Reisverhalen

Nederlandse zeilers overvallen

09:39

Nederlandse zeilers oveervallen

Twee Nederlandse vertrekkers zijn vorige week overvallen toen zij voor anker lagen bij Venezuela. Hanneke Klaver en Nils Honhoff (Pelagie) schrijven op hun blog: “Zondagochtend 10 juni vertrekken we vroeg uit Boca de Uracoa om het tij mee te hebben terug de rivier af. We ankeren vlak bij de Orinoco Delta lodge. ’s Avonds zijn Frits en Reinhilde (Bella Ciao) bij ons aan boord voor de maaltijd. Rond half acht (het is dan al donker) komt er een snelle speedboat met vier mannen langszij. De mannen komen aan boord van de Pélagie en richten hun drie pistolen op ons, ze willen geld.”

“Ik, Hanneke, ga met ze mee naar binnen en geef ze de portemonnee’s die er liggen, de euro, trinidad en dollar portemonnee. Er zit best veel in, vooral euro’s, maar eigenlijk willen de overvallers dollars. In de slaapkamer beneden hebben we nog meer vreemd geld, dat geef ik ze ook. Zo hadden we van te voren afgesproken. We moeten allemaal op de bank buiten gaan zitten en naar beneden kijken.”

Verbijsterd, maar ongedeerd
“Ondertussen doorzoeken ze de Pélagie en vinden onze computers, fototoestellen, telefoon en de handmarifoon. Ook komt er een zak vol met spullen naar buiten, later blijkt dit een kussensloop met schoenen, kleding, reserve brillen en zaklantaarns. Al het touwwerk uit de kuip van de Pélagie, de schoten en vallen, wordt losgesneden en meegenomen. De overvallers dwingen Frits om met een van hen naar de Bella Ciao te varen. Daar nemen ze een klein beetje geld en een filmcamera mee. Als Frits en de overvaller weer terug zijn, stappen de overvallers in hun boot en vertrekken in de duisternis. Wij blijven verbijsterd, maar ongedeerd achter. Dit alles heeft ongeveer een half uurtje geduurd.”

Relaas
Kijk voor hun verdere relaas op Pelagie. Ook op de website van Reinhilde en Frits staat een verslag. Zie www.bellaciao.nl. Reinhilde schrijft regelmatig over haar belevenissen in Zeilen. In Zeilen 7 (verschijnt 22 juni 2012) beschrijft zij het vertrek van de Bella Ciao van Duivelseiland.

(foto Hanneke Nils)

Tags: Last modified: 11 april 2023
Sluiten