Reisverhalen

Zeilgezin Ruimtevaarder: om de orka’s heen naar Marokko

"Papa, vindt de watermaker het fijn om een watermaker te zijn?"

09:22

Michiel, Joanneke, Abel (5) en Marius (3) varen sinds de zomer van 2022 op Ruimtevaarder rond de wereld. Via Spanje, Marokko, Kaapverdië, Frans-Guyana en Suriname zijn ze terechtgekomen in het Caribisch gebied. Hun plan is om via de ABC-eilanden en Colombia richting Pacific te varen. Zeilen met het gezin vinden ze meestal heel erg genieten en soms vooral intens.


Tijd voor Een Plan

“Laten we allebei los van elkaar een half uur pakken om zoveel mogelijk informatie over alle havens van Marokko te verzamelen. Daarna bespreken we samen of we het zien zitten om ernaartoe te varen.” Dat stel ik aan Joanneke voor. Het is na achten en inmiddels is het donker. Vanuit de kuip zien we achter het silhouet van de Ponte da Arrábida de lichtjes van Porto, op de steile oevers van de Douro. De kentering heeft de punt van de boot richting zee gelegd. Onze jongens liggen op bed en dat betekent dat Joanneke en ik voor het eerst vandaag een serieus gesprek kunnen voeren. Abel en Marius zijn druk de laatste dagen, ook omdat ik net een week griep heb gehad en ze weinig aandacht heb kunnen geven.  

Die griep zorgde er ook voor dat we hier al bijna twee weken liggen. Dus nu willen we dóór. Maar waarnaartoe? De afgelopen dagen gingen onze gedachten in cirkeltjes, dus het is tijd voor Een Plan. We hebben tussen de bedrijven door al wel wat op internet gezocht, maar serieus onderzoek is er nog niet van gekomen. En dat lijkt wél nodig als we naar Marokko willen, want veel info is er tot nu toe niet te vinden. Nu er rust in de boot is grijpen we onze kans: we pakken de laptops, zetten de timer op een half uur en gaan aan de slag.

Maar ja – die orka’s hè

Maar waarom zouden we eigenlijk in één keer naar Marokko zeilen? We missen dan bijna de hele Portugese kust en we gaan vijf dagen de zee op, terwijl we ook rustig zouden kunnen afzakken. Ons antwoord: de orka’s. In de buurt van de Spaanse en Portugese kust – en omstreken, helaas – zwemmen groepjes orka’s die het op zeilboten hebben voorzien. Wij houden ons in principe aan het advies om in ondiep water te blijven en niet ’s nachts te varen. Dat betekent dagtochten op de motor, want vlakbij de Portugese kust is er komende tijd weinig wind.

Wij zien die dagtochten helemáál niet zitten, want die voelen de laatste tijd als een enorme klus. Een paar weken geleden speelden de jongens nog zo lief samen, maar nu vragen ze constant aandacht. Op élk moment dat we iets met de boot willen doen, gebeurt er wel iets. Dat varieert van vragen zoals “papa, vindt de watermaker het fijn om een watermaker te zijn?” tot eisen als “jullie moeten nú komen spelen!” Soms zijn er ook slaande ruzies die écht een interventie van een ouder nodig hebben. We zouden liever een paar nachttochten maken richting het zuiden. Maar ja, die orka’s hè. 

Marokko orka's

Onzeker en ingewikkeld is interessant en aantrekkelijk

Een half uur later rinkelt de timer. De opbrengst levert een gemengd beeld op: havens met websites en facebookpagina’s die in 2019 hun laatste update hebben gehad, en een pilot van meer dan tien jaar oud. We hebben ook blogs van Nederlandse boten die een paar jaar eerder naar Marokko zijn gezeild. “Over Rabat hebben we de meeste informatie,” concludeert Joanneke. “We kunnen de Ruimtevaarder er prima laten liggen voor een tripje naar het binnenland, want de boten van de koning liggen er ook en de boel lijkt goed bewaakt te worden.” “Én er zijn prima steigers,” voeg ik toe. “In sommige zuidelijkere plaatsen lijken we alleen in een vissershaven te kunnen ankeren.”

Aandachtspunt van Rabat is dat we alleen de haven in mogen als de swell minder is dan twee meter. De verwachting is dat die rond onze aankomst 1,75 meter zal zijn. Het wordt dus duimen dat ‘ie zich aan de verwachting houdt. Het hele gebeuren lijkt een tikje onzeker en ingewikkeld, maar daardoor juist ook interessant en aantrekkelijk. Dus we hebben Een Plan en gaan aan de slag: beddengoed en kleren wassen, water tanken, koken voor een aantal dagen, alles vastsjorren, bijboot leeg laten lopen en: gaan! 

Je kunt de reis van de bemanning van Ruimtevaarder volgen via zeilbootruimtevaarder.nl, of hun social media:

Tekst en beeld: Michiel Kunnen

Last modified: 12 juni 2023
Sluiten