Reisverhalen, Sterke verhalen

Zeilgezin Ruimtevaarder: een aanvaring op zee

Zinken wij of zinken zij?

09:30

Michiel, Joanneke, Abel (5) en Marius (3) varen sinds de zomer van 2022 op Ruimtevaarder rond de wereld. Via Spanje, Marokko, Kaapverdië, Frans-Guyana en Suriname zijn ze terechtgekomen in het Caribisch gebied. Hun plan is om via de ABC-eilanden en Colombia richting Pacific te varen. Zeilen met het gezin vinden ze meestal intens genieten en soms vooral gewoon intens.

Zinken wij of zinken zij?

De MSC Esthi komt steeds dichter in de buurt. Ik twijfel: via de marifoon oproepen, of niet? Dat heb ik nog nooit in m’n eentje gedaan en ik weet niet precies wat ik moet zeggen. Het is drie uur ’s nachts en ik wil Joanneke graag laten slapen, dus ik laat de marifoon even liggen en let héél goed op. Wij zeilen, dus we hebben voorrang, maar voorrang neem je niet, dat kríjg je. En van mijn schoonvader ken ik de voorrangsregel: “zinken wij, of zinken zij?” In dit geval is duidelijk wie bij een botsing aan het kortste eind trekt: deze oceaanreus is 337 bij 46 meter en heeft een diepgang van 10,7 meter. Met onze 12,65 x 4,05 x 2,10 gaan we dat verliezen. Ik had gehoopt dat Esthi uit zou wijken en ons achterlangs zou passeren, maar dat doet hij niet. Uiteindelijk zie ik het verlichte gevaarte 900 meter voor me langs schuiven. Ik vind dat nogal krap.

Ik wil hier in mijn eigen hut gewoon even tijd voor mezelf

Het is inmiddels de derde nacht van onze tocht van Porto naar Rabat. De wind houdt zich rustig, dus we kruipen maar langzaam over de boog die we in OpenCPN hebben geplot. Overdag probeerden Marius en ik tegelijkertijd te slapen in de achterhut. Althans, ik probeerde te slapen en Marius probeerde dat te verhinderen. Telkens als ik net in slaap viel, schopte hij tegen me aan of klom hij op me. Ik reageerde op verschillende manieren: vriendelijk vragen, zeggen hoe fijn het voor ons allebei zou zijn als hij ging slapen, hem rustig terugleggen op zijn plek, sissen dat het nu echt afgelopen moet zijn.

Al die manieren hadden één ding gemeen: ze hielpen totaal niet. Als hij me voor de zoveelste keer wakker trapt nadat ik net in slaap ben gevallen, is de maat bij mij vol: “nou is het genoeg, kappen, wegwezen!” roep ik véél te hard tegen hem. Joanneke komt aangesneld. “Je kunt ook in de woonkamer proberen te slapen,” suggereert ze. “Ik wil híer in mijn éigen hut gewoon even tijd voor mezélf!” roep ik gefrustreerd. Joanneke neemt de inmiddels helemaal wakkere Marius mee en laat mij nog een uurtje slapen.

Wide berth

Terwijl ik tijdens mijn nachtwacht bedenk hoe Marius en ik volgende keer zo’n aanvaring op zee kunnen voorkomen, krijg ik een nieuwe kans om te oefenen met het oproepen van een vrachtschip. Als we niks doen, naderen Orenda Equinox en Ruimtevaarder elkaar over een half uur tot op honderd meter. Gelukkig gaat Joanneke net naar het toilet. “Zal ik vragen of hij achterlangs vaart?” “Dat kan je doen, maar het is niet gebruikelijk om een ander te suggereren wat hij moet doen. Je kunt bijvoorbeeld eerst vragen of hij je gezien heeft. Daarna vraag je dan hoe hij je wil passeren.” Dat begrijp ik. Als stuurman op een vrachtschip zou ik me ook niet graag laten vertellen hoe ik een zeilbootje moet passeren. “Maar als hij voorlangs wil, dan komen we misschien heel dichtbij elkaar…” twijfel ik. “Dan kan je zeggen: ‘the wind is not stable, could you give us a wide berth?” Handig, zo’n Joanneke aan boord, die heeft regelmatig als matroos en stuurvrouw door Noord-Europa gevaren op een tweemaster van 25 meter, dus die heeft haar Maritime Engels paraat.

Goed zeemanschap

Even later vraag ik de boot via de marifoon hoe die me wil passeren. “I‘ll change direction to starboard and I will give you five cables.” Een kabel is een tiende mijl, weet ik. De stuurman stuurt z’n schip dus vóór de Ruimtevaarder langs en zal ruim 900 meter afstand houden. Dat werkt goed zo.

Helaas staat er in de Bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee geen sectie over het omgaan met peuters en kleuters aan boord. Ach, het hoort er allemaal bij als je met een jong gezin op een boot woont. Uiteindelijk komt het dus ook hier vooral aan op goed zeemanschap. En daarmee zit het op onze boot gelukkig wel goed.

Je kunt de reis van de bemanning van Ruimtevaarder volgen via zeilbootruimtevaarder.nlof hun social media: Instagram of Facebook

Tekst en beeld: Michiel Kunnen

Tags: Last modified: 6 juli 2023
Sluiten