Bestemmingen

Rustig varen in vakantietijd, kan dat?

11:40

Daar lig je dan, in een bomvolle haven. Waar je, zo ongeveer, het laatste plekje toegewezen hebt gekregen door de havenmeester. Tegenover je een boot waar al een tijdje een hond staat de blaffen. Kinderen op de steiger die krabbetjes aan het vangen zijn en van de boot naast je komt muziek. Erg gezellig natuurlijk, maar ook rumoerig. Vijf tips voor meer rust op het water.

TIP  1: GOUDEN UURTJE MEEPAKKEN

Maak er gebruik van als je een vroege vogel of typisch avondmens bent. Op die momenten is het het rustigste op het water. De meeste watersporters in vakantiemodus hebben een ander ritme, en zul je dan niet op het water vinden. ’s Ochtends doen ze er net iets langer over om wakker te worden, halen warme broodjes en bereiden zich rustig voor op de dag die komen gaat. En na een dag op het water krijgt de echte zeeman rond vijf uur vaak al trek in een biertje, zoutje of een warme hap. Dit is het moment om juist de haven te verlaten met aan boord boterhammen of een makkelijke salade. Het zijn ook nog eens de mooiste momenten van de dag, dus neem je camera mee voor het ‘gouden uurtje’.

Naar een paar dagen regen klaart het het weekend weer op. De zomer is nog niet voorbij, maar de temperatuur ligt iets lager. Maar heerlijk zeilweer zo te zien:
Klik op de afbeelding om te vergroten

TIP 2: OVERDAG EVEN IN DE HAVEN

Overdag zijn de havens redelijk leeg, ook tijdens vakantietijd. Het zal dan ook geen probleem zijn als je tussen twaalf en één uur even een boodschapje wilt doen. Op deze manier heb je het contra ritme te pakken van de standaard vakantieganger. Vertrek wel weer op tijd uit de haven, om vervolgens te gaan ankeren of het Wad op te gaan en ergens verlaten droog te vallen.

TIP 3: VOOR DE DEUR ANKEREN

Een goeie tip kreeg ik van mijn collega die al klussend aan zijn boot net buiten de haven voor anker was gaan liggen. Je hoeft niet dagen te varen om ergens mooi voor anker te gaan. Zoek de rust dicht bij huis, zeker als je niet veel tijd hebt. Je eigen vaargebied ken je meestal het beste, dus ook de verborgen rustige plekjes. Gooi het anker uit, ga zwemmen of lees heerlijk in de zon een boekje. Maar er kan dus ook goed geklust worden. Geen verstoringen van buren of mensen die op de steiger graag een praatje met je maken.

Eerder schreven we op zeilen.nl over mooie plekken om het anker overboord te gooien. Lees deel I: Met je anker in de Hollandse klei en deel II: Ankeren, waar de rust heerst hier.

TIP 4: DROOGVALLEN OP HET WAD

Maar je kunt natuurlijk ook goed droogvallen in Nederland. Op het Wad zijn er ontzettend veel mooie plekjes waar dit in alle rust kan. Geen bomvolle havens, maar rust en ruimte. Eén met de natuur en je kunt genieten van alles om je heen. Een paar vierkante kilometer voor jou alleen. Als het water wegtrekt kun je genieten van honderden, soms duizenden vogels om de boot die hun kostje bij elkaar scharrelen. Als de vogels weg zijn, stap je overboord en kan je einden wandelen. Door de duinen bijvoorbeeld als je onder de oostpunt van Ameland of Schiermonnikoog ligt, of naar het dorp als je naast de jachthaven ligt. In het hoogseizoen liggen ze daar tot vijf boten dik in de haven. Als droogvaller heb je bijna geen buren. Of wandel gewoon een eind over de plaat. Mosselen of oesters vangen voor het avondeten, of kokkels voor de paella.

Het feit dat je voorzichtig van boord kunt stappen om een rondje om je eigen boot te lopen is al een bijzondere ervaring. Het is ook een goed moment om je waterlijn eens flink te boenen, zie hier onze tip daarover.

Waar kun je mooi droogvallen?

(c) Schaal10

Vlieland
– De Richel / Franse gaatje, vaar eerst een stuk het Franse gaatje in en dan stuurboord uit. Je vaart dan direct de plaat op. Hele mooie locatie.
– Het Posthuiswad.

Terschelling
– De koffiebonenplaat achter Terschelling. De bodem loopt er heel geleidelijk op, wel redelijk zacht dus goed voor het bootje.

Ameland
– Als je aan komt varen, aan stuurboord van de geul /dam.

Schiermonnikoog
– Redelijk in de buurt van de haven aan beide zijden van de geul. Erg zachte grond, maar je staat mooi.

Dit zijn zomaar een paar plekken waar droogvallen goed kan. Wil je nog meer tips en informatie, bezoek dan de website van de wadvaarders.

Let goed op bij droogvallen:

  • Rustig kijken en proberen.
  • Houdt rekening met wind (hoger-lagerwal).
  • Houdt daarnaast rekening met het tij (komt er de volgende dag meer of minder water?).
  • Ga niet aan een druk bevaren geul liggen met veel (grote) scheepvaart.
  • Peil als je geankerd ligt altijd even rond of je niet per ongeluk toch in de stukje geul staat.
  • Houdt water onder je kiel.
  • Weet zeker dat je anker goed ingegraven is.
  • Laat ankerlicht ‘s nachts duidelijk zichtbaar zien.
  • Hang overdag een ankerbal duidelijk in de mast of stag.

Alvast wegdromen bij een ankeravontuur:

(c) Casper Reininga

TIP 5: BINNENWATEREN OPZOEKEN

Aan de kust is het in de zomermaanden ontzettend druk. Van Zeeland, langs de kust naar boven en op de Waddeneilanden liggen de havens goed vol. Heb je geen zin in die drukte, dan kun je goed de binnenwateren opzoeken. Zeker als je niet al te diep steekt zijn er schitterende plekken om naar toe te varen. Neem de achterhoek of Maastricht, gebieden waar je misschien niet altijd even snel aan denkt. Ook het Tjeukermeer, het gebied boven Groningen en het Lauwersmeer zijn rustige bestemmingen om op je gemak naartoe te varen. In Friesland kun je op verschillende plekken in de natuur aanleggen. Je koopt op voorhand een Marrekrite vlaggetje en ligt hier gratis (max. 3 dagen).

(c) Marrekrite

Leuk om te weten: De stichting Marrekrite onderhoudt 40 kilometer aan vrije aanlegplaatsen in Friesland. Hier is ruimte voor elke dag 3500 boten, op ca. 300 verschillende locaties. Daarnaast ontwikkelen ze nieuwe voorzieningen, zoals de MarBoei. De eerste werd in 2013 neergelegd en inmiddels zijn deze, met 50 stuks verspreid over de provincie, een groot succes.

Op de website van de Marrekrite vind je een interactieve kaart met alle mooie plekjes
(door linksboven op de kaart te klikken en ‘varen’ aan te geven)

Daarnaast kun je ook de Watersport App downloaden.

(c) Openingsfoto Klaas Wiersma

Tags: Last modified: 18 maart 2021
Sluiten