Reisverhalen

Nu in Zeilen: Keerpunt Noordkaap

09:00

Als vroeggepensioneerden beschikken Maika en Pieter Bijvoets ineens over zeeën van tijd. Het verlangen ontstaat om langere tochten te maken. Ver weg. Naar
gebieden die ze nog niet kennen. Boven aan hun verlanglijst staat het noorden van Noorwegen. Koud en leeg, maar ijzingwekkend prachtig.

Het is eind 2016. We liggen in de Amsterdam Marina, in hartje Amsterdam. Tijdelijk hebben we ons warme huis in het oosten van het land verlaten om drie maanden lang met de verbouwing van het appartementje van onze dochter te helpen. Het geeft ons meteen de kans om eens ervaren hoe dat is, in de kou op onze Bavaria 42. En eigenlijk bevalt het wel. Als je op tijd de tank bijvult met wat diesel voor de kachel, is het verblijf aan boord bijzonder comfortabel.

Prachtplekken

Het is die winter, aan boord van PassoDoble, dat we plannen smeden om naar Noorwegen te gaan. Want sinds we onszelf tot de groep van (vroeg)gepensioneerden mogen rekenen, hebben we zeeën van tijd, tijd voor langere tochten dan de gebruikelijke vier weken grote vakantie. Eindelijk kunnen we toegeven aan de drang om verder te gaan en langer weg te blijven. De einder lonkt, het gevoel van Fernweh*. Het einddoel van onze tocht is dan nog de eilandengroep Lofoten. We willen in mei vertrekken om vroeg aan te komen en de meeste kans op goede zuidelijke wind te hebben. De kaarten tot en met Bergen hebben we nog van eerdere vakanties, de rest van de kust daarboven schaffen we aan voor vertrek.

We bestellen ook meteen de Havneguiden. Als we het boek doorbladeren, worden we meteen enthousiast. Bescheiden vermeldt de auteur dat het overzicht van de havens en ankerplaatsen langs de gehele Noorse kust slechts een selectie is en dat je als zeiler zelf ook nog veel andere prachtplekken zal ontdekken. Daar is geen woord van gelogen, zo zullen we later ervaren.

* Fernweh betekent letterlijk ‘verlangen naar ver weg’: een heimwee naar de plek waar je nog niet eerder bent geweest.

Zeilen 03/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wanneer begint het avontuur van Maika en Pieter pas echt? Wat houdt de ‘beloning’ in? Door welke factor wordt ergens aanleggen en blijven liggen absoluut geen optie? Waarom raadt de lokale bemanning aan de Geirangerfjord over te slaan? En hoe luidt hun eindoordeel over de reis? Je leest het allemaal in Zeilen 03/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: © Pieter Bijvoets
Tekst: Pieter Bijvoets

Last modified: 23 maart 2021
Sluiten