Promo

Aan het Heegermeer: elke dag vakantie

19:00

In Zuid-West Friesland ligt het gezellige watersportdorp Heeg. Het dorp ligt midden in het Friese merengebied. Vlak land, weidse uitzichten en grote gebieden die als natuurgebied behouden zijn. Het dorp heeft voor ieder wat wils. Een mooie basis om als watersporter Friesland te ontdekken. Er zijn mogelijkheden te over.

Door middel van de bouw van 12 recreatiewoningen aan het rand van het dorp biedt Wonen aan het water Makelaars zelfs de mogelijkheid hier nog meer van te kunnen genieten. Het park de Gouden Boaijum is een gastvrije plek in het centrum van het Friese merengebied. Van luxe watervilla’s tot comfortabele B&B-kamers, van bootverhuur tot groepsaccommodatie; je vindt het allemaal bij de Gouden Boaijum in Heeg. De te bouwen recreatiewoningen zijn prachtig gelegen aan de rand van het dorp Heeg, direct aan open vaarwater. Het Heegermeer, dat overloopt in de Fluessen, ligt op één minuut vaarafstand. De dorpskern van Heeg ligt op loopafstand en is ook met een boot bereikbaar. Als zeiler zit je er ook goed, want drie van de zes opties zien wij wel zitten. Een aanlegsteiger bij de waterkant, een insteekhaven op het perceel en/of een boothuis. Lees hieronder wat Heeg verder te bieden heeft op het water en aan land.

Heeg

Heeg ligt centraal in het grote Friese merengebied. Een mooie uitvalbasis om de provincie te ontdekken. Maar je hoeft het niet meteen ver van huis te zoeken, je kunt ook gezellig Heeg in. Er is veel horeca, een gezellige winkelstraat en een grote supermarkt. Mocht je (nog) geen eigen boot hebben dan kan je er gemakkelijk één huren; van kleine open boot tot platbodem. En alles wat er tussenin zit. Moet je zelfs nog leren zeilen, geen probleem. In Heeg hebben ze daar ook een oplossing voor in de vorm van een fijne zeilschool. Om je vervolgens bij de actieve watersportvereniging aan te sluiten. En tenslotte heeft het dorp ook nog een goeie watersportwinkel. Altijd handig!

Heegermeer

Het Heegermeer is het vaargebied, maar daar blijft het niet bij. Het Heegermeer gaat over in de Fluessen. Daarnaast ben je zo op het IJsselmeer. Maar zoek je kleiner vaarwater, dan zit je zo op het Slotermeer, Langweerder Wielen of het Sneekermeer. Het is heerlijk zeilen op het Heegermeer, waar drie kunstmatige eilanden gemaakt zijn. Hier kun je aanleggen en genieten van de rust en ruimte. Leuk ook om er een nachtje te blijven liggen. En ’s ochtends kun je bij de broodboot van Ypma’s Bakkerij broodjes kopen, heerlijk om de ochtend mee te starten. Waar zie je dat nog in Nederland?

Je kunt ook schitterend zeilen naar Koudum, Elahuizen, Workum of Oudegaasterbrekken. Keuzes te over.

TIP: maak met Zuidoosten- of Noordwestenwind een zeiltochtje richting Galamadammen. Heerlijk een aantal mijl ruime wind op je gemak op het water. Een zonnetje en wat lekkers erbij, beter kan het niet!

Alvast een kijkje nemen op het Heegermeer? Het kan via de webcam

Gemeente Sûdwest Fryslân

Een dagje niet zeilen? Geen probleem. Je kunt een dag terrasjes bezoeken en winkelen in Sneek. Fietsen langs de knooppunten van de ANWB of je bezoekt Woudsend waar nog een molen in werking is. Je kan er meel kopen voor een heerlijk eigen gemaakt brood. Maar een dagje niksen en lekker lui in je eigen tuin aan het water de krant of een boek lezen is natuurlijk ook heerlijk. Vakantie in eigen land.

Bezoek ook eens: 

  • Een kijkje op een Palingaak
    Bekijk de traditionele bouw van een authentieke houten palingaak. Het laat de geschiedenis van de palinghandel zien vanuit Heeg op Londen. Met 20.000 pond levende paling in de bun naar Londen zeilen. Bij nacht en ontij, het hele jaar door. Ze deden het drie eeuwen lang vanuit Heeg. ’s Zomers kun je meevaren op dinsdag- en donderdagavond. Voor groepen zijn er speciale evenementen. Wil je zelf actief zeilen in kleinere traditionele platbodems, kijk dan eens op friesetjottervloot.nl.
  • Heechspanning
    Op Hemelvaartsdag vindt het Straatfestival Heechspanning in het centrum van Heeg plaats. Voorbijtrekkende artiesten, vele muzikanten, verschillende activiteiten en marktkraampjes. Het dorp staat in het teken van cultuur en theater.

TIP: Van mei t/m september vaart het skûtsje “Aleida Hendrika” de veerdienst Heeg-Balk. Als de wind het toelaat, zal dit traditionele schip je zeilend naar je bestemming brengen en onderweg kan je genieten van het Friese landschap. Een prachtige mogelijkheid om kennis te maken met het bekende “skûtsjesilen”. De schipper kan je hierover alles vertellen en als je wilt kun je een handje meehelpen. Voor een afwisselende sportieve dag kan je deze boottocht combineren met een fietstocht rond de Friese meren van ca. 27 km. Je vaart de heenweg en fietst terug of omgekeerd.

Centrum van Heeg

Er zijn talrijke oude gevels te vinden in Heeg. Bijvoorbeeld:

“Siet u Selfs”
Het wit gepleisterde huis aan de overkant van de Syl. is een belangrijk stuk geschiedenis van het dorp. Het huis is in opdracht van de koopman en zeehandelaar Anne Wiegers Visser (1718-1787) gebouwd.

 

Ichthustsjerke (Ichthuskerk gereformeerde kerk)
De kruiskerk in Heeg is in neorenaissance stijl in 1891 gebouwd. Naar een ontwerp van Tjeerd Kuipers, de gereformeerde kerk, met een toren in de zuidoosthoek, is in 1967 verbouwd. Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf. Het orgel is gemaakt door firma Bakker & Timmenga.

De skatting 19, 32, 34, 35 & 38
In het begin van de 19de eeuw kon men hun huis bereiken via een brugje (links) dat nu voortuinen zijn, aan de rechterkant was er een royale berm. De dankgevels en de schoorstenen zijn allemaal nog in de oude staat hier en daar beetje gerenoveerd maar is nog wel de zelfde stijl als in de 19de eeuw.

 

Een eigen woning in Heeg?

Al dit moois op uw gemak kunnen ontdekken? Het is mogelijk! Er is namelijk een start gemaakt met de verkoop van 11 recreatiewoningen, erg geschikt voor de watersporter die een eigen plek in Friesland wil hebben.

Altijd al willen genieten van de Friese meren? In het project Wonen aan het Heegermeer worden elf royale vrijstaande recreatiewoningen met optioneel een insteekhaven en boothuis te koop aangeboden. Stel je eens voor: als watersportliefhebber vaar je vanaf je huis zo het Heegermeer op!

Kom een kijkje nemen en ervaar wat voor een bijzondere plek dit is.

Meer informatie opvragen of een bezoek plannen kan via: wonenaanhetheegermeer.nl

(c) Heech Staete Bert Rappange / google.maps / palingaak.nl / Heechspanning / VVV

Tags: , , , , , , , , , , , Last modified: 8 december 2022
Sluiten