeving. De Saronische Golf en de Peloponnesos zijn eveneens geliefd vanwege de gunstige zeilomstandigheden en de mogelijkheid om de Cycladen te verkennen, of de rest van de Saronische eilanden richting de Peloponnesos aan te doen. De eilanden Poros, Hydra en Spetses zijn bijvoorbeeld erg mooi. Ook de Dodekanesos is een aanrader; voor deze eilandengroep kun je tot laat in het seizoen terecht voor een zeilvakantie vanuit Kos of Rhodos. Het zeilseizoen in Griekenland loopt van mei tot en met oktober, met ideale weersomstandigheden, rustig weer, iets meer wind in de middag, perfecte zwemwatertemperaturen, en lange dagen met veel daglicht. In Kroatië is de beste periode om te zeilen van mei tot oktober, met de meest stabiele weersomstandigheden tussen juni en september

Zelfstandig kunnen schipperen

Een digitale flottielje is niet voor iedereen weggelegd. Patrick zeilt al sinds jongs af aan: als kind op de Loosdrechtse Plassen, later veel op zee. In tegenstelling tot in een traditionele flottielje staat er in de digitale variant bij aankomst in een haven niemand klaar om te helpen met aanleggen.

“Huurders moeten voor een digitale flottielje in staat zijn om een jacht zelfstandig te schipperen en aan te leggen in baaien en havens. Dat vereist enige zeilervaring,” zegt Simon.

“Ze moeten eerder jachten van 30 tot 60 voet hebben geschipperd en in het bezit zijn van een zeillicentie en/of vaarbewijs.” Je kunt al een digitale flottielje boeken voor Kroatië en Griekenland. Vertrekhavens zijn dan bijvoorbeeld Sibenik, Trogir, Split (Kroatië) en Athene, Lefkas en Kos (Griekenland). De kosten bedragen op dit moment 250 euro per jacht per week. Daarbij komt onder andere de huur van een boot en havengeld; Tubber regelt via lokale chartermaatschappijen de huur van deze boot. Ervaringsdeskundigen geven aan dat ze op sommige momenten de fysieke aanwezigheid van een schipper misten, zoals tijdens het aankomen in een haven. Daartegenover staat een groot gevoel van vrijheid. Patrick: “Vooraf hadden we aangegeven dat we per dag drie tot vier uur wilden varen. Maar als we een keer langer wilden uitslapen of juist langer wilden doorvaren omdat de wind goed was, kon dat. Dat zorgde voor een ultiem vakantiegevoel.”

Wil je zelf op zeilvakantie en lijkt zo’n digitale flottielje je leuk? Kijk dan op de website van Tubber.

Tags: Last modified: 25 december 2023
Sluiten