Meteo

Krijgen we een warme of een koude zomer?

11:00

‘Na een koud voorjaar volgt zelden een koude zomer’. Om te checken of deze hypothese waar is, bekeek en vergeleek Weeronline alle lentes en zomers sinds het begin van de metingen. Is al het lekkere weer opgespaard voor de komende maanden? Hoe ziet dan de zomerverwachting van 2021 eruit? Zullen we weer de zeilen in de haven moeten hijsen om wat schaduw te creëren?

Weeronline heeft vele metingen bekeken en vergeleken en concludeert daaruit dat na een koude lente het minst vaak een koude zomer voorkomt. Dit jaar is de kans op een koude zomer slechts 15% op basis van de metingen uit het verleden. De laatste keer dat we een te koude zomer na een te koude lente hadden, was in 1987. In bijna de helft van de jaren was sprake van een warme lente én warme zomer. Dit komt doordat de gemiddelde temperatuur in ons land stijgt.

Zomerverwachting 2021

Aankomende zomer is de kans op hittegolven en tropische dagen groot, maar we krijgen ook periodes met buien en koeler weer. Het kan dus een afwisselende zomer worden en dat heeft alles te maken met de weersomstandigheden in onze buurlanden en de windrichting. Naar verwachting wordt de zomer in Centraal- en Zuid-Europa heter en droger dan normaal, dus bij een zuidenwind kan het makkelijk 30 of zelfs meer dan 35 graden worden. Dit gaat gepaard met flink wat zon. Wanneer de wind west is, dan is het zeker aan zee een stuk koeler. Dat komt doordat het water van de Noordzee kouder is dan afgelopen jaren. De verschillen tussen het binnenland en de kust zijn deze zomer mogelijk extra groot. Een lange hete zomer zoals in 2018 krijgen we niet. Deze zomer lijkt waarschijnlijk meer op die van 2019. Toen kregen we ook te maken met langere periodes met koel weer met buien en met extreme hitte.

Een waterplant gespot? Klik op de afbeelding om een melding te maken via de Waterplantmelder-app.

Fonteinkruid

Als het echt warm weer wordt in Nederland, hopen we dat de groei van het fonteinkruid minimaal blijft. Vorig vaarseizoen is het fonteinkruidleed op delen van het Markermeer ons gelukkig bespaard gebleven. Hierover wordt gezegd dat het strand dat voor Hoorn wordt opgespoten een rol speelt. Het water is hierdoor troebeler en dat bemoeilijkt de groei van de waterplanten. Dit jaar wordt verder gewerkt aan de aanleg van het strand, dus hopelijk blijft het Markermeer ook dit jaar goed bevaarbaar.

 

Last modified: 3 juni 2021
Sluiten