Reisverhalen, Sterke verhalen

Correspondent Overzee: orkaanseizoen 2023 in de Caraïben gestart

Nederlandse boot op de vlucht voor eerste tropische storm Bret.

09:35

Pandion in een spinnenweb, copyright SV Pandion

We vluchten voor Bret. Hier op Martinique liggen we precies in de loop van het heftigste weer, dus slaan we op de vlucht. In het orkaanseizoen is dat een tactiek. Als je in het risicogebied blijft, vlucht je als er één aankomt,” bericht de bemanning van Pandion op 21 juni 2023 via Facebook. “Wel balen hoor… Het is zo gezellig hier!” vervolgt Caroline.

Verrast

Henk en Caroline van Berkum zeilen al drie jaar in de Cariben met hun Koopmans 43, genaamd Pandion. Tot zover verliep hun reis zonder enige storm en durfden ze het wel aan om nog langer te eilandhoppen. “Nu hebben we al heel vroeg in het seizoen er met een te maken,” zegt Caroline. Dagelijks controleren ze de weer-app Windy, op de meest gekke momenten. “Zo waren we groots inkopen aan het doen en stond ik verlekkerd bij de Franse kaasjes en Spaanse ‘fuetjes’ toen Henk verschrikt naar me toe kwam”. Volgens Windy zou de tropische depressie toch recht op Martinique afkomen. “We moeten weg,” zei Henk resoluut. Caroline greep nog snel een stukje kaas en rekende af. Vervolgens leverden ze de huurauto vroegtijdig in om Pandion gereed te maken.

Pandion op St Lucia, copyright SV Pandion

Blijven of vluchten

Binnen een paar dagen kreeg de tropische depressie een naam: Bret. En daarmee werd het erkend als een officiële storm. Verder bleken de weersvoorspellingen elkaar continu tegen te spreken. Zo zou Bret eigenlijk noordelijk gaan in plaats van westelijk. Uiteindelijk dreigde hij over Guadeloupe te trekken, maar ook dat deed hij niet. “Toen kwam hij wel heel dichtbij,” zegt Henk. “In eerste instantie durfden we het wel aan, zo’n 40 knopen achter het anker kunnen we namelijk wel hebben. Maar toen leek hij pal op Martinique af te komen en dat vonden we iets minder leuk.”

Hurricane hole

Ze besloten naar St. Lucia te zeilen, zo’n 30 nm van Martinique vandaan. Eenmaal daar aangekomen bleek Bret zich tot wel 70 knopen wind op St. Lucia af te stuiven en toen was het te laat om voor een tweede keer te vluchten. Gelukkig is er ook een hurricane hole op St. Lucia en hadden ze al vanuit Martinique een meerboei gereserveerd. “En als we dan toch de storm moeten uitzitten, dan kunnen we maar beter in een hurricane hole schuilen,” verklaart Caroline.

Tropical Storm Bret, copyright NOAA

Spinnenweb

Binnen no time waren alle 20 meerboeien in de groene mangrove van St. Lucia al bezet. Terwijl sommige boeien wat dichter op elkaar zaten, lag Pandion in een mooie open plek met voldoende swing ruimte en was met twee lijnen klaar voor de storm. “Totdat er een mevrouw naar ons toekwam, ongelukkig over haar grote boot in een te krappe plek”. Een stoelendans volgde, waarna Pandion een mooi alternatief aan een steiger toegewezen kreeg. “Maar uiteraard ga je niet aan de steiger zelf vastleggen als er een storm komt, dat realiseerden we ons nog niet meteen,” zegt Caroline. Met als gevolg dat Pandion in een spinnenweb van maar liefst 15 dikke scheepslijnen terecht kwam, waarbij de voorste lijnen naar een meerboei gingen en de achterste lijnen naar de steiger.

Stilte na de storm

“Uiteindelijk hebben we zelf slechts 37 knopen overgekregen,” vertelt Henk opgelucht. “Buiten de hurricane hole was het zo’n 45 knopen en aan de bovenwindse zijde zo’n 75 knopen, dus al bij al viel het hier op St. Lucia alsnog mee.” Na drie dagen laten ze het eiland achter zich, dat dankzij Bret nu zonder elektriciteit, internet en water zit. Gelukkig zijn er geen boten beschadigd geraakt. Ook storm Cindy, die vanuit Bret´s kielzog opvolgde, liet hen verder met rust. En dus zeilde het stel terug naar Martinique om daar hun reisplan van onbepaalde tijd verder voort te zetten.

Storm versus orkaan

Naast Windy raadplegen Henk en Caroline dagelijks de website NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Hun missie is het leveren van dagelijkse weersvoorspellingen, waarschuwingen voor zware stormen, klimaatmonitoring voor visserijbeheer, kustherstel en ondersteuning van de handel op zee. De NOAA definieert de verschillende tropische systemen als volgt. Een tropische depressie: tot 38 mph (33 knopen) constante wind of minder. Een tropische storm: van 39 tot 73 mph (34 tot 63 knopen) constante wind. Een hurricane: maximale constante wind van 74 mph (64 knopen) of hoger. Het orkaanseizoen in de Caraïben is normaal gesproken officieel van juni tot november.

Wil je meer vertrekkersverhalen lezen? Ontdek de avonturen van Column Anna en Sailors for Sustainability.

Tekst: Greetje Tops

Tags: , Last modified: 6 juli 2023
Sluiten