OUD

WK 29er zondag in Medemblik van start

08:36

Een recordaantal kleurrijke 29ers maakt zich op voor het Wereldkampioenschap 2016 in Medemblik. 230 jeugdteams met 29 verschillende nationaliteiten strijden van van 24 tot en met 30 juli om de wereldbeker. Zondagavond om 18.00 uur is de openingsceremonie.

Acht teams uit de top 25 van vorig jaar zijn aanwezig, te herkennen aan het zeilnummer onder de 25. Dit nummer is hun eindresultaat van de Wereldkampioenschap 2015 in Wales. Op 4 juli eindigden Pieter van Leijen en Daniel Bramervaer in Noorwegen op de hoogste podiumtrede van het Europees Kampioenschap 29er. De kersverse Europese kampioenen hopen hun topprestatie op thuiswater een vervolg te geven. Hun landgenoten Richard Schuurmans en Quinten Bramervaer pakten in Noorwegen het zilver, gevolgd door de Britten Huw Edwards en Josh Dawson. Quinten Bramervaer verschijnt in Medemblik met stuurman Lars Postma aan de start.

Record in Medemblik

wk-aank-1med“Ik vind het een voorrecht dat het 29er WK 2016 in Medemblik gehouden wordt,” zegt Joan Mollerus (USA), president van de Internationale 29er Klasse Organisatie. “Het is een fantastische locatie met goede windcondities. De organisatie is fantastisch en heeft aan absoluut alles gedacht. Ik denk dat dit een topevenement wordt.” Het recordaantal voorinschrijvingen is een boost voor de klasse. Het laat zien dat het Skiff-zeilen populairder wordt. “De nationale klassenorganisaties hebben de krachten gebundeld, waardoor er nu ook veel meisjes in de 29er zeilen. We zien een recordaantal meisjesteams in het WK 2016, wat fantastisch is.”

Jong en oud

Het deelnemersveld bestaat uit 63 dames- en in totaal 182 jeugdteams onder de 18 jaar. De jongste deelneemster is Katerina Zivna (CZE), slechts 11 jaar oud. De oudste deelnemer is de 36-jarige Alejandro Baudoino uit Argentinië. Hij en zijn bemanning Martin Cubria (24) vormen het oudste team in het veld. De boten uit Hongkong vertegenwoordigen de 2 jongste duo’s: de 12-jarige Taylor Patrick Young en Dylan Lok Kei Richards (13) en Malo Kennish (12) met Anatole Martin (13).

29er-startgold-medTwee top tien teams van de Wereldkampioenschappen in 2015 zijn aanwezig in Medemblik. De als 8egefinishte Gwendal Nael zal met zijn nieuwe bemanning Lilian Mercier gaan proberen dat resultaat te verbeteren. Zij wonnen samen al de EuroCup nr 3 in het voorjaar van 2016. Ook de nummer 9, bestaande uit Yann Thierry d’Argenlieu en Nathan Bradley uit Hongkong, van 2015 zal zich in de strijd mengen.

OBR Stefan Coppers versterkt mediateam

Met live updates en een uitgebreid wedstrijdverslag zorgt het mediateam dat de races op de voet te volgen zijn. Daarnaast maakt Stefan Coppers, oud-Onboard Reporter van Team Brunel in de Volvo Ocean Race 2014-15, dagelijks portretten van de zeilers en zorgen twee vloggers voor sfeerreportages rondom het evenement.

Over het WK 29er 2016

In dit olympische jaar trekt het WK 29er een recordaantal deelnemers sinds de eerste editie in 2009. Registratie en het meten vinden tussen 22 en 24 juli plaats, gevolgd door de officiële opening op zondag 24 juli. Die zal worden verricht door de Burgemeester van Medemblik, de heer Frank Spreng. De kwalificatiewedstrijden staan op het programma van maandag 25 tot en met woensdag 27 juli. De drie slotdagen zijn voor de finale races.

Foto’s: Mark Meijer

 

Last modified: 19 maart 2021
Sluiten