Bestemmingen

Reisrestricties door corona. Waar mogen we zeilen?

15:15

Varen is overal in Nederland gewoon mogelijk. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de richtlijnen van het RIVM. Maar hoe zit het met nabije buitenlandse bestemmingen? Mogen we weer koers zetten richting België, Denemarken, Duitsland, Engeland en Frankrijk? We zullen dit artikel updaten, zodra er een verandering is rondom het reizen naar de bovengenoemde gebieden.

Naar het buitenland

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk is. Die veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Op het moment van schrijven komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel, maar het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangewezen. Hierdoor wordt een vakantie in het buitenland deze zomer weer een reële optie. Wel wijst het kabinet erop dat landen met een groen of geel reisadvies zelf kunnen besluiten om reisbeperkingen af te kondigen voor reizigers uit Nederland. Denk aan een coronatest of quarantaineplicht bij aankomst.

Klik hier om de reisadviezen per bestemming te bekijken op de site van Buitenlandse Zaken.

© Koninkrijk der Nederlanden

België

Het verbod op niet-noodzakelijke reizen van en naar België is in april 2021 door de Belgische overheid opgeheven. Alle personen die vanuit ‘rode zones’, zoals het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, India, maar ook Nederland naar België reizen en meer dan 48 uur in het land blijven, moeten verplicht tien dagen in zelfquarantaine. Door het hoge aantal besmettingen in Nederland beschouwt België alle provincies in Nederland als rode zones. Op dag 1 en dag 7 na aankomst in België moet je een PCR-test laten afnemen.

Klik hier voor meer informatie over het reizen naar België.

Denemarken

Het is niet mogelijk Denemarken in te reizen zonder een negatieve COVID-19 (snel)test te laten zien. Daarnaast mag de test mag niet langer dan 24 uur voor vertrek zijn afgenomen. Alle reizigers moeten tien dagen in quarantaine bij aankomst in Denemarken. Op dag 4 van de quarantaine moet je opnieuw een PCR-test doen, als deze negatief is mag je de quarantaine stoppen. Deze maatregel geldt ook voor bootgasten.

Klik hier voor meer informatie over het reizen naar Denemarken.

Duitsland

Nederland is voor Duitsland een hoogincidentiegebied. Er gelden strenge inreisbeperkingen: je moet je verplicht registreren, een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien en bij aankomst in Duitsland in quarantaine gaan. Je gaat verplicht 10, en in sommige deelstaten 14 dagen in thuisquarantaine. De regels zijn soms verschillend per deelstaat. De quarantaineplicht van vijf dagen, die toch (uit noodzaak) naar Duitsland willen komen, vervalt voor mensen die al zijn ingeënt of kunnen bewijzen dat ze corona hebben gehad. Bij verblijf langer dan 24 uur moet je je voor de reis naar Duitsland aanmelden via een formulier op Einreiseanmeldung. Houd er ook rekening mee dat per deelstaat andere regels gelden. Zo is de avondklok in Hamburg opgeheven, maar in Berlijn nog actief.

Klik hier voor meer informatie over het reizen naar Duitsland.

Engeland

Engeland opent vanaf 17 mei de grenzen voor bezoekers uit het buitenland, maar wel onder voorwaarden. Hiervoor wordt een stoplichtsysteem gebruikt: landen worden ingedeeld in rood, oranje en groen, waarbij waarbij elke kleur overeenkomt met maatregelen die gelden voor een reis naar Engeland. Vooralsnog staat Nederland op de rode lijst en daardoor is het niet mogelijk om in te reizen.

Klik hier voor meer informatie over het reizen naar Engeland.

Frankrijk

We moeten nog even geduld hebben, maar vanaf 9 juni zijn toeristen met een ‘pass sanitaire Covid’ weer welkom in Frankrijk. Dit houdt in dat iedereen die gevaccineerd is, antistoffen heeft of een negatieve PCR-test kan laten zien, het land in mag. Campingeigenaren die zich op Nederlanders richten, hopen dat als de zomer losbarst een noodzakelijk bewijs (zoals een PCR-test) vervalt. Deze wens hebben Franse havenmeesters waarschijnlijk ook.

Klik hier voor meer informatie over het reizen naar Frankrijk.

Andere bestemmingen

Wil je binnenkort een andere (Europese) bestemming aandoen? Klik dan hier om te zien hoe die reisadviezen eruitzien.

Omslagfoto: © Michael Apel/CC BY-SA 3.0

Last modified: 17 mei 2021
Sluiten