Bestemmingen

Rondje Flevopolder

Tip: huur eens een Waarschip 725

11:11

Bij een huurboot denk je misschien automatisch aan zonnige oorden, maar ook in Nederland valt nog veel te ontdekken. Met een bijzondere huurboot, een Waarschip 725, zeilen we om Neerlands jongste provincie heen. Een even uitdagend als bijzonder rondje, zeker in twee dagen. Het hele verhaal lees je in Zeilen editie 12/2024.


Wat een prachtig scheepje,” zeg ik hardop, als ik mijn tas aan boord van het 45 jaar oude roodwitte Waarschip 725 Echt Waar sjouw. Het is een van de twee kwarttonners die je kunt huren bij de IJsselmeerzeilers in Huizen. Twee dagen mag ik schipper zijn van deze mahoniehouten dame. Samen met collega Rik zeil ik deel 1 van de reis over de Randmeren naar het Ketelmeer, tegen de klok in.

Harde grens

Als we even later de haven uitvaren en stuurboord uit de vaargeul indraaien, lopen er witte schuimstrepen over het water. Over het ondiepe water jagen de vlagen rond ons volle tuig. “Aan de wind hadden we nu wel een rif nodig gehad,” laat ik Rik weten. Met de genua aan loef vlinderen we op rompsnelheid, 5,7 knopen, door de smalle vaargeul naar het oosten. Bij uitzondering is het hier nog diep genoeg voor een strookje ‘fietspad’ en recreatiebetonning naast de hoofdvaarweg, maar op het Veluwemeer en het Drontermeer kun je buiten de betonning gewoon staan. Ik schakel de dieptemeter vast naar ‘groot formaat’.

Het nieuwe land

Je rijdt eroverheen, erlangs of eronderdoor, maar óver het Gooimeer zeilen, dat deed ik nog niet eerder. In de verte ligt de Hollandse Brug, die het verkeer
over de A6 naar het nieuwe land laat razen.
Met een vaste doorvaarthoogte van zo’n 12 meter staat hij als een poortwachter voor de Randmeren, wellicht om nieuwsgierige grootjachteigenaren te ontmoedigen hun geluk op het ondiepe water te beproeven. Dat wij hier nu wel kunnen varen, en bijvoorbeeld niet rond de Noord- oostpolder, komt door voortschrijdend inzicht. Het bleek dat het lagere nieuwe land, dat koud tegen de bestaande oever was gelegd, grondwater aan het oude land onttrok. De lagere polder kreeg wateroverlast, terwijl het oude land verdroogde. Oplossing: de tegendruk van een grote watermassa.

Zeilen 12/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Laurens Morel
Tekst: Marinus van Sijdenborgh de Jong

Tags: Last modified: 10 december 2024
Sluiten