Reisverhalen

Twee twintigers met tussenpensioen: ze zijn vertrokken!

Eerste bestemming Volendam

16:56

Niels en Rosan zijn precies na de Sneekweek vertrokken, voor een reis van vijf jaar met hun Sigma 38OOD. De twintigers gaan, zoals ze dat zelf zeggen, met tussenpensioen. Voor Zeilen doen ze verslag van hun droomreis. Daarnaast houden ze straks een vlog bij op hun YouTube-kanaal. Je kunt je daarop vast abonneren.

De golfjes kabbelen rustig langs de romp terwijl we ons met een snelheid van 3 knopen verplaatsten door het water wat de mooiste kleuren aanneemt bij het ondergaan van de zon. De genua is uitgerold, het grootzeil netjes opgeborgen. We hebben geen haast deze avond. Op ons dooie gemakje varen we de nacht tegemoet. Rond middernacht verwachten we op onze eerste bestemming aan te komen. Onze eerste bestemming ja, want we zijn vertrokken!

Vertrek was pure chaos

De afgelopen weken waren chaos. Pure en complete chaos. Maar onze wil om met een goed gevoel te vertrekken heeft ons er doorheen gesleept. We wilden voor vertrek echt klaar zijn voor de reis en dat betekende voor ons dat we in ieder geval die klussen gedaan wilden hebben die nodig waren om veilig de zee op te kunnen. Het installeren van de buitendouche of het aansluiten van de zoutwaterkraan, dat komt later wel. Maar de AIS werkt weer. Die bleek defect toen we onze scheepsnaam wilden veranderen, bleek vervolgens onrepareerbaar en moest dus vervangen worden. Onze motor is weer in orde. Die hebben we moeten vervangen, maar de verkoper van de gereviseerde tweedehands motor die we zelf ingebouwd hebben bleek minder capabel dan hij over kwam wat tot nogal wat kwaaltjes leidde. Inmiddels heeft daar een echte monteur naar gekeken en hebben we ook in de motor vertrouwen.

Tien telefoontjes naar de huisarts

Onze scheepsapotheek is compleet. Het kostte 10 telefoontjes naar de eerste huisarts die uiteindelijk niets voor ons wilde doen, een bezoekje aan de tweede huisarts die bang was dat we in het spul gingen handelen en een telefoontje aan de derde huisarts die eindelijk snapte wat ons te wachten stond en de medicijnen daarom wel voor wilde schrijven. Vervolgens waren nog diverse telefoontjes nodig naar de apotheek die geen snars snapte van de lange lijst aan medicatie, die blijkbaar niet voor hun reguliere apotheek maar voor een of andere scheepsapotheek bestemd was… Je zou kunnen zeggen dat het niet bepaald mee zat, maar wat kan ons het nu nog schelen, we zijn vertrokken!

Met het invallen van de nacht verdwijnt de wind, en we besluiten om de motor te starten. Na een klein incident met een van onze eigen lijnen in de schroef (oeps) begint het lampjes zoeken. Eens kijken, welke boei komen we zo als eerste tegen? Wat voor lichtkarakter heeft die? Ah, dan zou het die daar moeten zijn. Recht zo die gaat. 

Volop vallende sterren

Nadat we onze te varen koers hebben vastgesteld verplaatst onze blik zich van de lampjes op het water naar de lampjes in de lucht. Het is een mooie heldere nacht en ondanks de lichtvervuiling zijn er veel sterren te zien. Tijdens het bestuderen van de sterren mogen we een hoop wensen doen, want we zien de ene na de andere vallende ster voorbij komen.

Wat een gave eerste tocht. Wat mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we 2,5 jaar terug de keuze hebben gemaakt om alles opzij te zetten om onze droom achterna te jagen. 

Eerste bestemming Volendam

Ja, de eerste ton is nu dwars. De kaart vertelt ons dat er een klein stukje verderop nog een verlichte ton is, en dat de laatste tonnen richting onze bestemming in volledige duisternis gehuld zullen zijn. Als snel passeren we ook die laatste verlichte boei, hard stuurboord uit. Eens kijken of we de rest van de boeien tevoorschijn kunnen toveren. Met een grote zaklamp ga ik voorop staan en weet ik vrij soepel de boeien te verlichten. Rosan stuurt ons netjes de korte geul door en niet veel later de haven in. Even de juiste box zoeken, lijntjes voor, lijntjes achter. We zijn er, Volendam!

De haven van Hoorn waar ze vandaan vertrokken zijn.

De haven stond vol met opa’s, oma’s, tantes, ooms, zussen en ouders toen we eerder vandaag vertrokken uit Hoorn en iedereen reageerde wat lacherig toen we zeiden dat Volendam onze eerste bestemming was. Maar ja, om nou in 1 x door te varen naar Las Palmas of een andere tropische plaatst die wat meer bij de grootsheid van ons avontuur past ging ons wat te ver. En dus werd het Volendam. Het gaat er voor ons ook niet om waarheen deze eerste reis ging, het gaat erom dat we vertrokken zijn! En wel in het weekend wat we twee jaar terug al als vertrekweekend vastgesteld hadden. Het tweede weekend van augustus 2023, zodat we daarvoor nog even de Sneekweek konden zeilen.

Het plan voor morgen? Uitslapen, luieren, bijkomen. Lekker rustig aan doen, want nu kan het. We zijn vertrokken!

Tekst en beeld: Niels en Rosan 

Tags: Last modified: 21 augustus 2023
Sluiten