Bestemmingen

Survivalgids Suriname

10:10

Suriname op eigen kiel is een ervaring die je niet snel vergeet. Varend door de jungle waan je je alleen op de wereld, terwijl je begluurd wordt door brulapen, slangen en aasgieren. Niels Eikelboom en Greetje Tops van Black Moon hebben hun hart verpand aan dit prachtige land en geven survivaltips voor een onvergetelijk bezoek.

Goedemorgen, welkom in Suriname!” klinkt er in het Nederlands met Surinaamse tongval. Ik steek mijn hoofd, voorzien van kraaiennest, uit het achterluik en zie een kleine korjaal langszij liggen. De stuurman kijkt me nieuwsgierig aan. Niels en ik hebben amper geslapen door een spannende aankomst, na 16 dagen op zee met een falende motor. Uit noodzaak hebben we ’s nachts op zeil het anker bij Braamspunt moeten uitgooien.
Later die dag brengt wind en stroming, met soms de tuffende motor erbij, ons verder de Surinamerivier op. “Het lijkt hier de Biesbosch wel,” roep ik vanachter het stuurwiel richting het motorruim, waar Niels het dieselsysteem van onze Taling 33 AK uit 1988 voor de tigste keer naloopt. Angstvallig houd ik de boot hogerwal. Het anker hangt stand-by, voor het geval dat.
Na 6 uur varen bereiken we met zonsondergang veilig Marina Resort Waterland. Het was een race tegen de klok vanwege de stroming en het daglicht. Hier kunnen we rustig schoon schip maken, inklaren en de motor repareren. Als we eenmaal vastliggen, daalt het besef in: we zijn de Atlantische Oceaan overgestoken! We openen de fles bubbels die we al op zee koud hadden gezet. Na de euforie bereiden we ons voor op de jungle. We maken in totaal vijf tochten, zowel met een gids als zelfstandig, waarbij het survivalniveau per tocht oploopt tot grensverleggende hoogte.

Jungletocht 1 – Waterland

“Hoorde je dat?” Met een schok zijn we allebei klaarwakker. We dachten veilig in de haven te liggen, maar zijn ineens omringd door brulapen. Het gebrul komt bij nader inzien vanaf de overkant, van Marina Resort Waterland. Het water draagt het geluid zo ver dat het rondom de boot lijkt. Snel duwen we een kano van het havenstrandje het water in en steken de rivier over.
Ongeduldig als we zijn peddelen we het eerste het beste kreekje in. Plots bevinden we ons midden in de jungle, in een oase van groen. Het begint zachtjes te regenen, waardoor de tropische geuren loskomen. Kleine apen springen van de ene op de andere tak, de takken hangen vol vogelnesten. “Kijk daar, een klein aapje op de rug van zijn moeder,” juich ik. Dan gaat de miezer over in een tropische regenbui. De brulapen slaan weer alarm. Zonder ook maar een hand voor ogen te zien weten we zeker dat we dit keer wel omringd zijn.

Wilde huisdieren

Het wordt eb, dus we moeten snel naar het hoofdwater voordat we vast komen te zitten in de kreek. Tegen de afgaande stroming in peddelen we terug naar de veilige haven. “Zozo, jullie zijn vroege vogels,” schaterlacht medewerker Claudia. Ze staakt het vegen van de palmbladeren. Met haar linkerarm leunend op de bezem gebaart ze met haar rechterwijsvinger een resolute nee voor haar uit.
“Mij krijg je niet in zo’n kano tussen al die wilde beesten!” Vervolgens wijst ze omhoog, naar de boom tussen ons in. “Maar deze vind ik niet eng.” Dan zien we het pas. Een luiaard beweegt zijn arm in slow motion naar een tak beneden hem. We staan in dubio: blijven om het dier te bewonderen of halen we snel de camera? Maar haasten
hoeft niet. Het duurt de hele ochtend voordat hij de grond raakt om daar zijn wekelijks toilet te maken.

Zeilen 02/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe verloopt de rest van jungletocht 1? En hoe zijn jungletochten 2, 3, 4 en 5? En wil je survivaltips lezen over technische bootbenodigdheden, advies voor als je de rivier opgaat en hoe je het beste kunt ankeren? Je leest het allemaal in Zeilen02/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 januari verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Archief Sailing Black Moon en SY Victoria
Tekst: Greetje Tops

Last modified: 10 februari 2022
Sluiten