Op reis

Charteren in het Middellandse-Zeegebied

Elke dag een nieuwe haven, zwemmen in een baaitje en dolfijnen spotten.

15:54

Charteren in het Middellandse Zeegebied

Charteren is een ideale manier om je vaargebied uit te breiden zonder dat je daarvoor eerst een hele reis met je boot af hoeft te leggen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Hoe kies je de juiste bestemming? Hoe is het bijvoorbeeld om te zeilen in Kroatië? En ga je ankeren of overnacht je in een haven? Op 8 februari vertellen we er alles over in onze webinar. Wil je nu alvast meer weten? Onze freelance-redacteur Sophie – die ook meewerkt aan de webinar – vertelt in dit artikel vast over haar ervaringen als charterschipper.


Met de zoute lucht van de Waddenrace nog in ons frisse geheugen gaan we dan toch echt de stille wintermaanden tegemoet. Of droom je weg naar warmere bestemmingen? Vanuit mijn ervaring als charterschipper vertel ik hoe het chartervaren in Griekenland en Kroatië is. Hoe ziet een weekje charteren in het Middellandse-Zeegebied eruit?

Aan boord van een charterschip

Zodra je aan boord stapt begint de reis. Wat je als bemanning zoal uitvoert verschilt. Zo kan je voor een actieve vakantie gaan waarin je veel meedoet en leert, maar ook kiezen voor een relaxte vakantie en een boekje lezen aan dek. Wat je ook kiest, er wordt gevaren. Elke dag een nieuwe haven, zwemmen in een baaitje en dolfijnen spotten.

De vakantie duurt meestal een week. Of je nou familie, vrienden of onbekenden van elkaar bent, iedereen moet in het begin zijn draai vinden aan boord. Eten, slapen en zelfs bewegen is onwennig in een relatief kleine en nieuwe ruimte. ‘Sorry’ en ‘waar vind ik…’ vliegen regelmatig door de ruimte. Voor het eerste vertrek doen we daarom een rondje door te boot om alles gezamenlijk na te lopen. Gedurende de week worden de vlaggetjes en touwtjes ingeruild voor zeilen en schoten. Na zeven dagen is het alsof je elkaar al jaren kent en danst iedereen door de boot.

Aan het einde van een week charteren danst iedereen door de boot
Aan het einde van de week danst iedereen door de boot

Eilandhoppen met tien boten

De invulling van de week hangt erg af van het soort vakantie waarvoor is gekozen. Zo kan je ervoor kiezen om eentje op stap te gaan met een schipper of voor een boot in de flottielje. Alleen met een schipper op pad geeft veel vrijheid voor de route en dagplanning. In flottielje vaar je samen met een groep boten een bekende vaarroute door het gebied.

De dag in een flottielje reis begint met het palaver, een groepsbriefing voor alle schippers, zodat iedereen goed voorbereid op pad gaat. Tijdens het varen zoeken de boten elkaar geregeld op, voor een wedstrijdje of een lunchbaaitje. De uren op het water zijn zo voorbij. Het is al gauw zaak om op tijd een plekje te zoeken in de aankomsthaven. Een voor een komen de boten binnen, het is passen en meten maar uiteindelijk liggen we weer gezellig naast mekaar. Een goed moment voor een koud biertje.

Tijdens het charteren bezoek je elke dag een nieuwe haven
Elke dag een nieuwe haven

Aan wal is er een hoop te zien. De gezellige stadjes en haventjes barsten van de winkeltjes, restaurantjes en barretjes. De hele groep verzamelt zich weer voor het avondeten, waarbij alle mooie verhalen van die dag boven tafel komen. Af en toe gaan we een avond vrij voor anker en verruilen we de haventjes voor een baai in de natuur. Dan eten we aan boord of op een strandje in de baai. Even genieten van de rust en sterrenhemel.

Ankeren in de laag

Zeker in het hoogseizoen is het gezellig, gezien er dan vaak meer in boten in de haven moeten liggen dan eigenlijk de bedoeling is. Waar in Kroatië nog iets van structuur zit in de ligplaatsen doordat er mooringlijnen aan de kade hangen, is het in Griekenland gebruikelijk om te gaan ankeren in de laag. Hierbij stapelen we meerdere lagen boten boven elkaar. Lekker knus!

Hoewel creatief aanmeren zeker een sport is in Kroatië en Griekenland, is dit niet altijd mogelijk. Over het algemeen is het rustig vaarwater, maar ook daar kan het weer soms omslaan. Dan kan je maar beter een beschut plekje aan de kade bemachtigen.

Manoeuvreren aan boord, eilandhoppen met tien boten en lokale aanmeerpraktijken. In de warme temperaturen en het blauwe water vliegt een week charteren in het Middellandse-Zeegebied zo voorbij. Een leuk vooruitzicht voor het komend zeilseizoen?

Omslagfoto: (c) Erik Apeldoorn

Tags: , Last modified: 24 januari 2023
Sluiten