Reisverhalen

Nu in Zeilen: De 5 geleerde lessen van vertrekkers Suzanne en Jurre

09:00

Hier liggen we dan. Terwijl de was droogt, genieten we van een prachtig uitzicht op Klein Bonaire. Een plek waar we niet hadden verwacht te zijn. In een situatie die niemand had kunnen voor­ spellen. Met een nog groter avontuur dat in de buik van Suus groeit. Voor vertrek weet je eigenlijk niet waar je aan begint, hoe goed je je ook voorbereidt. Een terugblik op ons eerste jaar wereldzeilen.

Bekijk hier alle blogs van Yndeleau!

“We gaan eerst gewoon een jaar, en dan zien we wel of we verder willen en kunnen.” Ik hoor het mezelf nog zeggen tegen mijn moeder toen we vertrokken vanuit Amster­dam. Nu, iets meer dan een jaar later, kijken we terug. Wat hebben we geleerd en doen we nu anders dan een jaar geleden, en ook: wat heeft het nou allemaal gekost?

 Les 1: je neemt jezelf mee op reis

“Pffff.” Uitgeput val ik naast Suus op bed. “We stappen nog steeds in dezelfde val­kuilen als in Nederland, hè,” evalueert Suus, terwijl we beiden door het dak­ raampje naar de maan kijken. Terwijl medecruisers heerlijk hebben genoten van de zonsondergang en gezellig met elkaar hebben gebarbecued, liggen wij geradbraakt in bed.
“Hoe anders is dit eigenlijk dan toen we nog in Amsterdam lagen?,” vraag ik me hardop af. We hebben de nieuwe omvormer aangesloten, de bilges schoongemaakt, nieuwe ventilatoren opgehangen, de schroefas opnieuw uitgelijnd en twee muren geschuurd en geschilderd.
We weten niet zo goed hoe en wanneer we moeten ophouden en buffelen maar door. We vinden het leuk om de boot helemaal naar wens aan te passen, maar weten wanneer je moet stoppen, dat konden we thuis ook al niet. Naarmate we zuidelijker komen en het buiten warmer wordt, leren we steeds beter de balans te vinden. De balans waar we klussen gewoon superleuk vinden en waar we ook tijd vrijmaken voor andere dingen. We herkennen de valkuilen steeds sneller en kunnen ook meer ruimte creëren om er anders op te reageren dan thuis. En om meer te genieten van onze reis, want het is wel echt anders dan toen we in Amsterdam lagen!

Zeilen 05/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat zijn de andere vier geleerde lessen? Wat hun kosten per maand zijn? Wat is het makkelijkste broodrecept ter wereld? Waarom geeft zelfvoorzienend leven een kick? En kun je wel wat slimme tips gebruiken (onder andere handig voor langharigen en voor mensen die een nieuwe generatie watermaker willen aanschaffen)? Je leest het allemaal in Zeilen 05/2021. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 mei verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Jurre Witte en Suzanne Legtenberg
Tekst: Jurre Witte en Suzanne Legtenberg

Last modified: 24 mei 2021
Sluiten