Bestemmingen

Nu in Zeilen: Droogvallen met twee badkamers

12:00

Als je een boot huurt die kan droogvallen, dan doe je dat toch ook? Toch blijft het een zeldzaam gezicht, zo’n toercatamaran op de Waddenzee. Het is de eerste etappe van onze tijdelijke redactieboot Double U en het was even vechten wie er mee het Wad op mocht. Over droogvallen op tachtig vierkante meter comfort.

Krakende voetstappen op het dek. Wie is die vroege vogel? Slaperig open ik mijn ogen en merk dat mijn hoofd lager ligt dan mijn voeten. Snel, een blik door het kajuitraam. Zand. We zijn helemaal drooggevallen! Ik rol uit bed en loop naar buiten. Het kabbelende geluid van de zee heeft plaatsgemaakt voor een gonzende stilte. Vogels in de verte. Ook zie ik fotograaf Eric. Hij profiteert van het mensloze uur op het uitgestrekte wad. Daar kom ik even verandering in brengen. Ik klim langs het zwemplatform naar beneden en laat mij zakken op het harde, rimpelige zand. Willekeurig sla ik een kant uit en volg mijn blote voeten.
Vijf dagen eerder hang ik aan de lijn met hoofdredacteur Ben, puzzelend met tabellen. “Het getij komt niet goed uit als we maandag willen droogvallen in het Fransche Gaatje,” vertelt hij. “Het wantij tussen het Molenrak en het Zuidoostrak is de bottleneck. Daar moeten we met een diepgang van 1,35 meter niet veel later dan 15.30 uur overheen. Uiterlijk met hoogwater moeten we door de sluis bij Kornwerderzand. Dat is al om 14.00 uur, maar dan ligt de catamaran nog in Makkum.” Dus stippelt Ben ook nog een plan B en C uit. Gelukkig brengt een telefoontje met het verhuurbedrijf Tornado Sailing alle puzzelstukken samen: we mogen Double U, ons tijdelijk kantoor met twee rompen, twee en een half uur eerder ophalen.

Hoogteverschil

“Wat is dat ding groot!,” roep ik uit terwijl redacteur Joris en ik in Makkum het terrein van het verhuurbedrijf oprijden. Het plastieken luxe ding, een Lagoon 40, ligt in de blakende zon ons op te wachten, terwijl Ben en redacteuren Juliette en Wieke, accountmanager Erik en fotograaf Eric al bezig zijn met inruimen. In de twee rompen tel ik zes hutten en twee badkamers. Tachtig vierkante meter luxe, dat ben ik niet gewend. De aankomende dagen hebben voor mij twee grote first-timers in petto: de eerste keer zeilen met een toercatamaran en de eerste keer droogvallen op het wad. Dat hoeft geen probleem te zijn, gezien de ervaring van de bemanning. Laat het avontuur maar beginnen. We slingeren onze bagage aan boord en stomen niet veel later de haven uit, richting de Lorentz-sluis.

Zeilen 08/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe bevalt het de redactie om droog te vallen met de catamaran? En wat hebben zij te vertellen over de zeilkwaliteiten van het schip? Wat ligt er op de navigatietafel? Hoe gemakkelijk komt de catamaran weer van het zand af? En hoe bevalt een werkdag vanaf dit drijvende kantoor? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2021, de editie die is gemaakt vanaf de Double U. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 25 augustus verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Eric van den Bandt
Tekst: Sanne van Giel

 

Last modified: 28 juli 2021
Sluiten